Αντάρτικο από τον Σκοπιανό Πρόεδρο – Ο Ιβάνοφ παίζει καθυστέρηση με ένα ανενεργό “βέτο”

Να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να αποδεχτεί το erga omnes και την συνταγματική αλλαγή περιμένει από τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας πριν σηκώσει το τηλέφωνο για να λυθεί το Σκοπιανό, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Στεφανία Μουρελάτου.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εκτιμά ότι «είμαστε κοντά στην πιθανότητα λύσης αυτής της διαδικασίας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι το τέλος».

Φαβορί είναι το σλαβικό όνομα Republika Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), με χρήση έναντι όλων και την Ταυτότητα και την γλώσσα να κατοχυρώνονται σύμφωνα με το Ζόραν Ζάεφ ως μακεδονικά. Τονίζει, πάντως, «ότι τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους πρέπει να δεσμευτούν σοβαρά και με θέσεις. Στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα».

Αν βγει “λευκός καπνός”, θα υπογραφεί σύμβαση αλλαγής ονόματος στις Πρέσπες και δημόσια δήλωση στον ΟΗΕ. Κατόπιν θα εγκριθεί από την σκοπιανή Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 61 βουλευτών και η χώρα μας θα ξεκλειδώσει την εισδοχή της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ & ΕΕ. Δημοψήφισμα προγραμματίζει ο Ζάεφ για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Στην Αθήνα, πάντως, η ΝΔ μέσω του αντιπροέδρου της Άδωνη Γεωργιάδη διεμήνυσε πως «Συμφωνία η οποία δεν θα είναι erga omnes και συμφωνία η οποία θα είναι erga omnes στο μέλλον με υποσχετική δηλαδή, ενώ εμείς θα έχουμε βγάλει το βέτο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την ΝΔ, αλλά θα αγωνιστεί η ΝΔ να μην περάσει από την ελληνική Βουλή και να σταματήσει».

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ωστόσο, έχει προτρέψει τη ΝΔ «να μην βιάζεται» καθώς «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει».

Το βέτο Ιβάνοφ

Πρώτος “τράβηξε το χαλί” ο σκοπιανός πρόεδρος Γιόργκι Ιβάνοφ

Όπως δήλωσε «Η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Zάεφ και του Πρωθυπουργού Τσίπρα, η οποία δεν έχει την εθνική συναίνεση της «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας για γενική χρήση ή erga omnes».

“Αποκεφαλίστηκε” η “Μακεδονική” εκκλησία;

Ενδεικτική των μελλοντικών εξελίξεων φαίνεται να είναι και η είδηση ότι η Εκκλησία της πΓΔΜ έστειλε επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας την επαναφορά της σε εκκλησιαστική κανονικότητα υπό το όνομα “Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής” απεμπολωντας έτσι οικειοθελώς τον ως σήμερα σχισματικο τίτλο της, “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πριν στεγνώσει όμως το μελάνι της είδησης, ο κουρνιαχτός που ξέσπασε στα Σκόπια ανάγκασε τον Ζάεφ να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή του προς τον Πατριάρχη και να αρνηθεί ότι αποκεφάλισε τον όρο “Μακεδονία” από την εκκλησία του.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μίλε Μποσνιακόφσκι «ο Πρωθυπουργός Ζάεφ έστειλε μια αναφορά για την επίλυση του μακρόχρονου εκκλησιαστικού ζητήματος. Στην αναφορά, που στάλθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν ζητήθηκε να διαγραφεί η λέξη “Μακεδονία”».

Όπως μεταδίδουν, εξάλλου, σκοπιανά μέσα, στους κόλπους της σχισματικής εκκλησίας ξέσπασε εμφύλιος. Τρεις επίσκοποι ζητούν συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και ψηφοφορία για αυτή την απόφαση, που έγινε σε συντονισμό, όπως λένε, από τον επικεφαλής επίσκοπο Στέφανο, πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό Ζάεφ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.