Σε πλήρη εξέλιξη είναι σε διάφορα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία με δεξιά απόχρωση έντονες, υπόγειες και εν πολλοίς μυστικές, διεργασίες για τη δημιουργία ενός κεντροδεξιού κόμματος, προερχόμενου από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας. Το νέο κόμμα που έρχεται, αναμένεται να βάλει, όπως λένε οι υποστηρικτές του, πολιτικοί και άνθρωποι της αγοράς και της κοινωνίας με κεντροδεξιό προφίλ και πολυετή κοινωνική και πολιτική παρουσία, τελεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην προσπάθειά του να γίνει Πρωθυπουργός.
Ο συμβιβασμός του Κυρ. Μητσοτάκη με την ακροδεξιά της ΝΔ, η αλλοίωση των βασικών χαρακτηριστικών του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την στροφή προς την άκρα δεξιά και την πλήρη κυριαρχία των ανθρώπων του Αντώνη Σαμαρά, προκαλούν φυγόκεντρες δυνάμεις.
«Η τάση του κόμματος από την εποχή που άλλαξε ηγεσία ήταν σαφώς να στραφεί στα δεξιά. Από την περίοδο Σαμαρά και μετά» είπε προ ημερών ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης, ένα πρόσωπο που γνωρίζει όσο λίγοι την ελληνική κεντροδεξιά και σημείωσε ότι αυτή η δεξιά στροφή έγινε μέσω του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη, αλλά «και των και ανθρώπων που ήταν τότε γύρω από τον αρχηγό της ΝΔ, (σ.σ. τον Αν. Σαμαρά), ένας εκ των οποίων έκανε, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, τις υπόγειες διαδρομές με τη Χρυσή Αυγή».
Η κυρίαρχη άποψη πολλών είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει συμβιβαστεί με τα «βαρίδια» του κόμματός του (σ.σ. Γεωργιάδη, Βορίδη) και αυτή οδηγεί σε άλλα πλάνα αρκετούς και κυρίως στην αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης.
Στις συνάξεις αυτές που γίνονται εν μέσω των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την αντίστοιχη της πΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας, κεντρική θέση έχει η αναγκαιότητα ή όχι της δημιουργίας ενός νέου κόμματος που θα στεγάσει δυνάμεις που κινούνται είτε εντός, αλλά και εκτός Νέας Δημοκρατίας και θα έχει κεντροδεξιό στίγμα.
Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άλλες επαφές για την ίδρυση ενός αμιγούς δεξιού κόμματος και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό όσο ποτέ άλλοτε, να εμφανιστεί ένας πολιτικός φορέας που θα έχει αμιγώς δεξιά, πατριωτικά χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί κανείς να τον ταυτίσει με την Χρυσή Αυγή.
Επίσης, οι πιο μυημένοι λένε ότι αυτό το κόμμα μπορεί να αποτελέσει και την πολιτική ομπρέλα να συμπορευτούν και άλλοι παράγοντες που έχουν ιδρύσει κομματίδια και πολιτικούς φορείς, όπως π.χ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης (Νέα Δεξιά), ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Τάκης Μπαλτάκος, ο Νίκος Νικολόπουλος που είναι στη Βουλή με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση, αλλά και παλαιότεροι παράγοντες με μακρά διαδρομή, όπως π.χ. ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που επαναδραστηριοποιείται, ακόμα και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ κάποιοι θέλουν και τον Βύρωνα Πολύδωρα.
Αναζητείται Έλληνας Σαλβίνι
Το ενδιαφέρον σε αυτό το σκηνικό που στήνεται, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτόν τον εμφανή, αλλά ανομολόγητο, κίνδυνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, δηλ. της δημιουργίας ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Επί της ουσίας τείνει να γίνει για την ηγεσία της ΝΔ, αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Στην Βόρεια Ελλάδα ειδικά, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι υπάρχει πολιτικό κενό και αυτό πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και επιχειρηματικοί παράγοντες, αλλά και στελέχη της Εκκλησίας.
Σε αυτό το περιβάλλον, πολλοί ασπάζονται την θεωρία για την ανάγκη σύστασης, κατά παραλλαγή, ενός «ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς», με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους και με έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία.
Το βάρος όμως κυρίως αυτή την περίοδο πέφτει στην ανάγκη ίδρυσης ενός κεντροδεξιού, ντεγκολικού κόμματος, τύπου Σαρκοζί και το υποστηρίζουν αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ δεν καλύπτει πια αυτό το χώρο, ενώ για το αμιγώς δεξιό κόμμα υπάρχει η επισήμανση ότι δεν υφίσταται ακόμα μια ισχυρή προσωπικότητα να ενώσει όλες αυτές τις διάσπαρτες δυνάμεις.
«Δεν υπάρχει ένας Ελληνας Σαλβίνι, όπως στην Ιταλία, για να τους ενώσει και να πάρει πόντους» έλεγε προ ημερών παράγοντας με μακρά διαδρομή στην πολιτική και μένει αυτό να αποδειχθεί.
Οι ζυμώσεις και οι υπολογισμοί για τη «βιωσιμότητα» και το μέλλον κεντροδεξιού φορέα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, Μάλιστα, λένε οι μυημένοι, ότι ένα τέτοιο κόμμα, μπορεί να πάρει 4 – 8% και να εκμεταλλευθεί και το γεγονός ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι η ΝΔ υπό τη νέα ηγεσία της, ότι εξελίσσεται σε ένα «κεντρώο», φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό κόμμα και αφήνει χώρο. Και λένε ότι ο στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη απομακρύνει τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, καθώς επιχειρεί κυρίως να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, που ψήφιζαν παλαιότερα το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ ή ψήφιζαν ΝΔ αλλά απομακρύνθηκαν επί ηγεσίας Αντ. Σαμαρά, αλλά και στους ψηφοφόρους του Ποταμιού.
Ιδεολογική οπισθοχώρηση ΝΔ
Οι θιασώτες της δημιουργίας του νέου κόμματος, υποστηρίζουν ότι η ιδεολογική οπισθοχώρηση της ΝΔ είναι τόσο άτακτη, ώστε ακόμη και η χρήση της λέξης «Κεντροδεξιά» δεν την εκφράζει. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν ότι «δεν μας αφορούν τα όσα λέγονται και γίνονται, η ΝΔ καλύπτει όλο το χώρο από τη δεξιά έως το μεταρρυθμιστικό κέντρο».
Επίσης, αναφέρουν ότι θα βόλευε τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο να καταστρέψουν κάθε ελπίδα αυτοδυναμίας του Κυριάκου και μάλιστα να τον περιορίσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει μελλοντικά μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά.
Επί της ουσίας αυτή την περίοδο, και με δεδομένο ότι η ηγεσία Μητσοτάκη δημιουργεί πρόβλημα σε πολλά στελέχη με διαδρομή ετών στο χώρο, προχωρούν δυο κινήσεις αντίθετες, αλλά με κοινό προσανατολισμό: να πληγεί πολιτικά, ιδεολογικά και εκλογικά την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα
Τα βλέμματα όμως όλων στρέφονται στην προσπάθεια δημιουργίας σχηματισμού στον χώρο της «μετριοπαθούς κοινωνικής Δεξιάς και του κοινωνικού Κέντρου».
Κεντρικά πρόσωπα αυτού του εγχειρήματος – από το οποίο σύμφωνα με τις διαρροές του γραφείου του βρίσκεται απέναντι ο Κώστας Καραμανλής – είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και στενός φίλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έχει και δική της πολιτική πρωτοβουλία που ονομάζεται ΝΕΟ (Νέα Ελληνική Ορμή).
Την Πρωτομαγιά έκαναν και κοινή εμφάνιση με πολιτικό κείμενο υπό τον τίτλο «Εμείς νιώθουμε και νοιαζόμαστε», καταθέτοντας τις απόψεις τους για την εργατική Πρωτομαγιά που δεν ανήκει, όπως έγραψαν, μόνο στην Αριστερά.
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε το σενάριο ότι μαζί τους θα συνταχθεί και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος τάχθηκε απέναντι στην κεντρική γραμμή της ΝΔ που ζητεί πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία από την κυβέρνηση.
Πολλοί μιλάνε θετικά για τον Θανάση Σκορδά, πρώην υφυπουργό και πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας ΣΕΛΟΝΤΑ που έχει δημιουργήσει την πολιτική κίνηση ΡΕΥΜΑ, αλλά και τον Χρήστο Ζώη. Ηδη τις τελευταίες ημέρες γίνεται και πλαγιοκόπηση πολιτική του προέδρου της ΔΑΚΕ Νίκου Κιουτσούκη, ενώ κοντά στην κίνηση που ετοιμάζουν οι Αντώναρος, Παπακώστα και Καραχάλιος είναι και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, αλλά και πολλοί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και αρκετοί αυτοδιοικητικοί.
Κτύπημα Μεϊμαράκη
Ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της ΝΔ έστειλε την περασμένη Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και ιστορικό στέλεχός της, Βαγγέλης Μεϊμαράκης που συνομιλεί τακτικά με τους Αντώναρο, Καραχάλιο και Παπακώστα, αλλά και τον πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο που όμως είναι αποστασιοποιημένος από όλες τις κινήσεις και τη σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, καίγοντας το αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη, είπε ότι τα προγράμματα στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον εκλογικό κύκλο, παραμένοντας σταθερός στην άποψη του περί εθνικής συνεννόησης. «Αν δεν υπήρχαν οι βίαια προκληθείσες εκλογές του 2015, θα ήμασταν με πολύ πιο ήπιο τρόπο και πιο γρήγορα στην κανονικότητα» είπε σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου και υπερασπίστηκε τη δική του στάση ως μεταβατικού τότε προέδρου της ΝΔ τον Αύγουστο του 2015, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση παρά ορισμένες “σκληρές” φωνές στο εσωτερικό της αποφάσισε να ψηφίσει τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι ότι εγκωμίασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλει δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκτίμησε ότι « ο διάλογος για την επόμενη μέρα είναι αναβαθμισμένος με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ασκεί τα Συνταγματικά του καθήκοντα με άψογο τρόπο, ως σύμβολο ενότητας και ως έκφραση του ελληνικού έθνους».
Με θατσερικό πρόγραμμα
Μεγάλες αντιδράσεις από συνδικαλιστές και ομάδα βουλευτών, καταγράφονται στο παρασκήνιο μέχρι στιγμής, μετά την πρόσφατη ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο ΣΕΒ, όπου εμφανίστηκε με ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως τον κατηγόρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίστηκε την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, υποσχέθηκε την παράδοση του Δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα, υπεραμύνθηκε της μείωσης του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, υπέρ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε στους βιομηχάνους μείωση της φορολογίας, μείωση του ιδιωτικού χρέους μέσω διαγραφής ανείσπρακτων οφειλών (αν και δεν έδωσε εξηγήσεις) και αναφέρθηκε στη σημαντική –κατά τον ίδιο- μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε το σχέδιό του για ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με κλειδί τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πάντα υπό τον έλεγχο του κράτους, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις σε επιχειρηματίες και εργαζομένους.
Γερμανική πίεση
Αν και η ΝΔ εμμένει στο όχι για την επερχόμενη συμφωνία στο όνομα της πΓΔΜ, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις από Γερμανία και ΗΠΑ προς τον Κυρ. Μητσοτάκη να συναινέσει στη Βουλή. Εδώ και καιρό έχει λάβει πολλά μηνύματα, αλλά και εντός του Ιουνίου αναμένεται να πιεστεί και άλλο κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία. Η αρχή θα γίνει στο Μόναχο στις 6,7 και 8 Ioυνίου, οπότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει στο Study Group του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μια από τις σημαντικότερες ετήσιες εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Ο κλειστός κύκλος των συμμετεχόντων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ηγεσία του ΕΛΚ, – Βέμπερ, Ταγιάνι και Ντολ- τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει ταξίδι στο Βερολίνο, στις 26 και 27 Ιουνίου, όπου θα δει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
(Του Γιάννη Αναγνώστου – Kontranews)