Στο πρόσφατο παρελθόν ζήσαμε το απόλυτο Βατερλώ των δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως που έρχεται, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σήμερα, αποκαλύπτουμε το στοιχείο που ακυρώνει τα δημοσκοπικά ευρήματα, όπως αυτά δημοσιεύονται και ανατρέπει άρδην το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσω των δημοσκοπήσεων. Για να μην πει ουδείς έπειτα ότι “δεν ήξερε”.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που περιήλθαν στην διάθεση του Ολυμπία από πασίγνωστο, συστημικό δημοσκόπο, από τους 100 ερωτώμενους σε μια δημοσκόπηση, απαντά:
Το 65% σε έρευνες αγοράς.
Το 37% σε δημοσκοπησεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογες και…
ΜΟΛΙΣ το 18% σε δημοσκοπησεις για εθνικές εκλογές – ευρωεκλογές!
Οι υπόλοιποι αρνούνται να απαντήσουν, κλείνουν δηλαδή το τηλέφωνο.
Και όμως στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, το ποσοστό του “δεν ξέρω – δεν απαντώ”, ανέρχεται μόλις στο 6 με 10%! Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, οι δημοσκόποι εξαφανίζουν το ποσοστό που τους κλείνει το τηλέφωνο και βγάζουν αποτέλεσμα από το 18% που τους απαντά. Δηλαδή, αλλοιώνουν με αυτόν τον τρόπο το τελικό αποτέλεσμα.
Εδώ εξάγονται και κάποια συμπεράσματα που μπορούν να βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε γιατί οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έπεσαν τόσο έξω και στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται πραγματικά δεν θα έχουν καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με έτερο αναλυτή, από το ιλιγγιώδες ποσοστό που κλείνει το τηλέφωνο στις έρευνες για την πρόθεση ψήφου, η συντριπτική πλειοψηφία αποκλείεται να ψηφίσει “συστημικά πολιτικά πρόσωπα“. Ποιά θεωρούνται “συστημικά πρόσωπα“; Κατά σειρά:
Κυριάκος Μητσοτάκης
Φώφη Γεννηματά
Σταύρος Θεοδωράκης
Αλέξης Τσίπρας.
Εδώ βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα ότι προέρχεται από την αριστερά, της οποίας οι ψηφοφόροι αυτοπροσδιορίζονται ως αντισυστημικοί. Άρα πολύ πιο εύκολα θα ψηφιστεί από κάποιον που κλείνει το τηλέφωνο σε σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αντίθετα, από την στιγμή που η πλειοψηφία των συστημικών μέσων υποστηρίζουν ανοιχτά τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ψηφοφόροι του δύσκολα θα κλείσουν το τηλέφωνο σε δημοσκόπηση. Η πλειοψηφία αυτών που απαντούν στην δημοσκόπηση, όντως θα ψηφίσει Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και προκύπτουν αυτές οι μεγάλες διαφορές στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των δύο πολιτικών. Το ίδιο, σε κάπως μικρότερο ποσοστό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχύει και για την κυρία Φώφη Γεννηματά. Η οποία κινδυνεύει να δει ένα αποτέλεσμα στην κάλπη πολύ χαμηλότερο από αυτό που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
Φυσικά, για να μην αδικούμε και τους δημοσκόπους, δεν είναι περίεργο που δεν δίνει στα αποτελέσματα τα πραγματικά ποσοστά αυτόν που δεν απαντούν. Φανταστείτε λόγου χάριν να δημοσιευόταν δημοσκόπηση όπου το ποσοστό αυτών που δεν απαντούν να αγγίζει το 80%. Θα ήταν σαν να ομολογούν την πλήρη αποτυχία και απαξίωση των ευρημάτων τους. Αυτή όμως είναι η σκληρή αλήθεια. Είναι η φορά στη μεταπολίτευση όπου οι δημοσκόποι αντιμετωπίζουν τέτοια απαξίωση πριν καν δοκιμαστούν στην κάλπη. Την ώρα δηλαδή που κάνουν την έρευνα.
Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα είναι άπαντες να κρατούν μικρό καλάθι. Διότι το ζητούμενο στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι το εάν θα πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις, αλλά εάν θα ξαναγίνουν δημοσκοπήσεις στις μεθεπόμενες εκλογές μετά από αυτό που θα συμβεί.