Η Τουρκία μας «επιτίθεται» με πρόσφυγες από τον Έβρο – 3.000 μπήκαν στη χώρα τον Απρίλιο

Στον Έβρο τα στοιχεία δείχνουν πως πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι καταγράφηκαν με την είσοδό τους, είτε εντοπίστηκαν με διακινητές, ξεπερνούν τους 3.000 τον Απρίλιο, αριθμός διπλάσιος από τους 1.658 του Μαρτίου και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους 327 που είχαν συλληφθεί στην περιοχή τον Απρίλιο του 2017.

Στους αριθμούς αυτούς αναμένεται να προστεθούν οι περίπου 1.700 πρόσφυγες που υπολογίζεται ότι έχουν καταγραφεί τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, όταν πέρσι την ίδια εποχή ήταν λιγότεροι από 300.

Η κατάσταση που επικρατεί με τα νέα και πρωτοφανή σε μέγεθος κύματα προσφύγων στον Έβρο, αντιμετωπίζεται με πολλές δυσκολίες και χάρη στις υπερπροσπάθειες όλων στα σύνορα.

Στον ακριτικό νομό, όλοι γνωρίζουν ότι οι τουρκικές Αρχές ωθούν τις ομάδες προσφύγων και μεταναστών προς τα ποτάμια ελληνοτουρκικά σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα.

Έγκυρες πηγές έλεγαν στο protothema.gr πως από την ελληνική πλευρά είναι ορατή η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου στην απέναντι όχθη του Έβρου.

Αντίθετα τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να γίνονται έλεγχοι τουλάχιστον στα οδικά δίκτυα της γειτονικής χώρας, που ίσως να προκάλεσε μία μικρή μείωση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα.

«Το γεγονός ότι έρχονται κάθε μέρα από 50 μέχρι και 70 πρόσφυγες σε όλο το νομό μπορεί να είναι μειωμένος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όμως παραμένει πού αυξημένος για τα δεδομένα του Έβρου», έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή.

Από την άλλη, μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Αστυνομίας στον τομέα των αποτροπών, πριν οι ομάδες των προσφύγων ξεκινήσουν για να περάσουν τα σύνορα.

«Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση των δυνάμεων και η ένταση των αποτροπών οδηγούν στη μείωση των αριθμών», έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα.

Πάντως οι αριθμοί σοκάρουν και είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα του Έβρου, ακόμη και στην προσφυγική κρίση των αρχών της δεκαετίας του 2010.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους υπολογισμούς των στοιχείων τον Απρίλιο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίστηκαν στη Θράκη φτάνει τους 3.000.

Πρόκειται για δεκαπλάσιο νούμερο από τις ροές του περσινού Απριλίου, όταν οι αστυνομικοί στη Θράκη είχαν συλλάβει 327 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι καθοδηγούμενοι από 29 διακινητές.

Την περίοδο αυτή όμως οι περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθούν να έρθουν μόνοι τους στην Ελλάδα, πληρώνοντας μόνον τους βαρκάρηδες στο ποτάμι.

Ενδεικτικό της μεγάλης κινητικότητας που παρατηρείται στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου είναι ότι έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που αφορούσε την αύξηση των ροών χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα από τους σχεδιαστές της μεταναστευτικής πολιτικής.

Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όλοι οι χώροι (κρατητήρια τμημάτων και κέντρα υποδοχής) είναι ασφυκτικά γεμάτοι, με συνέπεια ακόμη και η πρώτη καταγραφή που μέχρι πρότινος γινόταν με σχολαστικότητα, τώρα να γίνεται ταχύτερα, αρκεί να αδειάζουν οι χώροι.

Στο κέντρο πρώτης υποδοχής του Φυλακίου ξεκίνησαν εργασίες επέκτασης για να τοποθετηθούν στη συνέχεια και άλλα κοντέινερς για να φιλοξενήσουν και άλλους πρόσφυγες.

Αντίστοιχα σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.