Δικαιοσύνη πολλών ταχυτήτων;

Οι σοβαρές πειθαρχικές ευθύνες ανώτατων δικαστικών που εντοπίζει έκθεση αντιπροέδρου του ΣτΕ για την υπόθεση Βγενόπουλου, έρχονται ως επιβεβαίωση για τη διαφορετική βαρύτητα που έχουν απέναντι στη δικαιοσύνη οι πολίτες ανάλογα με την ισχύ τους αλλά και του τρόπου που το πολιτικό σύστημα παρεμβαίνει ή κατηγορεί για πιέσεις όταν δεν καταφέρνει να τη χειραγωγεί.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, αποκαλύπτει σοβαρές ευθύνες δικαστικών, αντιθέσεις μέσα στο δικαστικό σύστημα, πολιτικές παρεμβάσεις, κωλυσιεργία, ανεξήγητες παραλείψεις και μεθόδευση προκειμένου να τεθεί δύο φορές στο αρχείο και να μην διαλευκανθεί ποτέ η πολύκροτη υπόθεση Βγενόπουλου και τα «τα θαλασσοδάνεια της Marfin».

Παρότι πολιτικοί και τύπος, εσχάτως, στοχοποιούν δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν υποθέσεις σκανδάλων (βλ. σκάνδαλο Novartis), αντιθέτως σιώπησαν όταν εμποδίστηκε η διερεύνηση μιας υπόθεσης τόσο σοβαρής που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία μιας ολόκληρης χώρας, της Κύπρου για την οποία δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την αντίληψη της κοινής γνώμης αλλά και στη σκληρή πραγματικότητα καθώς  όλοι οι υπαίτιοι των μεγαλύτερων πολιτικών και επιχειρηματικών σκανδάλων των τελευταίων ετών βρίσκονται ελεύθεροι ενώ τα σκάνδαλα κόστισαν στη χώρα αμύθητα ποσά, που θα πληρώνουν για πολλές γενιές, οι πολίτες.

Το μεγαλύτερο πλήγμα για τη δημοκρατία είναι η εδραίωση της αντίληψης ότι ο συνταγματικός πυλώνας της δικαστικής εξουσίας επιφυλάσσει διαφορετική αντιμετώπιση για τους μεγαλοσχήμονες σε σχέση με τους άσημους πολίτες. 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.