Παράνομη διαφήμιση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μία πορεία διαρκούς… ανόδου εμφανίζει η παράνομη διαφήμιση στη Θεσσαλονίκη αφού καθημερινά, ολοένα και περισσότερες παράνομες τέντες περιπτέρων εμφανίζονται στην πόλη και κυρίως στο κομμάτι του μνημειακού άξονα που αφορά στην οδό Αριστοτέλους και την Μητροπόλεως μέχρι την οδό Εγνατίας όπως διαβάζουμε και σε άλλες ιστοσελίδες!
(Λεωφόρος Νίκης, Λευκός Πύργος)
Όπως είναι γνωστό στους κατέχοντες το θέμα και όπως αναφέρει και η δημοτική αρχή της πόλης,  για τη διαφήμιση σε τέντες περιπτέρων αλλά και για την τοποθέτηση των πλαισίων επί των τεντών, απαιτείται προηγούμενη άδεια ή οποία χορηγείται με απόφαση του Δημάρχου, ύστερα από αίτηση που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία για τον προσδιορισμό του τέλους και προηγούμενη καταβολή του τέλους διαφήμισης.
(Πλατεία Αριστοτέλους, Τσιμισκή)
Για την έκδοσή της προηγείται έλεγχος των αρμόδιων οργάνων του Δήμου, τα οποία εξετάζουν αν τα πλαίσια πληρούν τις προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται στις σχετικές κανονιστικές πράξεις.
Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο, επί των κινητών προστεγασμάτων (τεντών), χρώματος μπεζ ή λευκού, επιτρέπεται η εκτύπωση διαφημιστικού μηνύματος, μεγίστης νοητής διάστασης         0,75 m. (κατακόρυφη διάσταση) επί 1,8 m. (οριζόντια διάσταση). Η διαφήμιση επί του προστεγάσματος επιτρέπεται να είναι φωτιζόμενη και να προβάλλεται επί των τεσσάρων πλευρών αυτού.
Πολύ ωραία μέχρι εδώ. Αλλά τελικά τα ελέγχει κανείς στην πραγματικότητα;
Μπορείτε να υπολογίσετε κ. Δήμαρχε τα χρήματα που χάνονται από τα ταμεία του δήμου;
(Πλατεία Αριστοτέλους, Τσιμισκή)
Ο Δήμος με τη σειρά του από την άλλη, αδυνατεί να το κάνει με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.
(Αθήνα, Διον. Αρεοπαγίτου)
Κανείς απ’ ότι φαίνεται δε σκέφτηκε να εφαρμόσει το παράδειγμα του δήμου Αθηναίων στην περιοχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου και ο νόμος τηρείται σε μία περιοχή προστατευόμενη λόγω του χαρακτήρα της και τα περίπτερα αποτελούν πραγματικά στολίδια!
(Αθήνα, Πλατεία Συντάγματος)
 Πριν λίγο καιρό ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε «νοικοκύρεμα» των περιπτέρων προκειμένου να απελευθερωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και να αποσυμφορηθούν τα πεζοδρόμια με στόχο την ελεύθερη διέλευση των πεζών.
Στα άμεσα πλάνα είναι να γίνει καινούριος σχεδιασμός περιπτέρων, με νέες διαστάσεις, που δεν θα επιτρέπει την ανεξέλεγκτη επέκτασή τους στα πεζοδρόμια, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.
«Προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σ’ ένα νέο σχεδιασμό περιπτέρου, με λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν θα υπάρχουν προστεγάσματα, διάφορες εγκαταστάσεις όπως ψυγεία και σταντ. Προσπαθούμε να πάμε σε έναν ανασχεδιασμό ενός νέου τύπου περιπτέρου, που θα εντάσσεται αρμονικά στο αστικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται η επέκταση του» δήλωσε ο κ.Παππάς.
Επίσης, πρόσθεσε πως «τα περίπτερα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν θα πρέπει να είναι σε κοινόχρηστους χώρους και σε εκτάσεις που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στην ελεύθερη προσβασιμότητα των πολιτών».
Ας δουν λοιπόν και αυτά που επισημαίνουμε τώρα.
 
Τα «χηρευάμενα» περίπτερα με τις παράνομες διαφημίσεις.
Πόσα από αυτά άραγε τα περίπτερα με τις παράνομες διαφημίσεις είναι «χηρευάμενα»; Η λέξη είναι άγνωστη για τον απλό αναγνώστη βέβαια.
Με τον όρο «χηρευάμενα» εννοούνται τα περίπτερα τα οποία δεν έχουν δικαιούχο μιας και οι περισσότεροι εξ αυτών αποδήμησαν εις Κύριον και η κυριότητα τους περιήλθε στο Δήμο!
Βλέπετε, στην πλειονότητα τους, οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων στα συγκεκριμένα σημεία ήταν ανάπηροι πολέμου.
(Πλατεία Αριστοτέλους, Τσιμισκή)
Και ενώ οι δικαιούχοι είχαν συμβάσεις με διαφημιστικές εταιρείες που ασχολούνται συστηματικά με την ανάρτηση διαφημίσεων στις τέντες των περιπτέρων τους και εισέπρατταν χιλιάδες ευρώ από μισθώματα, μετά το θάνατο των δικαιούχων οι εταιρείες αυτές, βασιζόμενες στην άγνοια (;) των υπηρεσιών του Δήμου, συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις διαφημίσεις χωρίς να αποδίδουν στο Δήμο ούτε ένα ευρώ από τα μισθώματα που κατέβαλλαν στους αρχικούς δικαιούχους!
Βέβαια, αν ερωτηθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου για το εάν έχουν καταβληθεί τα τέλη διαφήμισης των περιπτέρων, θα αποφανθούν θετικά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουν εισπραχθεί τέλη μόνο για τη νόμιμη επιτρεπόμενη διαφημιστική επιφάνεια, δηλαδή 8,6 m2 που αντιστοιχούν μόλις στο 1/3 της πραγματικής συνολικής διαφημιστικής προβολής των 25m2, εξαπατώντας (;) ουσιαστικά τις Δημοτικές Υπηρεσίες.
Έτσι οι Υπηρεσίες, εισπράττοντας τα τέλη που αντιστοιχούν στις νόμιμες επιφάνειες, νομιμοποιούν άθελα (;) τους την παράνομη διενεργούμενη διαφημιστική προβολή των              25 m2.
(Πλατεία Αριστοτέλους, Τσιμισκή)
Ποιοι πλήττονται από την παράνομη διαφήμιση που διενεργείτε στις τέντες των περιπτέρων
Είναι πολλοί οι κλάδοι εκείνοι που δέχονται μεγάλο πλήγμα από την παράνομη διαφημιστική προβολή σε τέντες περιπτέρων όπως για παράδειγμα οι επιγραφοποιοί που απειλούνται καθημερινά με αφανισμό αφού ο κλάδος έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 80%!
(Πλατεία Αριστοτέλους, Ερμού)
Όλα αυτά για να μην ελέγχεται τελικά ΤΙΠΟΤΑ!
Απλά ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις αλλά και πρόστιμα που πρέπει να αποδοθούν! Και αν αυτό ακούγεται σκληρό σε μία εποχή δεινής οικονομικής κατάστασης, τότε να θυμίσουμε ότι η κρίση αφορά όχι μόνο τους κατέχοντες αλλά κυρίως τους ΜΗ έχοντες!
Ασχολείται κανείς με τη νομιμότητα της διενεργούμενης διαφήμισης, με τα δηλωμένα στοιχεία, με την είσπραξη των μισθωμάτων από τα «χηρευάμενα» περίπτερα από το νέο ιδιοκτήτη που είναι ο Δήμος;
Και όλα αυτά σε έναν κλάδο όπως αυτόν της διαφήμισης ο οποίος έχει «ταλαιπωρηθεί» από απολύσεις, πτωχεύσεις, λουκέτα, αναδιαρθρώσεις, συμπράξεις και ούτω καθ’ εξής,  και ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει σε μία γενικά… ανισόρροπη κοινωνική κατάσταση.
(Πλατεία Αριστοτέλους, Ερμού)
Τα ερωτήματα που απευθύνουμε στη δημοτική αρχή:
1ον) Γιατί «νομιμοποιεί» την παράνομη διαφήμιση σε τέντες περιπτέρων εισπράττοντας τέλη για πολύ μικρότερες διαστάσεις όπως αναφέρει ο νόμος και μάλιστα στο κέντρο της πόλης με τους χιλιάδες τουρίστες;
2ον) Τι γίνεται με την εκμετάλλευση των χηρευάμενων περιπτέρων; Ποιοι ωφελούνται χωρίς να καταβάλλουν μίσθωμα παρά μόνο κάτι λιγοστά τέλη διαφήμισης;
 
Περιμένουμε απαντήσεις από τα αρμόδια τμήματα του δήμου.

Πηγή: Νέα…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.