Ας μιλήσουμε για τους οπαδικούς συνδέσμους…

Το μαχαίρωμα μιας 22χρονης κοπέλας από ομάδα οπαδών, είναι το τελευταίο περιστατικό σε μια αλυσίδα ωμής βίας στο χώρο του ποδοσφαιρικού υποκόσμου, ενώ οι αθλητικές αναμετρήσεις έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η βία είναι πλέον τόσο απροκάλυπτη που οι δράστες της αποτρόπαιας πράξης δημοσιοποίησαν οι ίδιοι στο ίντερνετ το βίντεο με τις ακρότητες σε βάρος της κοπέλας, υπονοώντας μάλιστα ότι συνιστά και απόπειρα ομαδικού βιασμού. Τελικά το «κατέβασαν» μετά την κατακραυγή αλλά και τις πιθανές νομικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που ισχύει από το 2016, η λειτουργία των συνδέσμων ή «λεσχών» δεν είναι ανεξέλεγκτη, διέπεται από αυστηρή επιτήρηση των αρχών αλλά και εποπτεία από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες χωρίς τη συγκατάθεση των οποίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Με την έννοια αυτή, είτε οι σύνδεσμοι οπαδών λειτουργούν παράνομα, είτε οι ΠΑΕ πρέπει να καταστούν υπόλογες για τη δράση τους.  Άλλωστε διαθέτουν τόσο εμφανείς συναλλαγές, όπως με την εκχώρηση της διακίνησης εισιτηρίων, όσο και αφανείς καθώς συχνά αποτελούν το «στρατό» για συμφέροντα, που δρουν παρασιτικά γύρω από το ποδόσφαιρο.

Οι οπαδικοί σύνδεσμοι έχουν πάψει εδώ και καιρό, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να πρεσβεύουν ο,τιδήποτε αγνό στο πλαίσιο του αθλητικού θεάματος. Ορισμένοι εξ αυτών λειτουργούν ως μήτρες συμμοριών και γενικότερα έκνομης δραστηριότητας που δεν σχετίζεται αναγκαστικά με τον αθλητισμό. Μπράβοι, ραντεβού θανάτου, επιθέσεις εκφοβισμού σε δημοσιογράφους ή διαιτητές, διείσδυση φασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων, σκληρή οπαδική βία και μαχαιρώματα εντός και εκτός γηπέδων.

Σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας του θεσμικού πλαισίου αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το ποδόσφαιρο ως μια ανυπόληπτη παρακμιακή δραστηριότητα,  τον τρόπο που οι ΠΑΕ ανέχονται ή συγκαλύπτουν το χουλιγκανισμό και τον τρόπο που οι αρμόδιες αρχές επιτηρούν τη δράση των συνδέσμων.

Πάντα στο τραπέζι θα υπάρχει και η άποψη για πλήρη κατάργησή τους. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι ακραίες λύσεις δεν είναι οι καλύτερες. Σε κάθε περίπτωση είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για δράση και αντιμετώπιση του ζητήματος. Δεν περνά δε απαρατήρητο ότι παρά την αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, οπαδικοί σύνδεσμοι διολισθαίνουν όλο και περισσότερο σε εγκληματικές ενέργειες. Όσοι βρίσκονται στο προσκήνιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ας αναλογιστούν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για τον χουλιγκανισμό είναι και οι ίδιοι υπόλογοι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.