Με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει πλέον η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, μπορεί να είναι “ελεύθεροι” στα χαρτιά, επί της ουσίας όμως παραμένουν “πολιορκημένοι”, καθώς οι Τούρκοι απειλούν ευθέως να τους “αρπάξουν” και να τους γυρίσουν στην Άγκυρα.
Το μοντέλο απαγωγών, το οποίο εφαρμόζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε χώρες εκτός Τουρκίας, για πρόσωπα που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό επειδή ανήκουν στο στρατόπεδο των αντιπάλων του Ερντογάν και στοχοποιούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της Αθήνας.
Όπως αναφέρουν “Τα Νέα”, ο μεγάλος φόβος δεν είναι τόσο αυτός της επιχείρησης απαγωγής, καθώς και οι οκτώ διαμένουν σε στρατόπεδο στον ηπειρωτικό χώρο, όσο το ενδεχόμενο να προσπαθήσει κάποιος να τους σκοτώσει.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον προηγούμενο χώρο κράτησης, και οι 8 βρίσκονται υπό συνεχή και αυστηρή επιτήρηση. Έχουν ωστόσο ιδιωτικότητα. Ο καθένας έχει το δωμάτιο του. Κοινόχρηστοι είναι μόνο οι χώροι της κουζίνας και του σαλονιού. Έχουν ελευθερία να κάνουν πεζοπορία ή τρέξιμο αλλά όχι να βγαίνουν από τον φυλασσόμενο χώρο. Οι μοναδικές επισκέψεις που δέχονται είναι αυτές από τους δικηγόρους τους. Και όσοι μπαίνουν στο χώρο, ελέγχονται εξονυχιστικά.
Περισσότερο από το ενδεχόμενο της απαγωγής, οι ελληνικές αρχές φοβούνται την απόπειρα δολοφονίας ή δηλητηρίασης των 8 Τούρκων αξιωματικών. Γι’ αυτό ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται επί 24ης βάσης ακροβολισμένοι περιμετρικά των εγκαταστάσεων και ελέγχουν κάθε κίνηση.
Ειδικές μονάδες των ΕΚΑΜ, της Αντιτρομοκρατικής και των ΜΑΤ βρίσκονται στον χώρο. Όλες οι κινήσεις βιντεοσκοπούνται και ο χώρος, σε μεγάλη ακτίνα, ελέγχεται και ηλεκτρονικά.
Οι Τούρκοι αξιωματικοί διαβάζουν πολύ και βλέπουν τηλεόραση, ενώ προσπαθούν να μάθουν ελληνικά. Όλοι τους μιλούν καλά αγγλικά, ενώ ένας από τους αξιωματικούς ξέρει να παίζει και μπουζούκι.
Τα έξοδά τους, τα οποία μπορούν να κάνουν μόνο εντός του στρατοπέδου, καλύπτονται από τα χρήματα που τους στέλνουν οι οικογένειές τους. Η τύχη των δικών τους ανθρώπων που παραμένουν στην Τουρκία είναι και το μεγάλο τους άγχος.
Πηγή: Τα Νέα