Tι προβλέπει το κείμενο Κοτζιά – Ντιμιτρόφ για το Μακεδονικό

O Ζόραν Ζάεφ προαναγγέλλει «happy end» και δηλώνει ότι το κρίσιμο τηλεφώνημά του στον Αλέξη Τσίπρα είναι «θέμα ημερών», ο Νίκος Κοτζιάς ανεβάζει ξανά τους τόνους της αισιοδοξίας, και το Μαξίμου τελεί σε επίμονα σιωπηρή αναμονή.

‘Η άλλως, η υπόθεση του Μακεδονικού περνά ξανά από το κρύο στο ζεστό και, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ζάεφ, το μήνυμα που εκπέμπεται από διπλωματικούς κύκλους είναι πως «το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι καθοριστικό».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά την εμπλοκή της περασμένης εβδομάδας ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να έχει αποφορτίσει, σε σημαντικό βαθμό, το εσωτερικό πολιτικό πεδίο στην πΓΔΜ, ενώ σημαντικό ρόλο φέρονται να έχουν παίξει και οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα -κυρίως των ΗΠΑ και της Γερμανίας- προς τα Σκόπια.

Από την πλευρά του Μαξίμου οι εν λόγω πληροφορίες δεν σχολιάζονται και εκείνο που τονίζεται σταθερά από κυβερνητικές πηγές είναι πως «εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα». Από τις ίδιες πηγές ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ανοίξουν ξανά οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, πως το μόνο που συζητείται είναι κάποιες πιθανές «τεχνικές διευθετήσεις» στο προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι Νίκος Κοτζιάς και Βικολά Ντιμιτρόφ, και ότι πλέον εναπόκειται στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να πει το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι».

Εάν, πάντως, δεν υπάρξει νέα ανατροπή και τα θετικά μηνύματα επιβεβαιωθούν, η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες ενδέχεται να γίνει ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα κι εκεί θα υπογραφεί και η διμερής συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ. Το κείμενο της συμφωνίας όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ αποτελείται από 20 σελίδες και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνει λεπτομερή οδικό χάρτη για την τήρηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται τρία ονόματα, κατά τις ίδιες πληροφορίες ωστόσο το όνομα πάνω στο οποίο βασίστηκε η κατ’ αρχάς συμφωνία Κοτζιά – Ντιμιτρόφ είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Ως προς τον οδικό χάρτη, προβλέπεται ότι μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας αυτή θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή της πΓΔΜ. Εκεί απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 από τις 120 ψήφους) την οποία και διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ.

Θα ακολουθήσει η κοινοποίηση της κυρωμένης συμφωνίας στους διεθνείς οργανισμούς και η υποβολή αιτήματος της πΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ καθώς και, υπό όρους, πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η τελική -και σε βάθος χρόνου- ένταξη τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ θα έχει ως ρητή προϋπόθεση την αλλαγή του συντάγματος έτσι ώστε να κατοχυρωθεί η νέα ονομασία και το erga omnes.

Για να συμβεί αυτό θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα, το οποίο θα συνδέει την αλλαγή του ονόματος με την είσοδο στις βορειοατλαντικές δομές και αναμένεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Αμέσως μετά η Βουλή της πΓΔΜ θα πρέπει να εγκρίνει την συνταγματική αλλαγή, και μόνον εάν και όταν συμβεί αυτό θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που θεωρείται δεδομένο πως θα συναντήσει προκλήσεις στην εφαρμογή του, διπλωματικές πηγές ωστόσο θεωρούν ότι πλέον έχουν διαμορφωθεί οι αναγκαίες δίοδοι υπέρβασης των εσωτερικών πολιτικών εμποδίων στην πΓΔΜ. Το πρώτο από αυτά τα εμπόδια είναι ο εθνικιστής πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος δεν αποκλείεται να αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία που θα κυρώσει η Βουλή της πΓΔΜ αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει την εφαρμογή της.

Κρίσιμο ζήτημα είναι και η απουσία, αυτή τη στιγμή, της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να περάσει η αλλαγή του συντάγματος. Οι πληροφορίες όμως από τα Σκόπια δεν αποκλείουν ο Ζόραν Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές παράλληλα με το δημοψήφισμα, ενώ εφόσον εγκριθεί η συμφωνία από τους πολίτες της πΓΔΜ πολύ δύσκολα θα μπορεί να απορριφθεί από τη Βουλή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.