Πως έγινε η επίθεση στην Συρία – Τα όπλα και οι στόχοι

Καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση των αμερικανικών, γαλλικών και βρετανικών δυνάμεων στη Συρία.

Σύμφωνα με το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, η επίθεση από πλευράς Γαλλίας ανατέθηκε σε καταδιωκτικά Rafale, όπως φαίνεται και σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Η Βρετανία από την πλευρά της χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά Tornado GR4 εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow, ενώ οι ΗΠΑ εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», ανάμεσά τους και πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Στην επίθεση, όπως μετέδωσε το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν και βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας και «ένας σημαντικός αριθμός» απ’ αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, «περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων».

«Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Παραλλήλως, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Πού χτύπησαν Άγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων», ενώ οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι έπληξαν μια παλιά βάση πυραύλων σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».

Από την πλευρά του ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, ανέφερε ότι οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων. Εξειδικεύοντας μάλιστα είπε ότι ο ένας ήταν κοντά στη Δαμασκό και οι άλλοι δύο στην περιοχή της Χομς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναφέρει πάντως ότι στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις», οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της συριακής πρωτεύουσας.

Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα «κέντρο ερευνών» στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό, αποτέλεσε στόχο, μετέδωσε και η συριακή κρατική τηλεόραση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.