Του Φοίβου Κλαυδιανού
Σε διαφορετική περίπτωση, η μετατροπή της διαπραγμάτευσης σε… blame game δεν απέχει πολύ, αν και η βασική εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος να εκκινήσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων την Πέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι, τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας, δεν πιέζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε περισσότερους συμβιβασμούς, καθώς θεωρούν ότι ήδη η χώρα μας έχει κάνει αρκετά εκ μέρους της.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην προσπάθεια της να εξασφαλιστεί συναίνεση στο πολιτικό σύστημα της ΠΓΔΜ, μετά και την απόρριψη της αντιπολίτευσης για το erga omnes ακόμη και στην πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία απηύθυνε προς το εσωτερικό της χώρας του ο Ζόραν Ζάεφ.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ονομασία, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι ουδέποτε υπήρξε γραπτή ή προφορική συμφωνία του πρωθυπουργού ή άλλου εκπροσώπου της Ελλάδας.
Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν δεν γίνεται δεκτό από πολλές πλευρές γιατί δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες των Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερα το ταξίδι Κοτζιά στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται το εξαιρετικό επίπεδο των τρεχουσών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.