Την αντίδραση των αρμόδιων Ενώσεων και Συνομοσπονδιών έχει προκαλέσει η επικείμενη ψήφιση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές από το Μάιο έως τον Οκτώβριο σε περιοχές που κρίνονται τουριστικές, σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι αρμόδιοι φορείς θεωρούν πως το εν λόγω μέτρο το μόνο που θα επιφέρει είναι η αναδιανομή του τζίρου προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων καταστημάτων, κατακερματίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σήμερα έχει προγραμματισθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για να εκθέσουν τις απόψεις τους, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαντούν με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 7 Μαΐου.
«Πώς θα συνυπάρξουν νομοθετικά κείμενα λειτουργίας τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα;» είναι το ερώτημα που έθεσε η ΕΣΕΕ, με δεδομένο πως το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Γεράσιμου Γιακουμάτου, για την πιλοτική λειτουργία σε τρεις τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση το άνοιγμα των καταστημάτων θα ισχύσει με τη μορφή νόμου του κράτους και όχι υπουργικής απόφασης, γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα. Και πάλι όμως οι αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν με την προσβολή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Από το υπουργείο Οικονομίας σχολιάζουν πως ήταν μνημονιακή απαίτηση του ΔΝΤ και δίχως τη συναίνεση της κυβέρνησης σε αυτό το μέτρο η αξιολόγηση δεν θα έκλεινε. «Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίγουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο παραλιακό μέτωπο έως το Σούνιο» σχολίασε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.