Πάνω από 3 εκατ. τα βιομηχανικά ρομπότ το 2020! – Πώς επηρεάζονται οι θέσεις εργασίας

Υπερδιπλασιασμό των βιομηχανικών ρομπότ μέσα σε μία μόνο εξαετία προβλέπει η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR), η οποία εκτιμά ότι ο αριθμός τους το 2020 θα φτάσει τα 3,05 εκατ. από 1,47 εκατ. που ήταν το 2014, ενώ φέτος σε βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις θα «εργαστούν» 2,32 εκατομμύρια

Η μέση ετήσια αύξηση των εγκατεστημένων βιομηχανικών ρομπότ την περίοδο 2017-2020 εκτιμάται σε 14%, από 12% που ήταν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης την περίοδο 2011-2016.

Πλέον αυξάνονται και οι μικρότερες εταιρείες που γίνονται «έξυπνες» με περισσότερους αυτοματισμούς, ρομπότ και μηχανές ψηφιακά συνδεδεμένες προκειμένου να μειώσουν τους χρόνους ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων και παράλληλα να αυξήσουν την ποιότητά τους. Πρωτοπόρες, πάντως, θεωρούνται οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών.


Η εξέλιξη των βιομηχανικών ρομπότ την περίοδο 2008-2020 (πηγή: IFR)

Στα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στον δευτερογενή τομέα θα πρέπει να προστεθούν και αυτά του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες). Η ζήτηση αυξάνεται διεθνώς και ο αριθμός τους αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 51 εκατ. το 2020. Ο τομέας της υγείας, από τις δοκιμές και την παραγωγή των φαρμάκων έως τη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών, είναι πρωτοπόρος. Η IFR εκτιμά ότι το 2018 οι πωλήσεις καθαρά ιατρικών ρομπότ (για χειρουργικές επεμβάσεις, διάγνωση, αποκατάσταση ασθενών κα) θα φτάσει τα 1,8 δισ. ευρώ.

Θέσεις εργασίας
Από δειγματοληπτική έρευνα που έγινε σε 7.000 εργαζόμενους σε επτά χώρες προέκυψε ότι το 70% πιστεύει ότι η ρομποτική και η αυτοματοποίηση στην παραγωγική διαδικασία θα τους δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσουν πιο εξειδικευμένες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η IFR επισημαίνει ότι παρά τους διάχυτους φόβους «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η τρέχουσα αυτοματοποίηση είναι διαφορετική στις επιπτώσεις της πάνω στην απασχόληση από ό,τι τα προηγούμενα κύματα τεχνολογικών αλλαγών στην πορεία των αιώνων, τα οποία οδήγησαν σε ένα μίγμα απώλειας θέσεων εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων και αλλαγής του προφίλ του τρόπου δουλειάς».

Η μόνη διαφορά φαίνεται να είναι ο ταχύτερος ρυθμός των αλλαγών.Η Manpower υπολογίζει ότι το 65% των εργασιών που θα κάνουν τα σημερινά παιδιά δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί!

Σύμφωνα με την IFR ο συνδυασμός αυτού του επιθετικού ρυθμού αλλαγών και των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης είναι που δημιουργεί τη διάχυτη ανασφάλεια. Ωστόσο, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη εργασία θα παραμείνει ανταγωνιστική και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αποτελούν κεντρικό παράγοντα στην παραγωγή. Βασικό πρόβλημα σήμερα, κατά την IFR, δεν είναι οι θέσεις εργασίας που εξαφανίζονται εξαιτίας των ρομπότ, αλλά οι θέσεις εργασίας που μένουν κενές επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν τις αναγκαίες τεχνολογικές και άλλες δεξιότητες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.