“Ομπρέλα” προστασίας στο εφάπαξ αλλά και τη σύνταξη εφοριακού από fund του Λονδίνου, στο οποίο είχε πουλήσει το κόκκινο δάνειό της το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προσέφερε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο μπλόκαρε την κατάσχεση του εφάπαξ της γυναίκας, αλλά έσωσε και τη σύνταξή της, προσφέροντας ελπίδα ότι θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Η εφοριακός είχε πάρει στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών το 2003, με τις δόσεις να πληρώνονται απευθείας από τον μισθό της, καθώς κάθε μήνα παρακρατείτο μέρος αυτού. Χρόνο με τον χρόνο αποπλήρωνε τη δόση της μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης.Είχε καταφέρει να μειώσει το αρχικό κεφάλαιο στα 93.000 ευρώ, ωστόσο την ίδια ώρα είχε ενταχθεί και στον νόμο Κατσέλη. Φτάνοντας η η στιγμή της συνταξιοδότησης, βρέθηκε προ μιας δυσάρεστης έκπληξης. Μία από τις ρήτρες που είχε υπογράψει προέβλεπε ότι τα 3/4 του εφάπαξ έπρεπε να πάνε για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, μέσω των Παρακαταθηκών και Δανείων, σε fund που το είχε αγοράσει. Τότε η εφοριακός κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και πέτυχε μια προσωρινή διαταγή από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Παρόλ’ αυτά τα 3/4 του εφάπαξ μεταβιβάστηκαν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών στο fund. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η εφοριακός προσέφυγε ξανά στα δικαστήρια, τα οποία με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων της προσέφεραν προστασία έστω και μερικούς μήνες. Πώς; Ανέστειλαν έως την έκδοση οριστικής απόφασης κάθε ατομικό καταδιωκτικό μέτρο κατά της περιουσίας της και ειδικά την παρακράτηση από το fund μέρος του ποσού της εφάπαξ αποζημίωσης που έχει λάβει λόγω συνταξιοδότησης.
Παράλληλα διατάχθηκε η αποδέσμευση του εφάπαξ ποσού προκειμένου να αποκατασταθεί η περιουσία της στο επίπεδο που θα βρισκόταν αν δεν είχε παραβιαστεί η προσωρινή διαταγή του Μαΐου 2018.
Το Ειρηνοδικείο κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση καθώς εκτίμησε ότι η αίτηση της εφοριακού θα ευδοκιμήσει “λόγω της ανυπαίτιας περιέλευσής της σε αδυναμία πληρωμής, η οποία οφείλεται στη μείωση των μισθών της και των συντάξεων σε σχέση με τις προσδοκώμενες, λόγω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και προς εκπλήρωση του σκοπού των ένδικων ρυθμίσεων απαιτείται η διατήρηση της υπάρχουσας περιουσίας της, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη ρύθμιση των χρεών της και την απαλλαγή της από αυτά”.
Πηγή πληροφοριών: Έθνος
Σχετικά