Θέλει ο Κυριάκος να ζυμώσει και σαράντα μέρες κοσκινίζει.
Ο λόγος για το μακεδονικό, για το οποίο όλο και κάτι καινούργιο βρίσκει ή ανακαλύπτει ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να μην πάρει καθαρή θέση για το εθνικό ζήτημα. Σε σύσκεψη που είχε με τους στενούς του συνεργάτες, τον γραμματέα της ΚΟ και τους γνωστούς επικοινωνιολόγους του Μοσχάτου αποφασίστηκε η νέα γραμμή της ΝΔ: πρώτον, τα «γαλάζια» στελέχη να «κρατάνε χαμηλά την μπάλα» και δεύτερον να λένε ότι οι προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την επίλυση του θέματος δεν «καλύπτουν» την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί –άκουσον άκουσον– είναι «οδηγός» για τις αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων μας. Τα περί αλυτρωτισμού, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, είναι εμπνεύσεως Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συμβουλεύει τακτικά τον πρόεδρο της ΝΔ για το ποια πρέπει να είναι η θέση του κόμματος. Προφανώς για να μην κάνει κάνα λάθος και πει όσα μέχρι πρότινος (μας) έλεγε πως είναι θέση της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι, διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη που ηγείται του «κόμματος της αλήθειας», η θέση για το θέμα της πΓΔΜ ήταν: «Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε χιλιοστό».
Ο Σαμαράς σέρνει τη ΝΔ
Ποια είναι όμως σήμερα η θέση της δεξιάς παράταξης, την οποία επέβαλε ο μακεδονομάχος Αντ. Σαμαράς και ακολουθεί με ευλάβεια ο ηγέτης του Μοσχάτου;
«Η αναγνώριση των Σκοπίων με τον όρο “Μακεδονία” αυτόματα δημιουργεί καταστάσεις αλυτρωτισμού» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το alter ego του κ. Σαμαρά, ο Δημήτρης Σταμάτης. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης φρόντισε να πάρει και αποστάσεις από τη μέχρι πρότινος γραμμή της ηγεσίας και της Ντόρας Μπακογιάννη για σύνθετη ονομασία, λέγοντας «δεν σημαίνει τίποτα η σύνθετη ονομασία», προσθέτοντας ότι εγείρονται ζητήματα αλυτρωτισμού με την παραχώρηση που θα κάνει η κυβέρνηση για τη γλώσσα και την ταυτότητα.
Με απλά λόγια, ο σκιώδης αρχηγός της ΝΔ (βλ. Αντ. Σαμαράς) σέρνει την ηγεσία της ΝΔ πίσω από τυχοδιωκτικές λογικές και πρακτικές. Επίσης, δείχνει σε όλους μέσα στο κόμμα πως ο Κυρ. Μητσοτάκης τελεί υπό την ασφυκτική και καθημερινή εποπτεία του. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός έχει δώσει και τις απαραίτητες οδηγίες στον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα όταν έρθει η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος στο ελληνικό κοινοβούλιο: θα καταγγείλουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι «ξεπουλά» τη Μακεδονία και θα αποχωρήσουν πάραυτα από τη σχετική συζήτηση. Αυτή είναι η εντολή Σαμαρά και τα… σκυλιά δεμένα.
Τι θα κάνει η Ντόρα;
Στων δεξιών την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η Ντόρα μονάχη μελετά τα επόμενα βήματά της για το μακεδονικό ζήτημα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ενδεχομένως να βρεθεί σε μεγάλο δίλημμα όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή κι αυτό γιατί από τη μία είναι γνωστές και κρυστάλλινες οι θέσεις της για σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων και από την άλλη τυχόν υπερψήφιση από την πλευρά της μιας συμφωνίας που θα έχει αυτά τα προαπαιτούμενα θα θεωρηθεί «άδειασμα» στον αδερφό της και πρόεδρο του κόμματος. Τέλος, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση που έγινε από κάποιες ψύχραιμες κεντροδεξιές φωνές για ψήφο κατά συνείδηση, αλλά από το ρεπορτάζ προκύπτει πως ο Κυρ. Μητσοτάκης την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων.
Θα μιλήσει ο Καραμανλής;
Στο εσωτερικό της ΝΔ δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για τη στάση που θα κρατήσει στο μακεδονικό ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και προ λίγων μηνών είχε υποστηρίξει με τον δικό του τρόπο (βλ. διαρροές) ότι εξακολουθεί να είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, εντούτοις έβαλε και βάζει ακόμη έναν αστερίσκο, ότι «έχουν αλλάξει οι συγκυρίες». Σε όσους του υπενθυμίζουν ότι στο Βουκουρέστι το 2008 η θέση του ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας αντιτείνει, χωρίς πάντως να τους πείθει, ότι «υπάρχει παρανόηση», καθώς όπως λέει δεν δέχθηκε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» και ότι η μόνη παρέμβασή του ήταν αυτή περί μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους. Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν έχει απαντήσει ακόμη, μέσω των γνωστών καραμανλικών κύκλων, σε όσους τον κατηγορούν (ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είναι ένας εξ αυτών) ότι ο ίδιος είχε προτείνει ως ονομασία το «Μακεδονία – Σκόπια».