Ο εμπρησμός της Μαρφίν και η εξίσωσή του με τον ξυλοδαρμό του Γ.Μπουτάρη

Λουκάς Καβακόπουλος

Ας μιλήσουμε λίγο για το θέμα με τον εμπρησμό της Μαρφίν, ένα θέμα σοβαρότατο, το οποίο βλέπω να επαναλαμβάνεται από κάποιους κάθε φορά που καταγγέλουμε ένα έγκλημα. “Για τη Μαρφίν τίποτα δεν λέτε όμως!”

Ας πούμε λοιπόν.

Πρώτον, ναι, έγινε έγκλημα εκεί. Σημαντικότατο έγκλημα, ανθρωποκτονία, δεν σηκώνει συζήτηση. Αυτό νομίζω ότι δεν το αρνείται κανείς, όπως και ότι αξίζει η μέγιστη τιμωρία στους εμπρηστές – εγκληματίες. Συμφωνούμε φαντάζομαι, οπότε πάμε παρακάτω.

Σταθείτε όμως ένα λεπτό. Την ίδια τιμωρία λοιπόν -φαντάζομαι- ότι θα πρέπει να επιβάλλουμε και σε εκείνους που έβαλαν φωτιά σε κατοικημένη περιοχή, δίπλα στο σπίτι μου, στη Θεσσαλονίκη, τη μέρα του 1ου Συλλαλητήριου για τη Μακεδονία το 2018. Έτσι δεν είναι; Είναι δυνατόν να βάζεις φωτιά σε κατοικημένη περιοχή και να μη σε πιάνει κανείς, ενώ υπάρχει βίντεο που δείχνει τη φάτσα σου;
Αλλά ξεχάστε το αυτό, για να μη μου πείτε ότι αλλάζω τη συζήτηση.

Δεύτερον, λοιπόν, λένε ότι υπάρχουν βίντεο που ενοχοποιούν τον ένα ή τον άλλο, τον χ και τον ψ Συριζαίο.

Γιατί όμως δεν έχουμε δει τα βίντεο; Γιατί δεν βγαίνουν στο φως; Γιατί η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά τους να τους πιάσει;

Λέτε να μη το επιτρέπει ο Τσίπρας; Για να δούμε: Το κατάστημα της Μαρφίν κάηκε το 2010. Τότε ποιος ήταν κυβέρνηση; Σίγουρα όχι ο Τσίπρας, άλλος ήταν.

Γιατί λοιπόν αν εμπλέκονται Συριζαίοι, εκείνες οι κυβερνήσεις δεν τους έβγαλαν στη φόρα;

Γιατί οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι, που τόσο μισούν τον Τσίπρα, δεν έβγαλαν τους Συριζαίους “κάρτα” ώστε να τιμωρηθούν και να ζημιώσουν έτσι και την παράταξη που υπηρετούν;

Άρα μήπως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα;

Μήπως δεν είναι τελικά κολλητοί του Τσίπρα εκείνοι που έβαλαν τη φωτιά;
Μήπως είναι κολλητοί της εταιρείας που φτιάχνει τις κάμερες; Ή μήπως της εταιρείας που έφτιαξε τα πλαστικά της
τράπεζας;
Ή μήπως κάποιος ήθελε να πάρει την εγγύηση της πυρασφάλειας;
Μήπως όλα αυτά που υποθέτω είναι ανοησίες και πρέπει να το ξανασκεφτώ καλύτερα;

Από τη στιγμή λοιπόν, που δεν το έχεις ερευνήσει, δεν μπορείς να φορτώνεις σε κανέναν ένα έγκλημα, που δεν εξιχνιάστηκε από εκείνους που οφείλουν να το εξιχνιάσουν.

Η αστυνομία οφείλει να κάνει τη δουλειά της, και να πιάσει τους ενόχους για να τιμωρηθούν.
Και καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να τους αθωώσει ή να τους δικαιολογήσει.

Αλλά ούτε και εμείς έχουμε δικαίωμα να λέμε ότι τον έμπρησμό τον έκανε ο Τάσος ή ο Μάκης ή ο Αλέξης ή ο Πάνος ή ο Κυριάκος, επειδή θέλουμε να κατηγορούμε όσους δεν συμπαθούμε.
Αν το κάνουμε, λέγεται συκοφαντία και είναι για ακόμη μια φορά έκφραση μικρότητας, ανοησίας και μίσους.

Ούτε έχουμε το δικαίωμα κάθε φορά να προσπαθούμε να “λερώσουμε” με βρώμικο τρόπο τον συνομιλητή μας, αποδίδοντάς του υποτιθέμενες σχέσεις και διασυνδέσεις με ένα έγκλημα, όταν λέει κάτι που δεν μας αρέσει.

Ας σταματήσουμε τις μικρότητες και τις κακίες, και ας κάνουμε κάτι για να μη γίνονται ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ εγκλήματα με θύματα ανθρώπους. Όταν χάνεται μια ζωή χάνεται και κάθε δικαιολογία.

Εκείνοι που έβαλαν φωτιά στη Μαρφίν, είναι ένοχοι, πάει τελείωσε.

Όπως και οι μιμητές τους από την άλλη πλευρά, εκείνοι που σκότωσαν τον ράπερ που δεν γούσταραν επειδή “τους την έλεγε”, εκείνοι που κλωτσάνε γέρους επειδή “έτσι άκουσαν” και όλα τα άλλα ηλίθια ζώα (υποτιμώ τα ζώα τώρα) που εγκληματούν σε βάρος των συνανθρώπων τους.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να συνδέσει τους εγκληματίες με τον πολίτη που πήγε στην πορεία ή στο συλλαλητήριο ή υποστηρίζει το Χ ή το Ψ κόμμα. Φτάνει πιά το κάρβουνο.

Εγκληματίες είναι εκείνοι που κάνουν το έγκλημα. Γιατί την ώρα εκείνη, ο Θεούλης σε όπλισε με μυαλό και κρίση, ώστε να μπορείς να βάλεις φρένο. Αλλιώς είσαι σχιζοφρενής ή εγκληματίας. Σε κάθε δηλαδή περίπτωση, είσαι επικίνδυνος.

Και δεν ευθύνεται κανείς άλλος για τις πράξεις σου, εκτός βέβαια και αν ανοιχτά και συγκεκριμένα σε έχει ωθήσει προς αυτά, ζητώντας από σένα να εγκληματίσεις. Και από ότι θυμάμαι, κανείς δεν ζήτησε από κανέναν τότε να βάλει φωτιά οπουδήποτε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.