Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κατερτζή, ήδη βρίσκονται στην ΕΛΒΟ τα πρώτα 14 τεθωρακισμένα άρματα μάχης, τύπου BMP1 και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχουν παραλειφθεί στο σύνολό τους. Η διακρατική σύμβαση μεταξύ των Ελλάδας και Αιγύπτου για την ανακατασκευή των ΤΟΜΑ, αφορά σε τετραετές πρόγραμμα, ύψους 5 έως 6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι “η ΕΛΒΟ θα βάλει τη δουλειά, ενώ τα υλικά και το know how για την ανακατασκευή των προαναφερόμενων αρμάτων, θα το πάρουμε από το εξωτερικό”, όπως επανέλαβε ο κ. Κατερτζής. Το προαναφερόμενο πρόγραμμα ήταν αρχικά διετίας, ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, “αναγκαστήκαμε να το κάνουμε τετραετίας, λόγω έλλειψης budget της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αλλά και της υποτίμησης της (αιγυπτιακής) λίρας”.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ΕΛΒΟ με το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης του Ιράκ, ο κ. Κατερτζής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα λάβει την επιστολή ενημέρωσης για την υλοποίηση του προγράμματος, «έτσι ώστε να καταθέσουμε δεσμευτική προσφορά και να πάρουμε το έργο». Το πρόγραμμα αφορά σε «250 με 300 “Hummer” της ΕΛΒΟ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σίγουρα άνω των 50 εκατ. ευρώ».
Σχετικά με τη συνεργασία της ΕΛΒΟ με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ο γενικός εμπορικός διευθυντής της αμυντικής βιομηχανίας σημείωσε ότι ήδη η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων παρέδωσε 20 αστικά λεωφορεία στον OΑΣΘ, ενώ «μέσα έχουμε για ανακατασκευή άλλα 23». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ, παρά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στον οργανισμό, είναι «απόλυτα συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις και η συνεργασία μας εξελίσσεται πολύ θετικά».