Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα, προανήγγειλε μέσω του Realfm 97,8 η δικηγόρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του οικοπέδου που βρίσκεται στην οδό Μισαραλιώτου, κάτω από την Ακρόπολη.
Όπως επισήμανε η κ. Κλόη Τσιάγκα στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ορισμένοι κάτοικοι χρησιμοποίησαν το άλλοθι της Ακρόπολης προκειμένου να επωφεληθούν για δικούς τους λόγους και ότι τα παράθυρα του διπλανού κτιρίου στα οποία κόβει τη θέα, είναι παράνομα.
«Ξεκίνησε μία εκστρατεία παραπληροφόρησης η οποία είχε σκοπό να παραπληροφορήσει το κοινό, τα ΜΜΕ και τους εμπλεκόμενες αρχές και τελικά το κατάφερε. Κάποια μικροσυμφέροντα της περιοχής με ιδιοτελή κίνητρα χρησιμοποίησαν το άλλοθι της Ακρόπολης για να επωφεληθούν για τους δικούς τους λόγους»,ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσιάγκα.
«Υπήρξαν κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής που ένας εξ αυτών κατοικεί σε γειτονικό εντεκαόροφο κτίριο, άλλοι κατοικούν σε κτίριο δίπλα στο συγκεκριμένο οικόπεδο το οποίο έχει σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις που δεν νομιμοποιούνται με τους σχετικούς νόμους που έχουν εκδοθεί και είναι εξόφθαλμες. Περνάει κάποιος έξω από το κτίριο και το διαπιστώνει. Δεν ήθελαν να κτιστεί το συγκεκριμένο οικόπεδο για να επωφεληθούν από τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει. Το γειτονικό κτίριο έχει παράθυρα στη μεσοτοιχία. Αυτό απαγορεύεται από την πολεοδομική νομοθεσία, πρόκειται για παράβαση η οποία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Υπάρχουν παράνομα παράθυρα και ο μόνος που ενοχλείται από το κτίριο που πρόκειται να οικοδομηθεί, είναι τα συγκεκριμένα παράνομα παράθυρα. Δεν εμποδίζει την θέα προς την Ακρόπολη, υπάρχουν ψηλότερα κτίρια», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στη νέα γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η κ. Τσιάγκα υποστήριξε ότι «η γνωμοδότηση αυτή η οποία αναιρεί την προηγούμενη ομόφωνη γνωμοδότηση. Δεν καταλαβαίνουμε τι ισχυρίζεται το αρμόδιο όργανο… ότι παρανόμησε, ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του; Όταν ένα όργανο εκδίδει μία ομόφωνη γνωμοδότηση και μετά την αναιρεί, σημαίνει ότι κάτι δεν έκανε καλά. Με τελείως προσχηματικούς λόγους, το ΚΑΣ έψαχνε να βρει λόγους για να ανατρέψει την αρχική του γνωμοδότηση, όπως ότι το κτίριο δεν εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον, ότι έπρεπε να προηγηθεί απόφαση του ΥΠΕΝ και μετά να γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ- κάτι που δεν προκύπτει πουθενά στη νομοθεσία- και ότι δεν αρκούν οι τομές που έχουν γίνει και θέλουν να ξανασκαφτεί όλο το οικόπεδο».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ιδιοκτήτρια εταιρεία αγόρασε το οικόπεδο, υπέβαλλε τις μελέτες που είχε καταρτίσει στην αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων και τις ετοίμασε. Η αρμόδια εφορία ήρθε στο οικόπεδο, έκανε τις απαραίτητες τομές για να εξετάσει αν υπάρχουν ευρήματα. Εγγράφως τόνισε ότι δεν υπήρξε κανένα ιδιαίτερο εύρημα και στη συνέχεια η εφορία ετοίμασε την εισήγηση και την υπέβαλε στο ΚΑΣ. Στη συνέχεια, το ΚΑΣ αφού έλεγξε την εισήγηση και αν το κτίριο είναι σύμφωνο με την πολεοδομική νομοθεσία και τον αρχαιολογικό νόμο, γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά και ενέκρινε την κατασκευή του κτιρίου. Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ εγκρίθηκε με την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού».
Τέλος , η κ. Τσιάγκα υπογράμμισε την πρόθεση της εταιρείας να προσφύγει νομικά και θα διεκδικήσει αποζημίωση. «Θα κινηθεί η νομική διαδικασία. Έχουμε προέγκριση όρων οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία. Αν δεν τηρηθεί ο νόμος, παρά την παράλογη και προσχηματική νέα γνωμοδότηση του ΚΑΣ, θα αναζητήσουμε ευθύνες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ζημία την οποία θα υποστεί η εταιρεία αν δεν λυθεί άμεσα αυτό το θέμα και δεν συνεχιστεί η επένδυση, θα είναι τεράστια.
Ακούστε το ηχητικό: