Όταν ο Σαμαράς θεωρούσε αυτονόητο να αποκαλείται η πΓΔΜ, σκέτο «Μακεδονία»!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», στις 12 Μαίου 1991, ο Αντώνης Σαμαράς, ως Υπουργός Εξωτερικών του Κων.Μητσοτάκη αποκαλούσε «Μακεδονία» τη σημερινή ΠΓΔΜ και μάλιστα χωρίς κανέναν προσδιορισμό.

Η στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά στο Μακεδονικό αναιρούνται από τα ίδια τα γεγονότα, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι θέλει να ξεχάσει.

Το 1977 η Ελλάδα αποδέχτηκε τη γλώσσα της ΠΓΔΜ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έκθεση που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ειδικότερα αναφέρεται το εξής: Δύο μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οπότε είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σα-μαρά και υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρέλαβε μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις μέχρι τότε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Στην έκθεση, που αριθμεί εννέα σελίδες και παραδό-θηκε αρμοδίως στις 23 Ιουλίου 2012, οι συντάκτες της, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασι- λάκης, περιγράφουν μεταξύ άλλων, την κατάσταση που υπήρχε διαχρονικά και μέχρι τότε, σχετικά με το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. «Για τη γλώσσα θα πρέπει να λεχθεί ότι το 1977 έγινε η διεθνής συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα γε- ωγραφικά ονόματα. Τότε, υπό την πίεση της πρώην Γιουγκο- σλαβίας, δεχτήκαμε ότι στην εν λόγω χώρα υπήρχαν δύο γλώσσες με κυριλλική γραφή. Η Σερβική και η Makedonski, της οποίας η λατινική γραφή είναι Macedonian». Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι τόσο η εθνικότητα όσο και η γλώσσα δεν περι- λαμβάνονται στην ενδιάμεση συμφωνία ούτε και στις απο- φάσεις του Συμβουλίου Ασφα- λείας του ΟΗΕ.

Η συνέντευξη Σαμαρά το 1991

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.