Υπάρχουν καταστροφολόγοι τον Αύγουστο;

Του Γιώργου Χριστοφορίδη, δημοσιογράφου

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης: καθαρή έξοδο δεν θέλει, προληπτική γραμμή δεν θέλει… από πού θα βρει χρηματοδότηση; Μόνο με 4ο μνημόνιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από το βήμα της Βουλής ότι η ΝΔ δεν ζήτησε ποτέ προληπτική γραμμή ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές. «Άδειασε», έτσι, όλα τα στελέχη του -και τα γαλάζια media- που την προηγούμενη περίοδο μας έλεγαν πόσο ωφέλιμη για τη χώρα θα ήταν αυτή η επιλογή.

Μιλάμε για τη λύση που είχαν επιλέξει –θεωρητικά, βέβαια- Σαμαράς και Βενιζέλος το 2014. Η οποία φυσικά προϋποθέτει νέο μνημόνιο, αφού συνοδεύεται από μέτρα. Την τελευταία περίοδο, παρακολουθήσαμε κανονικό ρεσιτάλ υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής από τα στελέχη του «Σαμαρικού μπλοκ» της ΝΔ. Με προφανή στόχο να ζήσουν την αυτό-επιβεβαίωσή τους. Έστω και κάπως καθυστερημένα…

Ήρθε, όμως, ο Κ. Μητσοτάκης και άδειασε παταγωδώς αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να εκπροσωπούν το κόμμα. Για αυτό άλλωστε μίλησε σε πρώτο ενικό: «ουδέποτε ΈΧΩ ζητήσει προληπτική γραμμή».

Ήταν μια επιλογή με πολιτικά κριτήρια, για να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του. Η οποία μοιραία τον οδήγησε σε αυτό-διάψευση με οικονομικά κριτήρια. Διότι, είχε ήδη απορρίψει στην πρωτομιλία του την προοπτική της καθαρής εξόδου: μοιάζει με «βόλτα σε ναρκοπέδιο». Αλλά… καθαρή έξοδο δεν θέλεις, προληπτική γραμμή δεν θέλεις… από πού θα βρεις χρηματοδότηση; Μόνο με 4ο μνημόνιο.

Μια εξήγηση επιχείρησε να δώσει την επόμενη μέρα ο αντιπρόεδρός της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, στο νέο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, απαντώντας περίπου ότι ο Κυριάκος μίλησε για τις αρνητικές προοπτικές της καθαρής εξόδου, χωρίς να την απορρίπτει κιόλας. Δηλαδή, τη χαρακτήρισε δημόσια «ναρκοπέδιο», για να τον ακούν οι καταστροφολόγοι, χωρίς να έχει κάποια εναλλακτική πρόταση.

Επομένως, από τη διάψευση των προσδοκιών των εσωτερικών αντιπάλων, μεταβήκαμε στην επίσημη αυτό-διάψευση του ίδιου του Προέδρου. Και όλα αυτά, μέσα σε λίγη ώρα.

Μιλώντας για διαψεύσεις, καλό είναι –τέλος- να υπενθυμίσουμε ότι το α’ 3μηνο του έτους καταγράφηκε βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα κατά 29% σε ετήσια βάση (ΕΑΣΕ-ICAP), ενώ το α’ 4μηνο καταγράφηκε βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατά 40% (IOBE). Αυτά, ως συνέχεια του δ’ 3μήνου του 2017, όταν οι λεγόμενες «παραγωγικές επενδύσεις» (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατέγραψαν αύξηση 28,9%.

Έτσι, πάμε προς την έξοδο. Ραντεβού με τους καταστροφολόγους τον Αύγουστο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.