Μπαρόζο: Υλοποιήστε πρώτα τις υποχρεώσεις σας, μετά ζητείστε μειωμένα πλεονάσματα

Αποστολή στους Δελφούς, Παναγής Γαλιατσάτος

Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θέσει άμεσα θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει, να αποδείξει την δέσμευσή της στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και μετά να θέσει το ζήτημα, ζητώντας από τους εταίρους μεγαλύτερη ευελιξία.

Αυτή ήταν η συμβουλή του πρώην Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο προς την Ελλάδα, σε συζήτηση που είχε με τον Νίκο Χατζηνικολάου το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Έχει σημασία, πως ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος είναι γνώστης των ευρωπαϊκών πραγμάτων θεώρησε ατελέσφορο, το να επιχειρήσει μια νέα ελληνική κυβέρνηση αλλαγή των όρων από την πρώτη μέρα, υπενθυμίζοντας πως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ζητούσαν το ίδιο, δημιουργώντας απλώς καχυποψία στους εταίρους.

Σε ότι αφορά στην εικόνα που έχουν οι αγορές για την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο είπε πως «σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» επισημαίνοντας πως αυτό συμβαίνει επειδή η σημερινή κυβέρνηση μετά το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο άλλαξε πολιτική – «άλλαξε τον υπουργό» είπε χαρακτηριστικά – ενώ πρόσθεσε και ότι «οι αγορές περιμένουν να κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Πρόσθεσε πάντως ότι η αύξηση της εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα που σε ένα βαθμό οφείλεται όπως είπε και στο γεγονός ότι «τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, που μπορούν να γίνουν μόνο καλύτερα» η Ελλάδα έχασε τα τελευταία δύο χρόνια όπου η ευρωπαϊκή οικονομία κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επισήμανε ότι μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές, αλλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν πολύ υψηλές.

Ο κ. Μπαρόζο επέμεινε σε άποψη που είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του το 2015, ότι κακοί πολιτικοί ευθύνονται για την παράταση της ελληνικής κρίσης χρέους και μάλιστα χαρακτήρισε την απουσία συναίνεσης για τα μνημόνια στην ελληνική πολιτική σκηνή ένα από τους κύριους λόγους γιατί η Ελλάδα παρέμεινε στα μνημόνια πολύ περισσότερα χρόνια από άλλες χώρες.

Είπε βεβαίως ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και ότι η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, ότι ήταν η πρώτη χώρα σε κρίση και δεν υπήρχαν τότε μηχανισμοί ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω κακών στατιστικών στοιχείων.

Τα κακά στατιστικά στοιχεία επικαλέστηκε ωστόσο και απαντώντας και στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, αν η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας όπου απάντησε «όχι, γιατί δεν ξέραμε τα νούμερα και το μέγεθος της κρίσης».

Ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε, πως στη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit και ότι υπήρχαν κύκλοι στη Γερμανία, την Ολλανδία και το ΔΝΤ που το θεωρούσαν αναπόφευκτο.

Καταλόγισε τέλος ευθύνες και στους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά στις πλούσιες χώρες ότι δεν έκαναν περισσότερα και δεν έδειξαν την απαραίτητη αλληλεγγύη ώστε να αποτρέψουν την κρίση.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα ευρωπαϊκή επικαιρότητα, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ανήσυχος για την άνοδο των εθνικιστικών και σοβινιστικών κομμάτων, είπε ωστόσο πως το πρόβλημα δεν είναι αυτές οι δυνάμεις αλλά οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν κάνουν τα απαραίτητα για να υπερασπιστούν την ΕΕ.

Όπως είπε, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα έχουν την τάση να εθνικοποιούν τις επιτυχίες και να αποδίδουν στην Ευρώπη τις αποτυχίες και χαρακτήρισε μια επιτυχία της αντιευρωπαϊκής ακροδεξιάς παραγωγική, γιατί όπως είπε θα υποχρεώσει τις συστημικές πολιτικές δυνάμεις να υπερασπιστούν την Ένωση

Ο κ. Μπαρόζο είπε πως δεν είναι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα όπου ζήτησε περισσότερα μέσα για επενδύσεις στις χώρες προέλευσης και ειδικά στην Αφρική, που όπως υποστήριξε σε λίγα χρόνια θα έχει περισσότερο πληθυσμό από την Κίνα. Ζήτησε επίσης περισσότερα μέσα για την επιτήρηση των συνόρων και μια αυστηρή πολιτική απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, που όπως είπε θα επιτρέψει τη γενναιοδωρία απέναντι στους πρόσφυγες. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία κίνησης στην Ευρώπη θα πρέπει να έχουμε αξιόπιστη πολιτική υπεράσπισης των εξωτερικών μας συνόρων» είπε χαρακτηριστικά

Ο κ. Μπαρόζο απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την τροπή που θα πάρει η υπόθεση του Brexit λέγοντας ωστόσο πως θα πρέπει να δουλέψουν οι 27 με τους Βρετανούς, ώστε το διαζύγιο να γίνει με φιλικό τρόπο. Επισήμανε μάλιστα πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πιο σημαντική τρίτη χώρα για την ΕΕ.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τα σύννεφα εμπορικού πολέμου, όπου χαρακτήρισε αδιανόητο να επιβάλλουν οι ΗΠΑ δασμούς στους συμμάχους τους για λόγους εθνικής ασφάλειας. Επισήμανε τέλος, πως η πιθανότητα κλιμάκωσης των εμπορικών κυρώσεων και αντιποίνων έχει ήδη δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα στις αγορές που επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Πηγή: Real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.