Τι είναι αυτό που προβληματίζει έντονα πλέον την αντιπολίτευση,μετά την τελευταία συμφωνία στο Eurogroup;

Φωτογραφία του Γεώργιος Αθανασίου.Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΡΙΖΙΚΕΣ ανατροπές στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό προκαλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές και σηματοδοτεί το τέλος των εφιαλτικών μνημονίων.Τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλαπλά και επηρεάζουν όλους τους νευραλγικούς τομείς.

Το νέο περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητας είναι ικανό να πυροδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας επιταχύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να εκδηλωθούν μια σειρά από τολμηρές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ταχύτατη υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων για να χτυπηθεί η μάστιγα της ανεργίας.
Η απουσία συστημικών κινδύνων θα δώσει ανάσα και ρευστότητα στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας. Μια σειρά από μεγάλα επιχειρηματικά πρότζεκτ όπως το ελληνικό θα δημιουργήσουν πενήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ενώ θα προκαλέσουν παρενέργειες στο σύνολο της οικονομικής ζωής.
Η εξυγίανση των τραπεζών που ξεφορτώνονται τα τοξικά δάνεια επαναφέρει ουσιαστικά στην κανονικότητα το τραπεζικό σύστημα ενώ μια σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκαταλειφτεί από τους βασικούς τους μετόχους θα επαναλειτουργήσουν με νέους ιδιοκτήτες απαλλαγμένες από οικονομικά βάρη.
Μεγάλη επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη προκαλεί και η πολιτική σταθερότητα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η κυβέρνηση έχει 2,5 χρόνια καθαρό πολιτικό χρόνο για να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να περάσει από τη γκρίζα ζώνη των μνημονίων σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός θεωρεί στρατηγική επιλογή την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οι εντολές προς τα κυβερνητικά στελέχη είναι αυστηρές.
Καμία καθυστέρηση σε κανέναν τομέα ευθύνης δεν δικαιολογείται. Μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για να προχωρήσουν επενδυτικά προγράμματα. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις όπως αυτές που εμφανίστηκαν στο Ελληνικό με την αρχαιολογία και το δασαρχείο θα πρέπει να επιλύονται άμεσα γιατί συνιστά έγκλημα προς τα εκατομμύρια των ανέργων η καθυστέρηση των μεγάλων έργων που θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Σε πολιτικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται και πάλι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Το αφήγημα της ΝΔ που είχε επενδύσει στρατηγικά στο ναυάγιο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση κάηκε στην κυριολεξία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο καταφεύγοντας αναγκαστικά σε έναν επικίνδυνο τακτικισμό.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έπαιξαν τα ρέστα τους σε μια αποτυχία της κυβέρνησης επιδιώκοντας να αποκτήσουν και πάλι ρόλο μέσα από οικουμενικά σχήματα είναι καταδικασμένα σε συρρίκνωση και απαξίωση. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σημαία την έξοδο της χώρας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων και από ότι φαίνεται θα κερδίσει το στοίχημα. Η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή μετά από επτά χρόνια εφιαλτικών μνημονίων που διέλυσαν την οικονομία, λεηλάτησαν δημόσια και ιδιωτική περιουσία και οδήγησαν την πλειοψηφία του κόσμου στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Αμεσα τα κέρδη μετά τη συμφωνία
Η ελληνική Οικονομία περνάει σε νέα εποχή μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου και οι επενδυτές έλαβαν αμέσως το μήνυμα του Eurogroup! Το χρηματιστήριο, έκανε ρεκόρ τζίρου (από τον Οκτώβριο του 2016) φτάνοντας το εκπληκτικό ύψος των 243,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα διετή ομόλογα βρίσκονται στην καλύτερη θέση από το 2014!
Θερμή ήταν οι υποδοχή της συμφωνίας από τις αγορές, καθώς εκτός από τα θέματα χρέος, ποσοτική χαλάρωση και δόση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφιέρωσαν μία ολόκληρη παράγραφο στην δέσμευσή τους για στήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο της απόφασης, του Eurogroup, «μπροστά στον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά: Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομιών της Ευρωζώνης, συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων Για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά».
Ρεαλιστικά, η Ευρώπη που έχει αποφασίσει ότι το ελληνικό θέμα πρέπει επιτέλους να κλείσει, είναι έτοιμη να δώσει τις απαραίτητες «ανάσες», ώστε να διασφαλίσει την επιστροφή στις αγορές.
Σόιμπλε: Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές
«Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στο δρόμο της οικονομική ανάκαμψης και αυτό συντέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος με επιτυχία», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.
Ο ίδιος, επεσήμανε ότι ο στόχος του προγράμματος, είπε, είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, τονίζοντας πως «εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο».
Ξεχνώντας τη σκληρή γραμμή που ακολουθούσε προ της συμφωνίας παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης».
Τώρα η αποσαφήνιση των μέτρων λέει η Λαγκάρντ
Αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους εδώ και τώρα ζητάει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ μετά την σύνοδο του Eurogroup. «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους».
Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι «οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του και κάνει σαφές ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές.
Απαντώντας, σε ερώτημα σχετικά με το αν πιστεύει ότι η συμφωνία που επετεύχθη θα στείλει ένα σαφές μήνυμα για το τέλος της ελληνικής κρίσης, η ίδια απάντησε ότι η απόφαση που πάρθηκε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, «είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, αλλά και τις αλλαγές σε πολιτικές που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν.
Όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης ελληνικής πολιτικής».
Η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει αποφασισμένη να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, «πολύ σύντομα» και να προτείνει για έγκριση μια συμφωνία επί της αρχής, «που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα και θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές».
Τέλος, η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε την στάση που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα το Ταμείο δηλώνοντας ότι «έχουμε δεσμευθεί, θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα, και θα περιμένουμε έως ότου καταλήξουμε σε αυτό. Θέλουμε το πρόγραμμα μας να ευθυγραμμιστεί με τη διάρκεια και τους στόχους του προγράμματος του ESM, θα συμμετέχουμε για τους επόμενους δεκατρείς μήνες, όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους».
Σε υψηλά 2 ετών το Χρηματιστήριο
Γιορτινή ήταν ατμόσφαιρα στη χθεσινή συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον τζίρο να φτάνει το υψηλό των 243,6 εκατ. ευρώ!
Κλείνοντας τη συνεδρίαση η αγορά ήταν σε νέα υψηλά έτους και σε νέα υψηλά από τον Ιούνιο του 2015, με σημαντικά αυξημένο τζίρο! O Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου 2015, στις 806,12 μονάδες, ανεβαίνοντας σήμερα κατά 0,80%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 814,63 μονάδες που ήταν άνοδος της τάξης του 1,86%.
Στο καλύτερο επίπεδο από το 2014 τα ελληνικά ομόλογα!
Αλματώδη βελτίωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (8,5 δις ευρώ). Το δεκαετές έφτασε να πέφτει εχθές κατά 18,8 μονάδες βάσης (0,18%) στο 5,704%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου του 2017 (χαμηλό 5 ετών). Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου που την ίδια ώρα έπεφτε στο 4,81% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2014!
Τσίπρας: Οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018
ΜΗνυμα ελπίδας έστειλε στον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας με το σημερινό του διάγγελμα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για τη χώρα μας, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Ο Πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη και αισθάνεται δικαιωμένη, μετά τη συμφωνία το καλοκαίρι του 2015. Όπως είπε χαρακτηστικά, ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά υπάρχει αχτίδα φωτός. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην τελευταία παράγραφο του κειμένου της συμφωνίας, που αφορά -όπως είπε- το οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Ολόκληρο το τηλεοπτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα: «Χθες ήταν μετά από καιρό μια καλή μέρα για την Ελλάδα. Γιατί πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτό που δικαιούμασταν.
Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση. Σήμερα, λοιπόν, ίσως για πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του Ιούλη του 2015, αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Γιατί μετά από πολλή υπομονή και επιμονή, σε μια διαπραγματευτική γραμμή που γνωρίζαμε ότι θέλει χρόνο για να αποδώσει καρπούς, φτάσαμε επιτέλους σε αποτέλεσμα. Αισθανόμαστε επίσης δικαιωμένοι, γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό, τι μας έδιναν τρεις εβδομάδες πριν. Που απορρίψαμε θολές υποσχέσεις που πολύ σύντομα θα αποδεικνύονταν κενές περιεχομένου και επιμείναμε στη διεκδίκηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και μάλιστα τώρα. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάκαμψης.
Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας, αλλά και την κοινή λογική στην Ευρώπη και πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου.
Πήραμε σαφείς δεσμεύσεις για τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Πλεονάσματα στο 2% μακροπρόθεσμα, πολύ πιο κάτω δηλαδή από αυτά που θα οφείλαμε να έχουμε με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πήραμε 15ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων. Και ρήτρα ανάπτυξης, με την υιοθέτηση της Γαλλικής πρότασης, που θα καθιστά τους εταίρους μας συνεταίρους στις προσπάθειες μας από εδώ και στο εξής να βάλουμε την οικονομία σταθερά και μόνιμα σε αναπτυξιακή τροχιά. Η πιο σημαντική δέσμευση, όμως, βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο της απόφασης. Και αφορά τη δέσμευση για το οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, λοιπόν, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός. Και άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο της εξόδου. Δεν είναι βέβαια τώρα η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης, αλλά της αποφασιστικότητας. Τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Να χτίσουμε πάνω σε ισχυρά θεμέλια ένα μοντέλο παραγωγής και διανομής. Το μοντέλο της Δίκαιης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο όχι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς. Με κέντρο την εργασία, τη δίκαιη διανομή του πλούτου, την καινοτομία, την ισονομία, την απαρέγκλιτη τήρηση κανόνων για όλους. Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της φοροδιαφυγής, των μικρών και των μεγάλων σκανδάλων.
Το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό. Το σήμα όμως και προς τα μέσα, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις. Μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εργασία, το κοινωνικό κράτος. Να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.