«Oλα ξεκίνησαν τότε – Φοβάμαι για τη ζωή μου» – Φοβερές αποκαλύψεις σήμερα για Σαμαρά και χρηματισμούς της Siemens

Φοβερές είναι οι αποκαλύψεις από την εφημερίδα Kontranews για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Αντώνης Σαμαράς, για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για τον ρόλο της Siemens.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Kontranews που ακολουθεί:

«Oλα ξεκίνησαν τότε – Φοβάμαι για τη ζωή μου» λέει σήμερα συγγενικό πρόσωπο του Σαμαρά, που γνωρίζει για τους χρηματισμούς της Siemens

Oλοι οι άνθρωποι του Αντώνη Σαμαρά γνώριζαν ότι θα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μήνες πριν ιδρυθεί η Πολιτική Άνοιξη και φτάσουμε στην πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ, με πρόσχημα το Σκοπιανό αλλά στην σκιά της διαφωνίας που είχε προκύψει για την… ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Το γνώριζε και η Siemens, από τις αρχές του 1993, ότι η χώρα οδεύει προς εκλογές, «μετά την Άνοιξη».

Η «Κυριακάτικη kontranews» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή του τότε διευθυντή σταθερών δικτύων της Siemens, Ηλία Γεωργίου (και εμπλεκόμενου στα μαύρα ταμεία της Siemens) προς τον Ιωάννη Καράκωστα, διακεκριμένο νομικό, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Στην Επιστολή του με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 1993 το στέλεχος της Siemens, ζητάει τη νομική του συμβολή του Ι. Καράκωστα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, επειγόντως, επειδή έρχονται πολιτικές εξελίξεις και εκλογές. Γράφει στο τέλος της Επιστολής ο Ηλίας Γεωργίου: «Τελειώνοντας θέλω να προσθέσω ότι το όλο θέμα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται να προωθηθεί ταχύτατα και να τελειώσει εντός των επομένων μηνών, προφανώς ίσως άλλωστε και για τον λόγο ότι μετά την Άνοιξη μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Κατά συνέπεια η «νομική μελέτη» για να έχει αξία και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα».

Η καταληκτική επισήμανση της επιστολής Γεωργίου με θέμα «Ιδιωτικοποίηση του 35% του ΟΤΕ και διάθεση management σε αλλοδαπούς», δείχνει ότι η Siemens, γνώριζε εκ των προτέρων τις πολιτικές εξελίξεις. Γνώριζε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολύ πριν ολοκληρωθεί η θητεία της θα πάει ή θα αναγκασθεί να πάει σε εκλογές. Η επισήμανση ότι «άλλωστε μετά την Άνοιξη μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο» δείχνει ότι γνώριζε και τον χρόνο των εξελίξεων. Κάποιος πιο… πονηρεμένος θα μπορούσε να πει ότι η αναφορά στην Άνοιξη δεν αφορά την εποχή αλλά την «Πολιτική Άνοιξη» το κόμμα που ίδρυσε ο Σαμαράς.

Η Siemens φυσικά ανησυχεί για τις δικές της δουλειές με τον ΟΤΕ, ανησυχεί ότι θα χάσει τον έλεγχο του ΟΤΕ και γι’ αυτό βιάζεται. Εξηγεί λοιπόν στον Ι. Καράκωστα τον Ιανουάριο, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την υποβολή της «νομικής του μελέτης», γιατί έρχονται πολιτικές εξελίξεις που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η Siemens ζητάει νομικές συμβουλές γιατί όπως φαίνεται από την επιστολή Γεωργίου, θέλει να προσβάλει τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον ΟΤΕ.

Και εδώ είμαστε στην ουσία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να έπεσε με πρόσχημα το Σκοπιανό, αλλά η πτώση της έγινε στην σκιά της αντιπαράθεσης για τον ΟΤΕ.

Και ω του θαύματος κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών ήταν γνώριμοι και συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Ηλίας Γεωργίου ήταν διευθυντής σταθερών δικτύων της Siemens έως το 1998. Είχε εμπλοκή στην υπόθεση της σύμβασης 8002/1997 του ΟΤΕ με την Siemens, μια υπόθεση που σχετίζεται με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρίας και η οποία δικάζεται σήμερα στα ελληνικά δικαστήρια.

Ο Ιωάννης Καράκωστας, επιφανής νομικός και πανεπιστημιακός, ήταν εκ των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, διετέλεσε μάλιστα νομικός σύμβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Έχει αξία να θυμίσουμε τα γεγονότα του 1992-93 που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στις 13 Απριλίου του 1992, γίνεται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Καραμανλής ζητάει να αποχωρήσει από την σύσκεψη ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, λόγω της στάσης του και των χειρισμών του.

Στις 21 Οκτωβρίου του 1992 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όπου εκδηλώνεται μία ακόμα σκληρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Σαμαρά. Την επομένη ο Σαμαράς παραιτείται από βουλευτής.

Άρα τον Ιανουάριο του 1993, δεν υπάρχει ακόμα κλίμα συνολικής ανατροπής. Υπάρχει λοιπόν το ερώτημα. Πώς γνωρίζει η Siemens ότι έρχονται εξελίξεις και μάλιστα και εκλογές; Αυτά δηλαδή για τα οποία αναφέρεται ο Γεωργίου στην Επιστολή του προς τον Καράκωστα; Και τι είναι αυτό που ακολούθησε;

Στις 15 Μαρτίου του 1993, υπάρχει Τελεσίγραφο Σαμαρά προς τον Μητσοτάκη για το Σκοπιανό: «Θα απαντηθεί από την ίδια την παράταξη, ποιος εκ των δύο –εσείς ή εγώ– είμαστε υπέρ ή κατά της Νέας Δημοκρατίας»!… Κάποιοι τότε σημείωσαν ότι για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά απεστάλη πολιτικό μήνυμα, διατυπωμένο με τόσο θράσος και αλαζονεία.

Στις 27 Μαρτίου του 1993, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας με δεδομένη την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των152 βουλευτών. Η πρόταση παρ’ όλα αυτά απορρίφθηκε.

Δυο μήνες αργότερα συμβαίνει ένα άλλο περίεργο γεγονός, στις 11 Ιουνίου 1993, στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ. Ο Κρίστοφερ, βγαίνοντας από το πρωθυπουργικό γραφείο και ερωτώμενος από δημοσιογράφο σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, δήλωσε αινιγματικά: «Η επίσκεψη συνδέεται με την πιθανότητα εξελίξεων στην Ελλάδα, συνδέεται με τις εκλογές»!

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι συνέδεσαν τη δήλωση Κρίστοφερ με τις διεργασίες που πραγματοποιούσε το ίδιο χρονικό διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς και το περιβάλλον του για τη δημιουργία νέου κομματικού φορέα. Όλοι αυτοί πίστευαν ότι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών επέσπευσε τις διεργασίες αυτές και επιτάχυνε κατά πολύ τις εξελίξεις που έρχονταν με μορφή θύελλας.

Στις 30 Ιουνίου 1993 «ο κύβος ερρίφθη». Ο Αντώνης Σαμαράς αποσχίστηκε απ’ τη Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε νέο πολιτικό κόμμα: την Πολιτική Άνοιξη. Μια μέρα μετά παραιτείται και ο Δ. Σταμάτης από βουλευτής και προσχωρεί στην «Πολιτική Άνοιξη».

Το καλοκαίρι επισπεύδονται οι διεργασίες για τον ΟΤΕ, αυτό δηλαδή για το οποία ενδιαφέρεται η Siemens. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ήδη αποφασίσει να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, με το κράτος να διατηρεί το 51% των μετοχών, το 35% θα δινόταν σε στρατηγικό επενδυτή (στον οποίο θα παραχωρούνταν και η διεύθυνση του οργανισμού), ενώ το υπόλοιπο 14% θα μοιράζονταν το επενδυτικό κοινό, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του οργανισμού. Το όλο σχέδιο, που την ευθύνη υλοποίησής του ανέλαβε ο υπουργός οικονομίας Στέφανος Μάνος.

Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου του 1993, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το επόμενο βήμα, προβαίνοντας στην κάτωθι δήλωση: «Η Πολιτική Άνοιξη θεωρεί ότι η κατολίσθηση της χώρας σε εθνικό, οικονομικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο ξεπέρασε πλέον τα όρια του πολιτικού συναγερμού. Και πιστεύει ότι μόνον η διακοπή ανοχής προς τη σημερινή κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει επερχόμενα δραματικά γεγονότα που θα εξωθούσαν μοιραία σε ακρότητες την κοινωνική ισορροπία του τόπου. Κατά συνέπεια καθιστώ δημόσια σαφές προς όλους ότι Άνοιξη και στήριξη της κυβέρνησης αποτελούν δύο αντίθετες θέσεις που είναι αδύνατον να συνυπάρξουν».

Αν προσέξετε την επιχειρηματολογία θυμίζει κατά πολύ τα όσα σήμερα επικαλείται η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα όσα ακολουθούν θα οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης. Στις 7.8.93 αποχωρεί ο Στέφανος Στεφανόπουλος και η ΝΔ μένει με 151 βουλευτές. Την επομένη, 8.9.93, παραιτούνται και αποχωρούν από την ΝΔ οι Κλείτος και Μαντζώρης.

Την ίδια μέρα (8.9) ο Ανδρέας Παπανδρέου απέστειλε επιστολές στις ξένες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονταν να γίνουν στρατηγικοί επενδυτές στον ΟΤΕ, προειδοποιώντας ς ότι μόλις γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τον νόμο που επιτρέπει τη μερική αποκρατικοποίηση του εν λόγω οργανισμού.

Και στις 9 Σεπτεμβρίου ο Γ. Συμπιλίδης γίνεται ανεξάρτητος βουλευτής. Έτσι η ΝΔ μένει με 150 βουλευτές. Λίγο μετά ο Άκης Γεροντόπουλος παραιτείται από βουλευτής της ΝΔ και προσχωρεί στην ΠΟΛ.ΑΝ.

Την επομένη 10 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται εκλογές με τον Κ. Μητσοτάκη να μιλά για διαπλοκή και αποστασία.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά

Στα ελληνικά δικαστήρια εκδικάζεται η υπόθεση της Siemens (με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα μαύρα ταμεία τις συναλλαγές του Χριστοφοράκου με τον πολιτικό κόσμο κ.λπ., κ.λπ.). Η υπόθεση που εκδικάζεται είναι η σύμβαση 8002/97 του ΟΤΕ με την Siemens. Ένας από τους βασικούς μάρτυρες και πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι ο Ευάγγελος Σέκερης, πρώην συγγενής (μπατζανάκης) του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατέθεσε και τον Μάρτιο στο δικαστήριο.

Ο Σέκερης καταθέτει στοιχεία για τις αμαρτωλές συναλλαγές, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από το μακρινό 1993.

Λίγους μήνες πριν Ε. Σέκερης με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο ζητάει προστασία, διότι φοβάται για τη ζωή του.

Αναφέρει συγκεκριμένα στην Επιστολή του στις 6 Νοεμβρίου του 2017 στον Παπαγγελόπουλο.

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Ενημερώθηκα από το επαγγελματικό μου περιβάλλον πως το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γεώργιος Καρατζαφέρης, σε τηλεοπτική εκπομπή αναφερόμενος στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο Εφετείο Αθηνών, ανέφερε επί λέξει: “Ο κύριος Σέκερης κουβαλάει πολλά στο δισάκι του και πρέπει να μιλήσει. Ενδεχομένως στο τέλος να μην μπορεί να μιλήσει καθόλου και ο νοών νοήτω”. Ως μάρτυρας της υπόθεσης αυτής στην οποία πρόσφατα κατέθεσα επί 18 και πλέον ώρες πιστεύω ότι διαφώτισα το Δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση κατέθεσα την αλήθειαν και μόνον. Θα ήθελα δε δια της παρούσης μου να σας ενημερώσω ότι τα διατρέξαντα στην, κατά τα ανωτέρω τηλεοπτική εκπομπή, αποτελούν ευθεία απειλή κατά της ζωής μου. Είμαι σύζυγος και πατέρας και ζητώ από την συντεταγμένη Πολιτεία προστασία, την οποία ενόψει των ανωτέρω, αλλά και της ιδιότητας μου, πιστεύω πως δικαιούμαι».

Η ιστορία του ΟΤΕ, της Siemens είναι δυο μεγάλες ιστορίες που σημάδεψαν τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς όπως και άνθρωποι γύρω από τον Α. Σαμαρά γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ’ όσα εμείς γνωρίζουμε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.