Το παρασκήνιο στη συνάντηση της Βιέννης Διαρροές και έντονες διαψεύσεις

Τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ στη Βιέννη εξετάζουν στο Υπ. Εξωτερικών.

Οι όποιες εξελίξεις πλέον μετατοπίζονται για μετά το Πάσχα οπότε αναμένονται νέες συναντήσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι διαρροές και οι ανακοινώσει

Η συνάντηση στη Βιέννη διήρκεσε 7 ολόκληρες ώρες, δείγμα της καλής πρόθεσης όλων των πλευρών να ανοίξουν όλη τη βεντάλια των θεμάτων, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν σε ακανθώδη προβλήματα.

Παράλληλα το παρασκήνιο ήταν έντονο καθώς προκλήθηκαν «διαρροές»… αγνώστου προελεύσεων με αποτέλεσμα τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια να εκδώσουν ανακοινώσεις σε έντονο ύφος. Διέψευσαν ουσιαστικά πολλά από όσα ακούστηκαν και δημοσιεύτηκαν για την ουσία των διαπραγματεύσεων Αθήνας και Σκοπίων.

Αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι η πλευρά Ντιμιτρόφ δηλώνει διατεθειμένη να κάνει συνταγματικές αλλαγές.

 

«Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία» τόνισε σε αυστηρό τόνο το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Από την άλλη, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων δημοσίευσαν επίσης πληροφορίες τις οποίες μάλιστα απέδιδαν σε άτυπη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος ο Νίκολα Ντιμιτρόφ λίγο αργότερα, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος στη Βιέννη.

«Η διαδικασία έκδοσης ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν.Ντιμιτρόφ.

Ο δηλώσεις Νίμιτς

Σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στη Βιέννη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε:

«Εργαζόμαστε πολύ εποικοδομητικά. Είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος».

Ωστόσο, αναγνώρισε πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμή δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και διαμήνυσε ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, και όλα αυτά θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής, στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο.

Τέλος, ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας για τη φιλοξενία της, που προσέφερε την έδρα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών για να γίνει αυτή η συνάντηση.

Οι δηλώσεις Κοτζιά

Μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης».

Ο κ. Κοτζιάς παράλληλα απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε:

«Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια πού διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον, που όπως ελπίζω, λυθεί το ονοματολογικό.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα ραντεβού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία».

Τι είπε ο Ντιμιτρόφ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε ο περισσότερο επιφυλακτικός.

«Εχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα. Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί» υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» σημείωσε.

Οι συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στις ενημερωτικές συναντήσεις που θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς Δευτέρα και Τρίτη ο Κοτζιάς με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα είναι αυτός που θα μεταβεί στην έδρα των κομμάτων και όχι το αντίθετο, οι αρχηγοί των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η αρχή όμως δεν θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα όριζε το πρωτόκολλο, μετά την άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών και την αντικατάστασή του από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον κ. Κουμουτσάκο στο τέλος, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.

Ο ίδιος χαριτολογώντας ανέφερε πως θα είναι η πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια που θα διαβεί την πόρτα στο «Σπίτι του λαού», στον Περισσό, για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.