Ημερίδα με θέμα το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και τίτλο «Μακεδονικό: …η σήμερον ως αύριον ή ως χθες;», που διοργάνωσε το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, διεξήχθη χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
«Ο στόχος του σημερινού συνεδρίου είναι να δώσει μια ψύχραιμη, επιστημονική, ιστορική, κοινωνιολογική και λαογραφική απάντηση σε όλη αυτή την ανοησία που κυριάρχησε το τελευταίο 15ήμερο στην πόλη μας με τα συλλαλητήρια», δήλωσε στη Voria.gr ο Μίλτος Οικονόμου, μέλος του ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.
Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Goran Janev, πολιτικός ανθρωπολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις σημείωσε: «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που κάναμε και θίγει το ζήτημα αυτό, συμπεραίνουμε ότι παρόλο που υπάρχουν αντιδράσεις, η πλειοψηφία των πολιτών της “Μακεδονίας” έχουν δεχθεί την πραγματικότητα και ξέρουν ότι η προηγούμενη περίοδος ήταν μια έκρηξη εθνικισμού». Αναφορικά με το εθνικό αφήγημα που επικρατεί στη γειτονική χώρα, ο κ Janev υποστήριξε ότι «στη “Μακεδονία” υπήρχε αυτό το φαντασιακό που περιελάμβανε τον Μέγα Αλέξανδρο από πάντα. Ωστόσο αποτέλεσε την κυρίαρχη ρητορική όταν ήρθε στην εξουσία το εθνικιστικό VMRO».Έσπευσε να προσθέσει όμως ότι η νέα κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια κριτική ματιά σε όλο αυτό. Ερωτηθείς δε για το αν οι πολίτες της πΓΔΜ νιώθουν συνδεδεμένοι με τη σλαβική τους ταυτότητα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, η πλειοψηφία των πολιτών προσδιορίζονται κυρίως ως «πολίτες της Μακεδονίας και έπειτα ως «πολίτες του κόσμου».
Πηγή Πληροφοριών: voria.gr