Ο Ρέγκλινγκ της ευρωπαΐκής συμφωνίας του 2015 δείχνει ακριβώς ποια είναι η διαφορά από τα μνημόνιο Παπανδρέου – Σαμαρά.

Από το 2010 μέχρι το 2014 όχι μόνο μας λήστευαν, αντάλλασσαν το ομολογιακό χρέος σε ενυπόθηκο με αποικιοκρατικό – βρετανικό δίκιο, αλλά μας έβριζαν κι από πάνω. Μας έλεγαν τεμπέληδες, κλέφτες, μπαταχτσήδες και ότι άλλο. Από τη συμφωνία του 2015 και μετά όπου η Ελλάδα επανήλθε στο ευρωπαϊκό – κυρίαρχο δίκαιο, Φαίνεται και η αλλαγή συμπεριφοράς Όχι μόνο σε τεχνοκρατικό επίπεδο όπου έχουμε φτάσει να ζητάμε ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή υπάγεται πάλι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και στην αντιμετώπιση η οποία αποτυπώνεται στα λόγια του Ρέγκλινγκ νωρίτερα σήμερα. Με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της ευρωπαΐκής ένωσης. Όχι ως «χώρα απατεώνων και τεμπέληδων» όπως είχαν συνηθίσει να μας αποκαλούν αυτοί που μας κατέκλεψαν.

Η Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια εργάστηκε σκληρά για να εφαρμόσει συχνά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόντουσαν. Είναι η ώρα να επαινέσουμε τους Έλληνες πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας για την στροφή της Ελλάδας σε μια πιο μοντέρνα οικονομία, είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

#ESM Managing Director Klaus #Regling with the Greek President Prokopios Pavlopoulos at an event of the Hellenic Bank Association in Athens where Klaus Regling is scheduled to deliver a speech at 20.30 Athens time pic.twitter.com/3jCSNMOg9A

– ESM (@ESM_Press) June 12, 2018

Οι υπόλοιπες χώρες που έλαβαν βοήθεια από τον ESM απέδειξαν ότι τέτοια μεταρρυθμιστικά προγράμματα όσο δύσκολα και εάν είναι δημιουργούν τις βάσεις για μελλοντική ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι 4 χώρες που έλαβαν στο παρελθόν στήριξη αποτελούν επιτυχημένες ιστορίες. Η Ελλάδα είναι στο μεταίχμιο να γίνει το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι την λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στα τρία οικονομικά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας τόνισε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης διεθνώς με 240 δισ. ευρώ δάνεια . Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και των τελευταίων ετών, είπε ο επικεφαλής του ESM.

Αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι επέστρεψαν οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί με εκτίμηση για 1,9% φέτος, την ανεργία να υποχωρεί στο 20,1% και τις εξαγωγές να αυξάνονται ενώ οι δημοσιονομικές προόδος και οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές σε τρεις περιπτώσεις και αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η επιστροφή στις αγορές όμως είναι εύθραυστη και η διατήρηση της εμπιστοσύνης απαιτεί πλήρη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας για την τελευταία αξιολόγηση είπε ότι για να κλείσει απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως τα φορολογικά, τα δημόσια έσοδα, την ενέργεια, τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την δικαιοσύνη.

Για το χρέος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία διότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους,

Ο επικεφαλής του ESM, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσης στο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Για την περίοδο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος είπε ότι η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με άλλες χώρες που ήταν στο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην συνεργασία του ESM με την Ελληνική ΕΈνωση Τραπεζών τόνισε ότι ήταν πολύ υποβοηθητική στον σχεδιασμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόοδο του τραπεζικού συστήματος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (πρόσφατες πωλήσεις), επισημαίνοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.