Με 32χρονη το κόμμα του Σαδίκ επελαύνει στη μουσουλμανική μειονότητα

Της Νεφέλης Λυγερού

Μερικές μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «τους καταπιεσμένους Τούρκους της Θράκης». Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που η Άγκυρα εκφράζει ανοιχτά τις επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της στην Θράκη, μετατρέποντας τη μουσουλμανική μειονότητα σε “τουρκική μειονότητα”.

«Η Δυτική Θράκη και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ακόμη δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, όπως προβλέπονται στις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες» είπε χαρακτηριστικά από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου βρέθηκε.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όμως, αυτή η προκλητική παρέμβαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκλογικό θρίαμβο ενός τοπικού κόμματος της Θράκης που παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό. Εξάλλου, ο μέσος Έλληνας διατηρεί μια μάλλον θολή εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί. Πρόκειται για το ΚΙΕΦ-DEB, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας.

Την περασμένη Κυριακή, λοιπόν, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που βάφτηκε μπλε ή ροζ, στη Ροδόπη, στην Ξάνθη και σε μικρότερο πλην υπαρκτό βαθμό στον ευαίσθητο Έβρο, επικράτησε το γκρι, το χρώμα του μειονοτικού κόμματος που αποτελεί απτή απόδειξη της τουρκικής “εισβολής” στη Θράκη. Εισβολή, η οποία τροφοδοτεί τα σενάρια περί σχεδίου “κοσοβοποίησης” της περιοχής.

Τις προθέσεις της για τη Θράκη η Τουρκία τις δήλωσε ρητώς ήδη από το 1920 στον εθνικό όρκο (Misak-I Milli): «Σκοπός μας είναι η Δυτική Θράκη να παραμείνει στα τουρκικά χέρια, σαν ενιαίο σύνολο, και σε κατάλληλο χρόνο και ευκαιρία να ενωθεί με τη Μητέρα Πατρίδα. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απαλλοτρίωση του τουρκικού αυτού τμήματος. Οι αδελφοί μας της Δυτικής Θράκης, σε πρώτο βήμα, πρέπει να αγωνιστούν για να κερδίσουν την αυτονομία της Δυτικής Θράκης».

Η εκλογική επέλαση του μειονοτικού κόμματος δεν αιφνιδίασε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Εξάλλου, αυτοί είναι που εδώ και χρόνια καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο κόμμα λειτουργεί ανεξέλεγκτα ως ο βασικός μηχανισμός προαγωγής των συμφερόντων της Άγκυρας. Τα υψηλά ποσοστά ήταν αναμενόμενα. Πόσο μάλλον όταν είχε δημοσίως δηλώσει την πρόθεση του να κατέλθει στις ευρωεκλογές από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ δεν έχει κρύψει και τον διαχρονικό στόχο του να βάλει το πόδι του και στο ελληνικό Κοινοβούλιο

ΚΙΕΦ-DEB και μουσουλμανική μειονότητα

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του από τον Αχμέτ Σαδίκ πριν από 30 χρόνια, μέχρι και σήμερα, το ΚΙΕΦ-DEB ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την αναγνώριση τουρκικής μειονότητας, δηλαδή τη μετατροπή της θρησκευτικής μειονότητας που αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάνης σε εθνική. Κι αυτό όταν τη μουσουλμανική μειονότητα συγκροτούν τρεις εθνικά διαφορετικές συνιστώσες: οι Πομάκοι, οι τουρκογενείς και οι Ρομά.

Εκμεταλλευόμενο την ανοχή της ελληνικής πολιτείας, το ΚΙΕΦ-DEB, που καθοδηγείται από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, ενέτεινε την τουρκική προπαγάνδα στη Θράκη και την προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων και των Ρομά. Ουσιαστικά με την ανοχή των ελληνικών αρχών, το τουρκικό προξενείο και η ελεγχόμενη από την Άγκυρα ηγεσία της μουσουλμανικής μειονότητας κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στη Θράκη εφαρμόζεται η πολιτική των “μαλακών συνόρων”, με τη συγκρότηση και λειτουργία παράλληλων προς το ελληνικό κράτος άτυπων δομών, οι οποίες καθοδηγούνται από την Άγκυρα. Ενδεικτικό του στρουθοκαμηλισμού της ελληνικής Πολιτείας είναι ότι παρ’ ότι η συνεργασία του ΚΙΕΦ-DEB με το σλαβικό “Ουράνιο Τόξο” ήταν γνωστή και στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν έγινε καμία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η άνοδός του.

Η κάλπη, όμως, είναι αμείλικτη. Τα ποσοστά των ευρωεκλογών αποτύπωσαν τη δυνατότητα της Τουρκίας να χειραγωγήσει εκλογικά τον μουσουλμανικό πληθυσμό σε ένα σημαντικό ποσοστό. Συγκεκριμένα, το ΚΙΕΦ-DEB συγκεντρώνει ποσοστά της τάξεως του 38,09% στην Ροδόπη, κερδίζοντας έτσι την πρώτη θέση, ενώ είναι τρίτη δύναμη στην Ξάνθη, με 20,04%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόμμα έλαβε και 112 ψήφους στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει από την εποχή της ιταλοκρατίας μία μικρή κοινότητα μουσουλμάνων. Το 2014 είχε λάβει μόνο 15. Αξιοπρόσεκτο, επίσης, είναι το γεγονός πως το “Ουράνιο Τόξο” πήρε 107 ψήφους, ενώ στις προηγούμενες εκλογές δεν υπήρχε καν.

Όργανα του τουρκικού προξενείου

Είναι κοινό μυστικό ότι μουσουλμάνοι που είναι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη όχι μόνο συνεργάζονται στενά με το τουρκικό προξενείο, αλλά και ατύπως δούλεψαν υπέρ του ΚΙΕΦ-DEB. Έτσι κι αλλιώς οι ίδιοι δεν είχαν εκλογικό συμφέρον, όπως στις εθνικές εκλογές. Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής Ξάνθης Ζεϊμπέκ, ο οποίος εκτός από την ενεργό συμμετοχή τους στις “παράλληλες δομές”, λειτουργεί σαν μακρύ χέρι της Άγκυρας στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και μέσω αυτού στις τοπικές δομές του κράτους.

Να υπενθυμίσουμε ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν είχε παλαιότερα προτρέψει με άρθρο του στην “Αυγή” την κυβέρνηση Τσίπρα να μετατρέψει τα δεκάδες δημόσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή σε δίγλωσσα (τουρκικά και ελληνικά).

Δεν είναι, όμως, μόνο τα μειονοτικά σχολεία, τα ισλαμικά τεμένη, τα μουσουλμανικά νεκροταφεία και οι άλλες υποδομές που ανακαινίστηκαν εκ βάθρων ή αναβαθμίστηκαν εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Οι ελεγχόμενοι από την Άγκυρα μειονοτικοί φαντασιώνονται ότι στη Θράκη θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην Κύπρο, ή που θα καταστήσουν εφικτή τη μελλοντική της απόσχιση κατά το πρότυπο του Κοσόβου.

Η νέα ηγέτιδα του κόμματος

Τα εντυπωσιακά ποσοστά του μειονοτικού κόμματος έφεραν στο προσκήνιο το νέο πρόσωπό του. Ο λόγος για τη μουσουλμάνα πρόεδρο του κόμματος ΚΙΕΦ-DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου. Είναι μόλις 32 ετών, γεννημένη το 1987 στο χωριό Χρύσα της Ξάνθης. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι παντρεμένη με τον δημοτικό σύμβουλο στον Δήμο Ιάσμου, Οζτζιάν Μεχμέτ, με τον οποίο έχει ένα παιδί.

Τον περασμένο Ιανουάριο μετατράπηκε στο poster face της μουσουλμανικής μειονότητας ως η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία του ΚΙΕΦ-DEB και η μικρότερη σε ηλικία αρχηγός του μειονοτικού κόμματος. Πήρε τα ηνία από τον Μουσταφά Αλή Τσαούς, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες της έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής. Τα όποια ονόματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την θέση του προέδρου δεν επιβεβαιώθηκαν και αναδείχθηκε η μοναδική υποψήφια για τη θέση. Όταν η Άγκυρα διατάζει δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές φιλοδοξίες.

Πριν την εκτόξευσή της στην ηγεσία του ΚΙΕΦ-DEB εργαζόταν στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του. Η επιλογή της έγινε για να σηματοδοτηθεί η νέα εποχή του κόμματος. Η ίδια, μάλιστα, ήταν σχετικά φρέσκια στην πολιτική, καθώς εντάχθηκε στο κόμμα μόλις τρία χρόνια νωρίτερα. Έκτοτε, ακολουθούσε καταπόδας τον τότε ηγέτη του κόμματος σε όλες τις αποστολές του στο εξωτερικό.

Η παρουσία της στην Τουρκία και ο ανθελληνικός ζήλος της δεν πέρασε απαρατήρητος. Συχνά πυκνά εξαπέλυε σφοδρές επικρίσεις για το ελληνικό κράτος, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για «παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη». Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων φρόντισε να επιβεβαιώσει τις υποψίες που υπήρχαν για κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής εκ μέρους του ΚΙΕΦ-DEB. «Είμαστε ένα τουρκικό κόμμα, αλλά είμαστε ένα επίσημο κόμμα του ελληνικού κράτους που έχει ιδρυθεί από Τούρκους».

Η ίδια δεν έκρυψε το γεγονός ότι νιώθει Τουρκάλα. Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η επικεφαλής του ΚΙΕΦ-DEB, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, είχε υποστηρίξει ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ-DEB θα είναι απόδειξη της τουρκικής ταυτότητας στη Δυτική Θράκη».

Ο μοναχογιός του Σαδίκ

Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της είναι ο γιος του εκλιπόντος ιδρυτή του κόμματος, ο Λεβέντ Σαδίκ. Ο Λεβέντ Σαδίκ έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, αλλά πηγαινοέρχεται στη Θράκη, στην οποία και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Η εκτίναξή του είναι εντυπωσιακή. Στην πραγματικότητα την χρωστάει στο γεγονός ότι είναι ο μοναχογιός του Αχμέτ Σαδίκ, ιδρυτή και ηγέτη, μέχρι τον θάνατό του, του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ-DEB που από τότε ακόμα διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν έγινε προστάτης της οικογένειας Σαδίκ και μέντορας του νεαρού Λεβέντ. Αυτός ήταν που έδωσε το όνομα του φανατικού εθνικιστή μειονοτικού στον δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, καθώς και σε δρόμο μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Ενδεικτικό των στενών σχέσεων είναι ότι η σύζυγος του Ερντογάν Εμινέ παρευρέθηκε στην τελετή περιτομής (σουνέτ) του γιου του Λεβέντ Σαδίκ που έγινε στο πατρικό του σπίτι στη Φιλύρα.

Ο ίδιος και η σύζυγός του, που έχει επίσης γεννηθεί στην Θράκη, είναι σχεδόν πάντα καλεσμένοι σε εκδηλώσεις της οικογένειας Ερντογάν, όπως στους γάμους των παιδιών του Τούρκου προέδρου. Ο ίδιος έχει ανταποδώσει τη φιλοξενία αυτή. Εκτός από τον Ερντογάν, όμως, διαθέτει και άλλους σημαντικούς φίλους. Την υποστήριξη των ίδιων φίλων απολαμβάνει και η Τσιγδέμ Ασάφογλου.

Οι προκλητικές δηλώσεις που συνόδευσαν τον εκλογικό της θρίαμβο είναι μόνο η αρχή. Κατέχοντας πλέον εμβληματική θέση στον σκληρό πυρήνα των εθνικιστών της μουσουλμανικής μειονότητας η Τσιγδέμ Ασάφογλου θα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, επιχειρώντας να σύρει την ελληνική διπλωματία σε δημόσιο διάλογο σχετικά με την “τουρκική μειονότητα”. Κατόπιν εντολής της Άγκυρας θα τοποθετεί επικοινωνιακές νάρκες, όταν και όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο για την τουρκική διπλωματία.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.