Μπορεί το αίτημα για εκλογές τώρα που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά, ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της εξόδου από το μνημόνιο, να φλερτάρει στο μυαλό κυβερνητικών αξιωματούχων μεταξύ ανοησίας και προβοκάτσιας, αφού κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα όλες τις προσπάθειες τριών ετών και θα εκτροχίαζε την ομολογουμένως – και από τους θεσμούς – θετική πορεία της οικονομίας, ωστόσο την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του που θα εντείνουν το σκληρό πρέσινγκ στο Κίνημα Αλλαγής και την ευρύτερη κεντροαριστερά.
Διόλου τυχαία ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας το αίτημα για εκλογές», υπογραμμίζοντας πως αυτό που προέχει είναι η οριστική και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Τζανακόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κρεμαστικού για ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό για συζήτηση με τη Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως «αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή συμφωνία εξόδου από τη μεταμνημονιακή εποπτεία».
«Η κυρία Γεννηματά δεν φαίνεται να κατανοεί τη δυναμική της διαπραγμάτευσης. Μέχρι τις 21 Ιουνίου είναι κοινός στόχος της Ελλάδας και των δανειστών, να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, που θα είναι θετικότερη στις βασικές γραμμές της από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς, δύο χρόνια πριν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για συστοίχιση πίσω από το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες ωστόσο δεν πτοεί την Ηρώδου Αττικού, που βλέποντας και τις έντονες αντιδράσεις τόσο από το Ποτάμι όσο και από σύσσωμο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚινΑλ επιμένει στην ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων για την μετά το μνημόνιο εποχή, οι οποίες θα μπορέσουν να αποτελέσουν και τη μαγιά για μία προοδευτική συμμαχία διακυβέρνησης μετά τις κάλπες του 2019.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου είναι η χθεσινή παρουσία πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος χαρακτήρισε «προδοσία» τυχόν επανάληψη της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη.
Το παρών του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά στην εκδήλωση Ραγκούση, όπως επίσης και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, υποδηλώνει μία επιμονή του Μαξίμου στην κατεύθυνση της αναζήτησης ευρύτερων συνεργασιών στον χώρο του προοδευτικού κέντρου.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου όπως αποκαλύφθηκε τάχθηκε μιλώντας στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ταυτόχρονης διεξαγωγής των βουλευτικών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2019.
Μία τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές επί της ουσίας θα οδηγούσε στο σπάσιμο των «στεγανών» και την προώθηση συμμαχιών που θα σπάσουν τα στενά κομματικά όρια και θα “μιλήσουν” στις τοπικές κοινωνίες, πάντοτε με προοδευτικό πρόσημο.
Η πρόταση Γεννηματά για την συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή εκτιμήθηκε ως μία καλή αρχή για την προσέγγιση των δύο χώρων, ωστόσο σύντομα το Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επεδίωξε να υποβαθμίσει την σημασία της ίδιας της πρωτοβουλίας της, κάτι που επιβεβαιώθηκε προ ημερών όταν διατυπώθηκε το αίτημα για να στηθούν κάλπες σε άμεσο χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να κλιμακώσει το διαρκές πρέσινγκ προς τον όμορρο πολιτικό χώρο, χωρίς αυτό ωστόσο να γίνεται συντεταγμένα και επίσημα, αλλά στη βάση πολιτικών συγκλίσεων ακόμα και με πρόσωπα που σηματοδοτούν την προοδευτική στροφή του ΚΙΝΑΛ.
Και όσο η οικονομία βελτιώνεται μετά τον Αύγουστο και οι δημοσκοπήσεις ακολουθούν την ίδια πορεία αποκλιμάκωσης της διαφοράς με τη ΝΔ, στο Μέγαρο Μαξίμου άπαντες είναι πεπεισμένοι πως το πολωτικό κλίμα στο δρόμο για τις κάλπες θα λειτουργήσει σε βάρος του ΚΙΝΑΛ και υπέρ της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τούτο, διότι έχει καταστεί σαφές πως πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι κάλπες που θα στηθούν το 2019 να έχουν ένα σαφές δίλημμα: Πρόοδος, δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος ή συντήρηση, ανάπτυξη υπέρ ολιγαρχικών συμφερόντων και συντριβή του κοινωνικού κράτους και της εργασίας.
Και σε αυτό το δίλημμα, επί πραγματικών πολιτικών πρωτοβουλιών που θα έχει πάρει μέχρι τότε η σημερινή κυβέρνηση, «τρίτος δρόμος» δεν μπορεί να υποστηριχθεί…
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)