«Σοκ και δέος»: Το σχέδιο της φρίκης που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης για ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Απολύσεις συμβασιούχων, μετακινήσεις μονίμων υπαλλήλων, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και περιστολή λειτουργικών δαπανών προβλέπει το σχέδιο που εκπονούν στη Νέα Δημοκρατία για τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης (ΕΡΤ, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων). «Σοκ και δέος», με άλλα λόγια…

Στο στενό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία (προϋπολογισμοί, δαπάνες, προσωπικό κ.α.) των συγκεκριμένων φορέων και με βάση αυτά χαράζουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν όταν και εάν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Επικαλούμενοι τα στοιχεία αυτά, σημειώνουν ότι το κόστος τόσο της ΕΡΤ όσο και του Αθηναϊκού Πρακτορείου είναι δυσανάλογο με το έργο που επιτελούν και κατά συνέπεια θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά. Επιπλέον τονίζουν ότι διαχρονικά έχουν αποτελέσει πεδίο για την τακτοποίηση των ημέτερων της εκάστοτε κυβέρνησης. «Δεν είναι δυνατόν τα ιδιωτικά κανάλια να λειτουργούν με 300 ή και λιγότερους εργαζόμενους και η ΕΡΤ να έχει πάνω από 2.000», υποστηρίζουν. Εκφράζουν δε το ερώτημα για το κατά πόσον όλοι αυτοί απασχολούνται πραγματικά και στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου ωραρίου.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχουν εξετάσει τρόπους για να αντιμετωπίσουν το ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους είναι μόνιμοι, άρα δεν μπορούν να απολυθούν. Μία από τις λύσεις που μελετούν είναι η μετακίνηση ικανού αριθμού σε άλλους δημόσιους φορείς που έχουν διαπιστωμένες ανάγκες. Ανάλογη είναι η προσέγγισή τους και για το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στην Πειραιώς, το προσωπικό είναι σαφώς υπεράριθμο. Θεωρούν δε ότι υπάρχουν τομείς με τέσσερις και πέντε δημοσιογράφους, από τους οποίους μόνον ένας ή δύο εργάζονται κανονικά. «Όταν αναλάβουμε θα μπει μια τάξη σε όλα αυτά», τονίζουν.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εξαρχής την πρόθεση να «βάλει χέρι» στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς θεωρεί αναγκαία την εξυγίανσή τους και τη λειτουργία τους με βάση τους κανόνες της αγοράς. Η πρόθεση αυτή έχει εξελιχθεί σε ειλημμένη απόφαση μετά τον τρόπο που ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο χειρίζονται διάφορα γεγονότα την τελευταία τριετία. Κατ’ επανάληψη, στενοί συνεργάτες του έχουν καταγγείλει ότι έχουν… ξεχάσει την πραγματική αποστολή τους κι έχουν μετατραπεί σε όργανα κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι προβάλλουν τα γεγονότα όχι με κριτήριο την αντικειμενική αλήθεια αλλά με βάση τις εντολές που παίρνουν από τα… υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Προκύπτει σαφές το συμπέρασμα ότι αν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τα ηνία της χώρας τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης θα μετατραπούν σε εμπόλεμη ζώνη, καθώς τα σχέδια που εκπονούν στην Πειραιώς θα περάσουν (αν περάσουν…) «διά πυρός και σιδήρου».

ΠΑΡΟΝ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.