Κλείνει οριστικά η ΑΕΠΙ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, με την επωνυμία «ΑΕΠΙ – Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε.», ύστερα από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Πολιτισμού, η εταιρεία ΑΕΠΙ, η οποία επί ογδόντα χρόνια, σχεδόν μονοπωλιακά, διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα, είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους – τα μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους – μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το Ελληνικό Δημόσιο, στους δε μετόχους και μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά (7) κακουργήματα.

Παράλληλα με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωράει στη συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων εντός του ΟΠΙ, που ως στόχο έχει τη ρύθμιση της αγοράς και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών, με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, δίκαιο, αντικειμενικό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Όλη η υποδομή και η τεχνογνωσία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης θα μεταβιβασθεί στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, που θα συγκεντρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει και που τα ίδια τα μέλη, μέσω της Γενικής τους Συνέλευσης, θα επιλέξουν σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 51Α του νόμου 4481/2017.

Κατατέθηκε τροπολογία για την πνευματική ιδιοκτησία

Τροπολογία που λύνει τον «γόρδιο» δεσμό των δημιουργών και των δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής αναπαραγωγής του έργου τους, κατέθεσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, λέγοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις χώρες εκείνες που καταβάλλουν τα λιγότερα για την ιδιωτική αναπαραγωγή στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης», αναφερόμενη «σε απόλυτα νούμερα, εισπράξεις, και όχι κατ’ ανάγκη σε νομοθετικές προβλέψεις».

Η τροποποίηση αφορά τη διάταξη του άρθρου 54 παρ. 2Α ν. 4481/2017, η οποία τροποποιούσε το άρθρο 18 ν. 2121/1993, γεγονός για το οποίο η κ. Κονιόρδου σημείωσε:

 

«Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διενεργήσουμε πλήρη δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό, όπως θα θέλαμε κατά την εκπόνηση του ν. 4481/2017, κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν».

«Διαπιστώσαμε στην πράξη» συνέχισε η υπουργός «ότι η διάταξη αυτή δεν ήταν δίκαιη και ισορροπημένη και δεν λάμβανε υπόψη της αιτήματα και των δύο πλευρών. Από τη μια των δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και από την άλλη των εταιρειών εισαγωγής και κατασκευής μηχανημάτων και αποθηκευτικών μέσων πρόσφορων για ιδιωτική αντιγραφή. Για τον λόγο αυτό επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα αυτό εκ των υστέρων. Ένα ζήτημα που είναι δύσκολο και επίκαιρο όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί θα λέγαμε έναν γόρδιο δεσμό».

Για τη νομοθεσία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι «ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017». Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα. «Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.