Του Χρήστου Καπούτση
Η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και η ασφάλεια, τόσο στις περιοχές ερευνών της κυπριακής ΑΟΖ όσο και των πιθανών θαλασσίων διαύλων μεταφοράς ενέργειας από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, αποτελούν βασικές παραμέτρους στην πολυπαραγοντική εξίσωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. H αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρακτικά σημαίνει απρόσκοπτη υλοποίηση των διακρατικών ενεργειακών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στις οποίες εμπλέκονται αμερικανικές και πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Ισχυροί δρώντες είναι, οι ΗΠΑ -που προωθούν τα στρατηγικά και ενεργειακά τους συμφέροντα στην περιοχή- και η Τουρκία του «ανοικονόμητου» Ερντογάν, που αμφισβητεί εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Αιγαίο συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζο και νότια της Κρήτης) και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για την τελευταία δε, η Άγκυρα αρνείται να δεχτεί ότι είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Επομένως, αμφισβητεί την εγκυρότητα των ενεργειακών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Κύπρος, για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ! Ως ανεξάρτητη μεταβλητή, θα πρέπει να λογίζεται η πολυσχιδής σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας-Ρωσίας-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., η οποία όμως είναι ικανή για κάθε αποτέλεσμα, προβλεπτό, απρόβλεπτο, ανατρεπτικό.
Η ασφάλεια των υποθαλάσσιων ερευνών, αλλά και των ενεργειακών οδών στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζεται κυρίως, σε δυο τριμερή συμμαχικά σχήματα, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου το ένα και Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου το άλλο. Ουσιαστικά πρόκειται για υψηλού επιπέδου στρατιωτικές και ενεργειακές διακρατικές συμφωνίες, που έχουν την ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η στρατιωτική έκφραση αυτών των συμφωνιών, είναι δυο πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις. Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» και ο «ΗΝΙΟΧΟΣ». Στην αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» μετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ενώ συμμετέχουν ως παρατηρητές οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» – Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος
Στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό ενδιαφέρον, έχει η διεθνής αεροναυτική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019», που είναι σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 1 Απριλίου το πρωί. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ.
Ως χώρος της άσκησης έχει καθοριστεί ολόκληρη η Ελληνική Επικράτεια με τις κύριες φάσεις της άσκησης να γίνονται στο Αιγαίο, από την Αλεξανδρούπολη, τη Λήμνο, τη Ρόδο μέχρι και το Καστελόριζο. Συμμετέχουν με υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία και η Ιταλία, ενώ σημαντική θα είναι και συμμετοχή της Κύπρου.
Οι Ιταλοί μάλιστα, για τις ανάγκες της άσκησης, έστειλαν την αιχμή της σύγχρονης αεροπορικής ισχύος τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Στελθ, που πρόσφατα έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ. Είναι τα αεροσκάφη, που αρνούνται να δώσουν οι Αμερικανοί στην Τουρκία, παρότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα και έχει υπογράψει την αγορά 100 αεροσκαφών F-35, επειδή το σύστημα εξουσία του Ερντογάν επιμένει, να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά S-400.
Ασφαλώς θα έχει ενδιαφέρον, η παρουσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τις ημέρες που θα εξελίσσεται η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» και το Αιγαίο, θα είναι ένα τεράστιο πολυεθνικό πεδίο ασκήσεων. Το σενάριο της Άσκησης προβλέπει ότι, αμερικανικά μαχητικά, θα ασκηθούν στην περιοχή του Καστελόριζου.
Αντικειμενικός σκοπός άσκησης
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, «αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολεμικής αεροπορίας.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:
- Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
- Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
- Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
- Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
- Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
- Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).
- Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)
- Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).
- Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)
Αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική στρατιωτική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο» .
Ασφαλώς η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», αποτελεί επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και εμπεριέχει σαφή μηνύματα, προς την Τουρκία και την Ρωσία, ότι, δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης του ενεργειακού status όπως έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με την εφαρμογή των διακρατικών ενεργειακών και αμυντικών (στρατιωτικών) συμφωνιών.
Κοντολογίς, η απάντηση, στην προσπάθεια της Τουρκίας να στρατιωτικοποιήσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία του Τουρκικού Στόλου στην περιοχή των ερευνών και έτσι, να επιβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, είναι η πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ».