65.398 ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ από τον Έβρο το 2018

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Αιτιολογημένη και αναμενόμενη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης τη σημαντική μείωση των οδικών αφίξεων Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα για το 2018, από τα συνοριακά σημεία διέλευσης στους Κήπους και τις Καστανιές. Συνολικά, σε σύγκριση με το 2017, το 2018 είχαμε μείωση της τάξης του 8,77% στις αφίξεις, ποσοστό που μεταφράζεται σε 65.398 λιγότερους Τούρκους επισκέπτες στα μέρη μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «σοβαρή επιβράδυνση» των οδικών αφίξεων από την Τουρκία, σε επίπεδο δωδεκαμήνου για το έτος 2018, με τις τελικές οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα να παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,77% σε σχέση με το 2017 και να ανέρχονται τελικά στις εξακόσιες ογδόντα χιλιάδες (679.909).

Στα επιμέρους επεξεργασμένα στοιχεία δωδεκαμήνου οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται στις 549.763, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 4,85%(28.014 λιγότερες) συγκριτικά με τα ετήσια στοιχεία του 2017, ενώ στο κατά πολύ μικρότερης διελευσιμότητας σημείο διαβατηριακού ελέγχου των Καστανέων η αντίστοιχη μεταβολή δωδεκαμήνου είναι αρνητική κατά 22,31% με τις απόλυτες τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται λίγο πάνω από τις 130.146 / 37.384 λιγότερες.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι εντυπωσιακό το στοιχείο, ότι το τελωνείο των Κήπων παραμένει η σημαντικότερη πύλη εισόδου, καθώς από τους 679.909 επισκέπτες που εισήλθαν στην χώρα μας οι 550.000 εισήλθαν από το τελωνείο των Κήπων. Αυτό ακριβώς είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει, όπως λένε, διαχρονικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, να κινητοποιήσει τους αρμόδιους, εντρικά, ώστε το τελωνείο να ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό, άμεσα.

Η διαφαινόμενη από τη θερινή περίοδο αρνητική επίδοση των τουρκικών οδικών αφίξεων επιβράδυνε εν μέρει την τουριστική δραστηριότητα ποιοτικών επισκεπτών στις αγορές και τοπικές οικονομίες της Βορείου Ελλάδος ευρύτερα

Οι λόγοι της μείωσης

Η μείωση στις αφίξεις από τα δύο σημεία του Έβρου, αποδίδεται σε μία σειρά από παράγοντες, σύμφωνα με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, όπως οι συνεχείς αρνητικές αξιολογήσεις του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τα πλήγματα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η χρηματοπιστωτική ασφυξία, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, οι προεδρικές εκλογές τις γείτονος εντός του καλοκαιριού καθώς και η ένταση στις διμερείς σχέσεις κυρίως κατά το πρώτο εννιάμηνο. «Όλα αυτά συνετέλεσαν σωρευτικά στο να εισέλθουν στην Ελλάδα μέσω των Συνοριακών Σημείων Διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων 65.398 λιγότεροι Τούρκοι επισκέπτες τη χρονιά που παρήλθε», αναφέρει.
Συμπερασματικά, η διαφαινόμενη από τη θερινή περίοδο αρνητική επίδοση των τουρκικών οδικών αφίξεων επιβράδυνε εν μέρει την τουριστική δραστηριότητα ποιοτικών επισκεπτών στις αγορές και τοπικές οικονομίες της Βορείου Ελλάδος ευρύτερα, αλλά, όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, υπήρξε αιτιολογημένη και εν πολλοίς αναμενόμενη λόγω των πολιτικών μεταβολών και οικονομικών πιέσεων στη γείτονα.

Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Χατζημιχαήλ είναι πως «χωρίς να υποβαθμίζεται το γεγονός της μείωσης της τουρκικής παρουσίας στον τουρισμό το 2018, είναι επιτακτική η ανάγκη να καταστεί σαφές – προκειμένου να μην υπάρξουν στρεβλώσεις και παρανοήσεις – πως ένας αξιομνημόνευτος όγκος 679.909 ποιοτικών στην πλειοψηφία τους Τούρκων επισκεπτών επισκέφθηκε την Ελλάδα παρά τη δυσμενή συγκυρία και το ιδιαίτερα υψηλό λόγω συναλλαγματικής ισοτιμίας κόστος διαμονής, προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.