Δεν το λες και ευθιξία…

Με μια διακαναλική ανακοίνωση, εν είδει «διαγγέλματος», ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Νίκος Σακελλαρίου γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί δηλώνοντας ενοχλημένος για τη διαρροή του αποτελέσματος της συνεδρίασης του ανώτατου δικαστηρίου υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό. 

Στην πραγματικότητα η «ηρωική έξοδος» του έρχεται λίγο πριν την αναγκαστική αποχώρηση – συνταξιοδότησή του στα τέλη Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Η δε «ευαισθησία» του για τη διαρροή και το δικαστικό απόρρητο, γεννά ερωτήματα καθώς κάτι ανάλογο έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν σε κρισιμες συνεδριάσεις του ΣτΕ και επιπλέον ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για «διαρροές» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

 

Η τηλεοπτική «πολιτική διακήρυξη» της ξαφνικής αποχώρησής του, δεν μαρτυρά «ευθιξία», αλλά περισσότερο ενόχληση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί ενός θέματος, στο οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και δεν είναι κρυφό – είχε επενδύσει πολιτικά με στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για την οικονομία. Μάλιστα πολλοί εξέλαβαν την τελευταία αποστροφή του σε σχετική ερώτηση («εχουν γνώσιν οι φύλακες […] οι δικαστικοί λειτουργοί θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων») με απόπειρα πίεσης για ανατροπή της διαφαινόμενης οριακής πλειοψηφίας υπέρ της συνταγματικότητας του Νόμου Κατρούγκαλου. Εξάλλου η ΝΔ έσπευσε να συνταχθεί αμέσως μαζί του, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την παραίτησή του. 

 

Όσο για το «αντιμνημονιακό μανιφέστο» και την όψιμη ευαισθησία του κ. Σακελλαρίου μάλλον προκαλούν θυμηδία, καθώς το ΣτΕ, του οποίου ο ίδιος προήδρευε, στα χρόνια της κρίσης έχει κρίνει συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI και πόσες περικοπές, μισθών και συντάξεων. Εκτός βέβαια από αυτές των δικαστικών και των ενστόλων… Όσο για τις πρόσφατες αποφάσεις, όπως αυτή για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών, τα σχόλια περισσεύουν. 

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις του ΣτΕ προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις και αντιδράσεις, καθώς συχνά κινήθηκε κόντρα στο κοινό αίσθημα και το δημόσιο συμφέρον. Πολλοί έχουν μιλήσει για πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο και άντε μετά να τους αμφισβητήσεις αν επιβεβαιωθεί και η φήμη περί υποψηφιότητας του Νίκου Σακελλαρίου με τη ΝΔ. 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.