Επαγγελματίες «φιλάνθρωποι» και χρυσοκάνθαροι υπάλληλοι απομυζούσαν το 70% των εσόδων, που προορίζονταν για βοήθεια σε παιδιά χωρών του τρίτου κόσμου. Τι αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της Deloitte
Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται το 2016, όταν τοποθετήθηκε νέα διευθύντρια στο ελληνικό τμήμα, η οποία προχώρησε σε έρευνες και καταγγελίες, ζητώντας την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης της UNICEF, που αποτελεί οργάνωση-βραχίονα του ΟΗΕ.
Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Documento, και τώρα όλα τα στοιχεία του σκανδάλου τεκμηριώνονται από τη διεθνή ελεγκτικολογιστική εταιρεία Deloitte, που διενήργησε εμπεριστατωμένους ελέγχους
Οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα. Στο ελληνικό τμήμα της UNICEF συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο: Οι “φιλάνθρωποι” που διοικούσαν εδώ την οργάνωση και οι γραφειοκράτες της απομυζούσαν μέχρι το 2016 το 70% και απέδιδαν μόνον το 30%!
Από τους ελέγχους της Deloitte προκύπτει ότι το 70% των εσόδων πήγαινε στις τσέπες μιας μικρής “παρέας”, που διαχειριζόταν τα χρήματα της οργάνωσης για να πλουτίζουν οι ίδιοι και οι στενοί συγγενείς τους.
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:
Οι προκαταβολές και τα δάνεια που έχουν αντληθεί από στελέχη της οργάνωσης από το 2013 μέχρι το 2015 ανέρχονται σε 169.028 ευρώ. Από αυτά τα 86.650 δεν επέστρεψαν ποτέ στα ταμεία της οργάνωσης.
- Μέχρι το 2014 στην οργάνωση δεν υπήρχαν συμβάσεις για τις προσλήψεις των εργαζομένων και αυτές γίνονταν με αναγγελία.
- Η μισθοδοσία για 30 εργαζομένους ξεπερνούσε ετησίως το 1.100.000 ευρώ. Υπάρχουν στις καταστάσεις οδηγοί και καθαρίστριες που αμείβονταν με 2.000 ευρώ τον μήνα. Εντοπίστηκαν επίσης ασυνήθιστες δαπάνες για βενζίνες, έξοδα κίνησης, έξοδα φθοράς προσωπικών αυτοκινήτων, αγορά υπέρογκων ποσοτήτων διαφόρων υλικών.
- Οικονομικός διευθυντής είχε προσλάβει τον γιο του ως λογιστή. Κάθε φορά που προέκυπτε ανάγκη πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων, όπως την περίοδο των Χριστουγέννων και τον Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία, οι θέσεις δίνονταν πάντα σε συγγενείς του ιδίου (σύζυγο και νύφη).
- Ανάμεσα στα ευρήματα εντοπίστηκαν μισθοδοτικές καταστάσεις του 2014 που αναγράφουν έκτακτες αποδοχές από το ποσό που εμφανίζεται ως κόστος στη Γενική Λογιστική κατά 10.499 ευρώ. Πρόκειται για έκτακτες αποδοχές που αποδόθηκαν σε εργαζομένους στο πλαίσιο δύο επιδοτούμενων προγραμμάτων από την ΕΕ (ΕΣΠΑ, ECHO). Για τις έκτακτες αποδοχές θα έπρεπε να υπάρχει σχετική απόφαση Εκτελεστικού Συμβουλίου.
- Εντοπίστηκαν εντάλματα πληρωμής που παραπέμπουν σε δαπάνες φιλοξενίας και εξοδολόγια τα οποία όμως δεν αφορούν ταξίδια αλλά κάλυψη προσωπικών δαπανών.
- Εντοπίστηκαν επίσης εργαζόμενοι που ενώ περιλαμβάνονται στη μισθοδοσία (μισθοδοτική κατάσταση Δεκεμβρίου 2014), δεν περιλαμβάνονταν στον ετήσιο πίνακα προσωπικού ενώ δεν προσκομίστηκαν για αυτούς ατομικοί πίνακες προσωπικού.
- Για τις μισθοδοτικές καταστάσεις εντοπίστηκε ότι τις συντάσσει εν λευκώ ο οικονομικός διευθυντής και αυτές δεν ελέγχονται από δεύτερο πρόσωπο.
- Ακόμη διαπιστώθηκαν λάθη στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών, εκκαθαρίσεις ταξιδιών για τις οποίες υπολείπονταν παραστατικά του ποσού πληρωμής, αποζημιώσεις εκτός έδρας σε άτομα που δεν δικαιούνταν, τιμολόγια αγοράς καυσίμων για μεταφορικά μέσα που δεν ανήκαν στην οργάνωση.
- Εντοπίστηκαν δαπάνες άνω των 10.000 ευρώ για αναλώσιμα χωρίς να υπάρχει έντυπο προέγκρισης.
Από την έκθεση εντοπίστηκε μη τήρηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας σε συγκεκριμένα σημεία, ανεπάρκεια του ισχύοντος εσωτερικού κανονισμού. Μη επαρκής ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου επί οικονομικών και διαχειριστικών θεμάτων. Μη επαρκής διατύπωση των μηχανισμών ελέγχου των υφιστάμενων δικλείδων ασφαλείας. Μη θέσπιση σαφών ορίων και περιορισμών στη φύση των δαπανών της Επιτροπής.
Από τη Γενεύη έχει ξεκινήσει επίσης έλεγχος όλων των κωδικών – που είναι πάρα πολλοί – της οργάνωσης προκειμένου να διερευνηθεί πώς διαχέονταν τα χρήματα από δωρεές και συνδρομές μελών.
Διερευνώνται ακόμη θέματα που αφορούν τη διαχείριση των δωρεών καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί κωδικοί της οργάνωσης οι οποίοι και θα ανοιχτούν στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας.
Η νέα οικονομική διευθύντρια προκάλεσε τον έλεγχο
Κατά τη διάρκεια της έρευνας ζήτησε δύο φορές να παραιτηθεί, καθώς διαπίστωσε απίστευτης έκτασης ρεμούλες και ατασθαλίες που ζημίωσαν ανεπανόρθωτα την οργάνωση.
Η οικονομική διευθύντρια πραγματοποιεί ενημέρωση των στελεχών της UNICEF στη Γενεύη και παρουσιάζει η ίδια τα ευρήματα της έρευνάς της. Είχε προηγηθεί γενική ενημέρωσή τους από την πρόεδρο, αλλά εκείνη θα παρείχε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, με όλα τα στοιχεία. Όπως ήταν επόμενο οι ξένοι δεν πίστευαν στα αφτιά τους.
Η πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο και ζήτησε να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για τις χρονιές από το 2013 μέχρι το 2015, πρόταση που έγινε δεκτή, ενώ έλεγχο σε βάθος 15ετίας ξεκίνησε αμέσως μετά και η Γενεύη, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η PwC.Μέχρι τότε όλοι οι έλεγχοι στο ελληνικό τμήμα γίνονταν από την ίδια εταιρεία και τον ίδιο ελεγκτή.
Και στις δύο έρευνες τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν κοινά: Το πάρτι κρατούσε για πολλά χρόνια και ο οργανισμός ζημιωνόταν αδικαιολόγητα με υπέρογκα ποσά, αφού σε όλα τα επίπεδα υπήρχαν παρεμβάσεις και μάλιστα εξόφθαλμες. Φυσικά η συνέχεια θα δοθεί στη Δκαιοσύνη.