Η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων μπορεί να κρίνεται μαζί με την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στις κάλπες των ευρωεκλογών, με βάση τα έως τώρα στοιχεία ωστόσο όλες οι μετρήσεις συμπίπτουν σε συγκεκριμένους και κρίσιμους κοινούς τόπους. Ο κυριότερος εξ αυτών είναι ο καταλυτικός ρόλος που θα παίξει στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος η ψήφος των αναποφάσιστων – μια ψήφος, με δυναμική επίδρασης και στις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις, μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου.
Δεκατέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες, όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στην τελευταία μέτρηση της ΑLCO για το Open το εν λόγω ποσοστό φθάνει στο 17,8% ενώ σε εκείνη της ΜRB για το Star η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, συν εκείνοι που δεν απαντούν) τοποθετείται στο 14,3%. Επίσης σε όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι από αυτήν την κατηγορία των πολιτών, η μεγάλη πλειοψηφία είναι ψηφοφόροι που τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ. Και η ίδια πλειοψηφία φέρεται μεν απογοητευμένη και προβληματισμένη, αλλά εμφανίζεται να έχει και ισχυρά αντιδεξιά αντανακλαστικά.
Στα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ όλα αυτά τα δεδομένα είναι απολύτως γνωστά, αναλύονται σε καθημερινή βάση όχι μόνον στις φανερές αλλά και στις «μυστικές», κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, και όλο το βάρος των δύο εβδομάδων που απομένουν ως τις ευρωεκλογές θα πέσει στην προσπάθεια για να κερδηθούν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι.
Εν προκειμένω δε, «κέρδος» για το ένα κόμμα μπορεί να σημαίνει όχι απαραιτήτως η προσέλκυση των αναποφάσιστων αλλά και το να αποτρέψει τον προσεταιρισμό τους από τον αντίπαλο. Και ακριβώς εκεί είναι εστιασμένη πλέον η τακτική της Νέας Δημοκρατίας – έχει ως στόχο να στρέψει τους αναποφάσιστους οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών αναποφάσιστων που το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε αριστερής, είτε κεντροαριστερής προέλευσης. Γνωρίζουν επίσης πως όσοι ήταν να μετακινηθούν προς την ΝΔ το έχουν κάνει εδώ και καιρό, όπως γνωρίζουν και ότι οι εναπομείναντε ς- οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν και ευάριθμη, και κρίσιμη πολιτική μάζα – πολύ δύσκολα θα στραφούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς έχουν καθαρή και παγιωμένη αντιδεξιά ταυτότητα.
Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους η στρατηγική της ΝΔ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες στοχεύει στην προσωπική αποδόμηση – ακόμη και με τοξικούς και ακραίους όρους – του Αλέξη Τσίπρα, έτσι ώστε να αποτραπεί η επαναπροσέγγισή του με τους αναποφάσιστους της κεντροαριστεράς. «Η ΝΔ χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να στρέψει αυτούς τους ψηφοφόρους σε κάθε δυνατή επιλογή πλην του Τσίπρα – από την αποχή και το λευκό, έως το Κίνημα Αλλαγής», λέει κυβερνητικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στην ανάλυση των δημοσκοπικών δεδομένων. Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετούνται και οι, ακόμη και αήθεις, προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο του δόγματος της «πολιτικής ηθικής» – επιθέσεις, οι οποίες στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα διατηρηθούν και το επόμενο δεκαπενθήμερο εάν όχι από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σίγουρα από άλλα στελέχη καθώς και τα φιλικά προς την ΝΔ μέσα ενημέρωσης.
Απέναντι σ’ αυτήν την τακτική το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει στην, πάσει θυσία, επικράτηση του θετικού αφηγήματος της οικονομίας και στον αντίκτυπο των μέτρων ελάφρυνσης των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Το «πακέτο Τσίπρα» που θα ψηφιστεί και θα αναδειχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή και η 13η σύνταξη που θα δοθεί στις 20 Μαίου εκτιμάται ότι θα έχει ουσιαστικό δημοσκοπικό αποτύπωμα και θα μειώσει ακόμη περισσότερο την διαφορά. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν επαρκεί ο χρόνος έως τις 26 Μαίου για να κεφαλαιοποιηθεί πλήρως αυτό το αποτύπωμα και να μετατρέψει τις εκλογές σε ντέρμπι, ενώ η παράπλευρη ανησυχία να μην υπάρξουν νέα «αυτογκόλ» σε επιμέρους μεν ζητήματα, τα οποία όμως σπεύδει να εργαλειοποιήσει η ΝΔ (όπως π.χ. η περίπτωση Πολάκη).
Η απάντηση βεβαίως, δεν μπορεί να δοθεί από πουθενά αλλού παρά μόνον από την πραγματική κάλπη, ωστόσο οι πιο αισιόδοξοι του κυβερνητικού στρατοπέδου σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους, το τελικό ρεύμα διαμορφώνεται παραδοσιακά την τελευταία εβδομάδα, εάν όχι και τα τελευταία 24ωρα, πριν από τις εκλογές.