Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 751 μέλη, που κατανέμονται κατά χώρα ανάλογα με τον πληθυσμό της. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από 21 βουλευτές. Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών. Οι εκλογές διεξάγονται σχεδόν ταυτόχρονα (23-26 Μαΐου 2019) σε όλα τα κράτη-μέλη.
Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο είναι οργανωμένα σε πολιτικές ομάδες με βάση διεθνικά και όχι εθνικά χαρακτηριστικά.
Οι ευρωεκλογές, που προβλέπονταν από την Συνθήκη της Ρώμης(25 Μαρτίου 1957), άργησαν κατά 22 χρόνια και έγιναν για πρώτη φορά από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου 1979, μεταξύ των πολιτών των 9 κρατών-μελών της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ).
Οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 18 Οκτωβρίου 1981, δέκα μήνες μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ (νυν Ευρωπαϊκή Ένωση).
18 Οκτωβρίου 1981
«Αλλαγή»… Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Γεώργιο Ράλλη και 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, που περνούν απαρατήρητες μπροστά τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ.
Τα αποτελέσματα:
Οι εκλεγέντες Έλληνες ευρωβουλευτές:
ΠΑΣΟΚ: Σπύρος Πλασκοβίτης, Ασημάκης Φωτήλας, Νικόλαος Βγενόπουλος, Αντώνιος Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Νικολάου, Χρήστος Μαρκόπουλος, Δημήτριος Κουλουριάνος, Γιάννος Παπαντωνίου, Λεωνίδας Λαγάκος, Τιτίνα Πανταζή.
ΝΔ: Λεωνίδας Μπουρνιάς, Κωνσταντίνος Καλλίας, Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος, Κωνσταντίνος Γόντικας, Ευστράτιος Παπαευστρατίου, Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης,Φιλώτας Καζάζης, Κωνσταντίνος Καλογιάννης.
ΚΚΕ Βασίλειος Ευφραιμίδης, Δημήτρης Αδάμος, Αλέκος Αλαβάνος.
ΚΚΕ Εσωτερικού: Λεωνίδας Κύρκος
ΚΟΔΗΣΟ – ΚΑΕ: Γιάγκος Πεσμαζόγλου
Κόμμα Προοδευτικών: Απόστολος Παπαγεωργίου
17 Ιουνίου 1984
Διεξάγονται οι δεύτερες ευρωεκλογές με νικητή και πάλι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Το στοίχημα που είχε βάλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Αβέρωφ, να γκρεμίσει το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη θέση και να σύρει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές, δεν επαληθεύεται. Ο ίδιος παραιτείται υπέρ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνει τα ποσοστά του.
Τα αποτελέσματα:
Οι εκλεγέντες Έλληνες ευρωβουλευτές:
ΠΑΣΟΚ: Γεώργιος Μαύρος, Μανώλης Γλέζος, Παρασκευάς Αυγερινός, Σπύρος Πλασκοβίτης, Γρηγόρης Βάρφης, Νίκος Βγενόπουλος, Χρήστος Παπουτσής, Νίκος Γαζής, Γιώργος Ρωμαίος, Τιτίνα Πανταζή.
ΝΔ: Ευάγγελος Αβέρωφ, Γιάννης Μπούτος, Γιάννης Τζούνης, Δημήτρης Ευρυγένης, Τίμος Χριστοδούλου, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γεώργιος Αναστασόπουλος, Μαριέττα Γιαννάκου, Άκης Γεροντόπουλος.
ΚΚΕ: Γρηγόρης Φαράκος, Βασίλης Εφραιμίδης, Δημήτρης Αδάμος.
ΚΚΕ Εσωτερικού: Λεωνίδας Κύρκος.
ΕΠΕΝ: Χρύσανθος Δημητριάδης.
18 Ιουνίου 1989
Διενεργούνται ταυτόχρονα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές Το σκάνδαλο Κοσκωτά φέρνει στην πρώτη θέση την Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με το 44,2% των ψήφων, χωρίς να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 39,1% και ο ενιαίος Συνασπισμός με 13,1%. Στις ευρωεκλογές, η Ν.Δ. είναι και πάλι πρώτο κόμμα.
Αναλυτικά:
Οι εκλεγέντες Έλληνες ευρωβουλευτές:
ΝΔ: Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Μαριέττα Γιαννάκου, Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γεώργιος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Σταύρου, Γιώργος Σαρειδάκις, Τίμος Χριστοδούλου, Στάθης Λαγάκος, Φίλιππος Πιέρρος.
ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Ρωμαίος, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Διονύσης Λιβανός, Δημήτριος Παγορόπουλος, Κώστας Τσίμας.
Γιάννης Σταμούλης, Σωτήρης Κωστόπουλος.
Συνασπισμός: Βασίλειος Ευφραιμίδης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Αλέκος Αλαβάνος, Δημήτριος Δεσύλλας.
ΔΗΑΝΑ : Δημήτριος Νιάνιας
12 Ιουνίου 1994
Περίπου ένα χρόνο μετά την επάνοδό του στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία του και στις ευρωεκλογές.
Τα αποτελέσματα:
Οι εκλεγέντες Έλληνες ευρωβουλευτές:
ΠΑΣΟΚ: Δημήτρης Τσάτσος, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, Κώστας Κληρονόμος, Γιάννης Ρουμπάτης, Αγγέλα Κοκκόλα, Στέλιος Παναγόπουλος, Γιώργος Κατηφόρης, Νίκος Παπακυριαζής, Ειρήνη Λαμπράκη.
ΝΔ: Τίμος Χριστοδούλου, Αντώνης Τρακατέλλης, Νάνα Μούσχουρη, Στέλιος Αργυρός, Γ. Δημητρακόπουλος, Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γεώργιος Αναστασόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης.
Πολιτική Άνοιξη: Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτας Κακλαμάνης.
ΚΚΕ: Βασίλης Εφραιμίδης, Γιάννης Θεωνάς.
Συνασπισμός: Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης
13 Ιουνίου 1999
Η Ν.Δ. υπό τον Κώστα Καραμανλή επικρατεί στις ευρωεκλογές με ποσοστό 36% και θέτει θέμα εκλογών, αλλά θα τις χάσει στις 9 Απριλίου του 2000 από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Στις ευρωεκλογές του 1999 ο δικομματισμός συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά του από το 1981 (68,9%).
Τα αποτελέσματα:
Οι εκλεγέντες Έλληνες ευρωβουλευτές:
ΝΔ: Μαριέττα Γιαννάκου, Χρήστος Ζαχαράκης, Αντώνης Τρακατέλλης, Γιάννης Μαρίνος, Γ. Δημητρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Φώλιας, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Αβέρωφ.
ΠΑΣΟΚ: Δημήτρης Τσάτσος, Γιάννης Σουλαδάκης, Γιώργος Κατηφόρης,Γιάννης Κουκιάδης, Πέτρος Ευθυμίου, Άννα Καραμάνου, Αλέξανδρος Μπαλτάς, Μένη Μαλλιώρη, Μανώλης Μαστοράκης.
ΚΚΕ: Στρατής Κόρακας, Γιάννης Θεωνάς, Κώστας Αλυσανδράκης.
ΔΗΚΚΙ: Δημήτρης Κουλουριάνος, Μανώλης Μπακόπουλος.
Συνασπισμός: Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
13 Ιουνίου 2004
Άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναμενόταν. Πρώτες γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ για τον Γιώργο Παπανδρέου, που υπέστη τη δεύτερη ήττα του ως αρχηγός του κινήματος, μετά απ’ αυτή στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου. Άνοδος του ΚΚΕ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 1999, πτώση του ΣΥΝ και είσοδος του ΛΑΟΣ στην Ευρωβουλή, μετά την αποτυχία στις εθνικές εκλογές. Κραταιός ο δικομματισμός, που ανέκαμψε μετά την υποχώρηση του 1999.
Τα αποτελέσματα:
Οι εκλεγέντες Έλληνες Ευρωβουλευτές ανά κόμμα:
Ν.Δ: Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Αντώνης Σαμαράς, Αντώνης Τρακατέλλης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Κων/νος Χατζηδάκης, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Γκλαβάκης, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαστάμκος, Νικόλαος Βακάλης, Μανώλης Μαυρομάτης.
ΠΑΣΟΚ: Μαίρη Ματσούκα, Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Ευαγγελία Τσαμπάζη, Νίκος Σηφουνάκης.
ΚΚΕ: Αθανάσιος Παφίλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Τούσσας.
ΣΥΝ; Δημήτριος Παπαδημούλης.
ΛΑΟΣ: Γιώργος Καρατζαφέρης.
7 Ιουνίου 2009
H νίκη του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά μετά το 2000, σημάδεψε την εκλογική αναμέτρηση. Στα χαρακτηριστικά των Ευρωεκλογών, η πρωτοφανής αποχή που έφθασε το 47,4%, η άνοδος του ΛΑΟΣ και η είσοδος των Οικολόγων-Πράσινων στην Ευρωβουλή.
Στο σύνολο της Επικράτειας τα κόμματα έλαβαν:
«Λαϊκή απαίτηση οι εκλογές» ήταν η πρώτη δήλωση του νικητή των εκλογών Γιώργου Παπανδρέου. «Πορευόμαστε με μοναδική πυξίδα την υπευθυνότητα. Με υπευθυνότητα χειριζόμαστε τη μεγάλη διεθνή κρίση και τις συνέπειές της» τόνισε ο πρωθυπουργός και ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.
Οι εκλεγέντες Έλληνες Ευρωβουλευτές ανά κόμμα:
ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Συλβάνα Ράπτη, Σταύρος Λαμπρινίδης, Χρυσούλα Σαάτσογλου- Παλιαδέλη, Γιώργος Σταυρακάκης, Μαριλένα Κοππά, Άννυ Ποδηματά, Κρίτων Αρσένης.
ΝΔ: Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Παπαστάμκος Κώστας Πουπάκης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Παπανικολάου, Γιάννης Τσουκαλάς.
ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης Γιώργος Τούσσας.
ΛΑΟΣ: Νίκη Τζαβέλλα, Θανάσης Πλεύρης.
ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Χουντής.
Οικολόγοι – Πράσινοι: Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου:
Πολιτική ομάδα Έδρες
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) 265
Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) 184
Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ΣΦΔ) 84
Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Π-ΕΕΣ) 55
Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΟΣΜ) 55
Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών 35
Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD) 30
Μη εγγεγραμμένοι 28
25 Μαΐου 2014
H ψήφος στις Ευρωεκλογές αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, γιατί το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα λειτουργεί βάσει της Συνθήκης της Λισαβώνας, το πιο πρόσφατο θεσμικό βήμα της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης. Η πιο ορατή αλλαγή εντοπίζεται στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), καθώς βάσει τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, θα κριθεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Ένας Έλληνας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Επιτροπής με την παράταξη «Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά» (CUE/NGL).
Οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν από τις 22 έως τις 25 Μαΐου στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα συνολικά αποτελέσματα:
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP): 29,43% (221 έδρες)
Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D): 25,43% (191 έδρες)
Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR): 9,32% (70 έδρες)
Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE): 8,92% (67 έδρες)
Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά (CUE/NGL): 6,92% (52 έδρες)
Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (GREENS/EFA): 6,66% (50 έδρες)
Ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD): 6,39% (48 έδρες)
Μη εγγεγραμμένοι: 6,92% (52 έδρες)
Στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές έγιναν στις 25 Μαΐου 2014. Οι εφαρμοζόμενες «μνημονιακές πολιτικές» έφεραν τα πάνω – κάτω σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Ένα μικρό κόμμα της κομμουνιστογενούς Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις και μετά βίας είχε αποσπάσει μία έδρα το 2009, πρώτευσε με διαφορά 4 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ, ανεβάζοντας τις έδρες του σε 6. Χαρακτηριστικό αυτών των ευρωεκλογών ήταν η εφαρμογή της σταυροδοσίας για πρώτη φορά στην εκλογή των ευρωβουλευτών.
Στο σύνολο της Επικράτειας, τα κόμματα έλαβαν:
Οι εκλεγέντες Έλληνες Ευρωβουλευτές ανά κόμμα:
ΣΥΡΙΖΑ: Μανώλης Γλέζος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ν.Δ: Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Χρυσή Αυγή: Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης, Γεώργιος Επιτήδειος.
Ελιά: Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης.
Το Ποτάμι: Γιώργος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος.
ΚΚΕ: Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Νότης Μαριάς.