Μέσα στον Ιούνιο του 2018 θα λειτουργήσει ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Μέσα στον Ιούνιο του 2018 θα λειτουργήσει ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε κοινόχρηστο χώρο,  που βρίσκεται μπροστά από τα νέα γραφεία της  Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.), όπου οι φορτίσεις για τους κατόχους ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα είναι δωρεάν.

Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας μιλώντας με θέμα «Α.Π.Ε.  και ηλεκτροκίνηση στην Κεντρική Μακεδονία» στην εκδήλωση με θέμα: «Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, Ηλεκτροκίνηση και οι Ανανεώσιμες Πηγές χαράζουν το μέλλον της ανάπτυξης με γνώμονα την βελτίωση του περιβάλλοντος», που διοργάνωσε πρόσφατα Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας κι Περιβάλλοντος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  (Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.)  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η πρωτοβουλία  είναι ενταγμένη  σε ένα ευρύτερο σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης, μέσα από το Π.ΕΠ.  Κεντρικής Μακεδονίας και τον Άξονα «Θεσσαλονίκη Πράσινη κι Ανθεκτική», με κονδύλι  ύψους 2.565.000 ευρώ.

Αφορά, δε,  στη σταδιακή δημιουργία ενός δικτύου «καθαρών» αστικών μεταφορών το οποίο θα αξιοποιεί περιβαλλοντικά φιλικές μορφές ενέργειας για τη λειτουργία του.

«Οι παρεμβάσεις εστιάζουν στην εισαγωγή οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (ηλεκτρική ενέργεια, υβριδικά οχήματα κ.ά.) ή διαθέτουν κινητήρες νέας γενιάς με αντιρρυπαντική τεχνολογία).

Οι ωφελούμενοι δήμοι έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και φορτιστών. Η Π.Κ.Μ. σκοπεύει να προμηθευτεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις ανάγκες των υπηρεσιών της,  και σταθμούς φόρτισης τους,  μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού πακέτου», εξήγησε ο κ. κ. Γιουτίκας, ο οποίος δημοσιοποίησε ότι:

«Προβλέπεται η  ανάπτυξη συστημάτων ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων (bikesharing), που θα απευθύνονται   σε κατοίκους ή  σε επισκέπτες των περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα συστήματα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένο πλήθος ποδηλάτων προς ενοικίαση, δίκτυο σταθμών στάθμευσης – ενοικίασης ποδηλάτων που θα καλύπτουν το δίκτυο της περιοχής παρέμβασης, καθώς και σύγχρονο αντικλεπτικό εξοπλισμό.

 Με τις παραπάνω δράσεις επιδιώκουμε την αύξηση του μεριδίου των μετακινήσεων των πολιτών με αστικές συγκοινωνίες και ποδήλατο».

Ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε και στις δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, φέροντας ως παράδειγμα το ίδιο το κτίριο της Π.Κ.Μ. στην περιοχή του λιμανιού, που αξιοποιεί ενεργειακά ακόμα και τη γεωθερμία μέσα από έναν αριθμό γεωτρήσεων.

Ακόμη,  παραδέχθηκε ότι ως χώρα έχουμε μείνει αρκετά πίσω σε ότι αφορά στη χρήση της λεγόμενης «καθαρής ενέργειας».

 Οι ειδικοί θεωρούν  πως οι  σχετικές πρωτοβουλίες «πέφτουν πάνω» στα κενά που έχει ακόμα η ελληνική νομοθεσία ή  «μπλοκάρουν» στις δυσκολίες εξασφάλισης χρηματοδότησης.  Μάλιστα,   όσες από αυτές  υλοποιούνται,  τότε απλώς διαπιστώνεται ο αποσπασματικός χαρακτήρας τους.

Typologos.com 2018

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.