Στην ΔΕΘ του 2008 ο Κώστας Καραμανλής είχε παράσχει πλήρη στήριξη στους υπουργούς του που εμπλέκονταν στην υπόθεση του Βατοπεδίου, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη. Μαζί ανέλαβε και το πολιτικό ρίσκο της προσωπικής του φθοράς, το οποίο πλήρωσε έναν χρόνο αργότερα στις κάλπες.
Στην φετινή ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε πλήρως τον Αδωνι Γεωργιάδη χαρακτηρίζοντάς τον «προσωπική του επιλογή» και αποκρούοντας όσους χαρακτηρίζουν τον αντιπρόεδρό του «ακραίο». Το εάν η ιστορία έχει ομοιότητες ή μπορεί να επαναλληφθεί θα κριθεί εν καιρώ. Το βέβαιο όμως είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αναλάβει το δικό του, προσωπικό, πολιτικό ρίσκο με τον Αδωνι Γεωργιάδη -ένα ρίσκο, που πολλαπλασιάζεται όσο πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για την υποθεση Novartis.
Η επιστολή και η «παραίτηση»
Πρόκειται για ένα ρίσκο δε, το οποίο φρόντισε να επιτείνει σήμερα ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποιώντας ότι ειχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Η γνωστοποίηση αυτή, μάλιστα, ήρθε με επιστολή του προς την -καραμανλικών αποχρώσεων- εφημερίδα «Δημοκρατία» η οποία, με άρθρο της, τον καλούσε να παραιτηθεί:
«Προς ενημέρωσή σας,», γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, «εγώ πριν καν ξεσπάσει η σκευωρία, όταν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια τη διέρρεαν, έσπευσα αμέσως στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του έθεσα υπ’ όψιν την παραίτησή μου. Αυτή άλλωστε είναι πάντα στη διάθεσή του, καθώς αυτός με διόρισε Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος λοιπόν δεν συζήτησε καν αυτό το ενδεχόμενο στηρίζοντάς με εμπράκτως και σταθερά. Αλλωστε ξέρει πολύ καλά τι έκανα στη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας, καθώς τότε είχαμε σταθερή συνεργασία και δεν πίστεψε ποτέ καμία από αυτές τις συκοφαντίες».
Συνυπεύθυνος ο Κυριάκος
To timing της επιστολής δεν είναι τυχαίο. Προηγήθηκε το μπαράζ των νέων αποκαλύψεων και των σημειωμάτων με τις «εντολές» Φρουζή και Novartis προς Αδωνι, η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Γεωργιάδη να πείσει ότι δεν υπέγραφε υπουργικές αποφάσεις καθ’ υπόδειξη, αλλά και η επιχείρηση αντεπίθεσης που έκανε δίνοντας συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλει «σκευωρία» εναντίον του και στην υπόθεση των παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εν ολίγοις, ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι πλέον σκληρά πιεσμένος πολιτικά και επιλέγει να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνυπεύθυνο. Εκεί στοχεύει τόσο η γνωστοποίηση της «παραίτησης που δεν έγινε αποδεκτή» όσο και η επισήμανση ότι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ «ξέρει πολύ καλά τί έκανα στο υπουργείο Υγείας».
Οπερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληρώνει την ταύτισή του με τον Αδωνι Γεωργιάδη και την εξ αρχής υιοθέτηση της θεωρίας της «σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis και καθίσται συμμέτοχος στις πιθανές περαιτέρω αποκαλύψεις. Ταυτοχρόνως, δε, ο αντιπρόεδρός του τον αφήνει εκτεθειμένο τόσο στο σφυροκόπημα της κυβέρνησης, όσο και στα εσωκομματικά πυρά που ξανανοίγουν με θόρυβο.
Οι καραμανλικοί
Το άρθρο της «Δημοκρατίας» άλλωστε, που δεδηλωμένα απηχεί την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, είναι ενδεικτικό: Χρεώνει στον Αδωνι, σε σχέση πάντοτε με την Novartis, «συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το αξίωμά του», γράφει ότι με την ταχεία εξέλιξή του στην αντιπροεδρία «παραβιάστηκαν οι φυσικοί κανόνες του κόμματος» και τον καλεί να αποχωρήσει διότι «ίσως έτσι καταφέρει να σώσει την παρτίδα».
Εξίσου ενδεικτικό είναι και το νέο «χτύπημα» του Ευάγγελου Αντώναρου, επίσης καραμανλικής προέλευσης και διαγραφέντος από την ΝΔ λόγω της κριτικής που ασκούσε στον Αδωνι. «Ειναι απίθανο πως κάποιοι άνθρωποι χάνουν την ευκαιρία να φύγουν με αξιοπρέπεια και καταλήγουν να τους…σουτάρουν», έγραψε, μεταξύ πολλών άλλων στο twitter και στο Facebook, ο παλαιός, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή.
Οι έως τώρα χειρισμοί όμως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να… «σουτάρει» τον αντιπρόεδρό του. Και εκ των πραγμάτων τον καθιστούν προσωπικά απολογούμενο για το σκάνδαλο Novartis, όπως – κατά το αναμενόμενο – δεν παρέλειψε να τονίσει σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Γεωργιάδη», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «αποδεικνύει απολύτως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς πιθανός σύμμαχος της Novartis, όπως η ίδια η εταιρεία τον χαρακτήριζε τον Φεβρουάριο του 2017, αλλά βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψης του».