Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι επίσκεψή του στην Αγία Σοφία και τη Χάλκη απασχολούν και σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο ότι τα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι στην πραγματικότητα τουρκοευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με βάση την προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας.
Συνεχίζοντας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες αναζήτησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου – μέλους επίσης της Ε.Ε – τις οποίες η Άγκυρα εμποδίζει, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιταλικά πλοία.
Αυτό που φοβάται η Ελλάδα, υπογραμμίζεται, είναι ότι η οικονομική κρίση που απειλεί τη γείτονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές σε μία εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, χρονολογία κατά την οποία οι δύο χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν στο εσωτερικό του μνημείου από τον Ιμπραΐμ Καλίν, κορυφαίο σύμβουλο και εκπρόσωπο του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο του 6ου αιώνα, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο υπό το καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και προκαλεί συστηματικά έριδες ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του AFP.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002, οι υπερασπιστές της λαϊκότητας ανησυχούν για ενδεχόμενη μετατροπή και πάλι της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
«Οι συνδεόμενες με το Ισλάμ εκδηλώσεις έχουν πληθύνει στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τα τελευταία χρόνια, με αναγνώσεις στίχων του Κορανίου ή ομαδικές προσευχές στον περίβολο του μνημείου, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τον Σεπτέμβριο αίτημα συλλόγου που επεδίωκε άδεια για την οργάνωση ομαδικών προσευχών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του AFP.
Η Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί στενά την τύχη των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς στην Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της για τις πρωτοβουλίες με στόχο την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, σημειώνει το AFP.
Στην αναφορά στην επίσκεψη στην Χάλκη, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην ομώνυμη Θεολογική Σχολή που έκλεισε από τις τουρκικές αρχές το 1971.
Reuters: Συμβολική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Σοφία
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην «συμβολική επίσκεψη» του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην επίσκεψη στην θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Η άρνηση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της αποτελεί ακόμη ένα μήλο της έριδας», εξηγεί το Reuters.
Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στην δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι περιμένει «περισσότερη συνεργασία» στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που τελούν υπό καθεστώς ασύλου και στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την συμφωνία περί αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης.
Γερμανικός Τύπος: Αθήνα και Άγκυρα θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις
«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel», η οποία παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
«Κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα εκφράζουν βούληση για συνεργασία. Ο Ερντογάν όμως απαιτεί την έκδοση των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών», αναφέρει η εφημερίδα και αναδεικνύει την δήλωση από τη μία πλευρά του κ. Ερντογάν περί εξεύρεσης τρόπων αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους και του κ. Τσίπρα περί «αποτελεσματικής και ειλικρινούς συνάντησης». «Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των κρίσεων», γράφει η Tagesspiegel, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και η Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η Άγκυρα ζητά την έκδοσή τους. «Προφανώς σε αυτό το θέμα δεν σημειώθηκε πρόοδος. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί κάθε κράτος Δικαίου», σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο υπάρχει αναφορά στην επικήρυξη των «οκτώ» από την Τουρκία, αλλά και στην προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Η Άγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην οποία αναδημοσιεύεται τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). «Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ξανά και ξανά σε κρίση. Τώρα συναντήθηκαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός».
«Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτά που θέλει», είναι ο τίτλος ανάλυσης που δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα της «Handelsblatt», στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, θα μιλούσε για πληθώρα «εύφλεκτου υλικού» και αντικειμένων διαμάχης και για λίγη κινητικότητα». Σε ό,τι αφορά τους δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επιτυχής εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που πέτυχε ο κ. Τσίπρας την περασμένη χρονιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Μακεδονία (sic), με τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας», συνεχίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στο άρθρο επισημαίνεται το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά και των χιλιάδων Τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι θα υποστούν διώξεις στην πατρίδα τους. «Δεν αναμένεται να προκύψει κάτι ως προς αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πολιτικοί, παρά τα όποια λαϊκιστικά αντανακλαστικά, διέπονται από πολιτικό ρεαλισμό. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν περιορισμένα περιθώρια παραχωρήσεων», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι, ενόψει εκλογών εντός του έτους και στην Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός λαμβάνει για αυτή επαίνους από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.
Τουρκικός Τύπος: Επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου
Στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου εστιάζουν κάποια από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα, όπως οι οκτώ αξιωματικοί ή τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος και βασικό θέμα της Hurriyet: Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο.
Ενώ η Cumhuriyet υποστηρίζει στο δικό της τίτλο: Η Θεολογική Σχολή (σ.σ. της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες.
Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς, υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η Aksam.
Ζήτησε (σ.σ. ο Ερντογάν) τους γκιουλενιστές από τον Τσίπρα, αναφέρει η Gunes.
Μη γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Sabah.
Ταυτόσημος ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeni Safak: Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες. Στους υπότιτλους του βασικού της θέματος, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για έκκληση Τσίπρα για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που ζήτησε και ο Ερντογάν. Αναφέρεται όμως και στην φράση του Έλληνα πρωθυπουργού, λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία.
Από τους δύο προηγούμενους τίτλους, δεν απέχει εκείνος της εφημερίδας Star: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών.
Πιο επιθετικός ο τίτλος της Turkiye: Εκδώστε τους προδότες της FETO.
Σε άλλο θέμα εστιάζει από την πλευρά της η Yenicag: Δήλωση-έκπληξη από τον Τσίπρα: Η Ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να πάρει τη θέση της ως κανονικό κράτος της Ε.Ε.
Καταγραφικός ο τίτλος της Akit: Ο Ερντογάν δέχθηκε τον Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αισιόδοξος, τέλος, ο τίτλος της YenBirlik: Πιστεύω (σ.σ. ο Ερντογάν) ότι μπορούν να επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ μας.
Κυπριακός Τύπος: Νέος οδικός χάρτης
Η «Αλήθεια» σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό, αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη, ενώ προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέδειξε πως η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της Ε.Ε.
«Παίρνουν τη σκυτάλη για την προετοιμασία» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο σημειώνεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή στο Κυπριακό και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη οδικού χάρτη, ενώ συναντήσεις για την ασφάλεια πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι σε «βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα» διεξήχθησαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην ‘Αγκυρα.
Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Τσίπρας – Ερντογάν αναζητούν οδικό χάρτη για το Κυπριακό» και γράφει πως συμφώνησαν να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Ερντογάν θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα και την ανάγκη να οριστεί νέος οδικός χάρτης.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε λόγο για λύση δύο κρατών, αλλά επίλυση του προβλήματος με όρους επανένωσης. Για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για προπαρασκευαστικές συναντήσεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, στα οποία εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, το ΡΙΚ αναφέρει ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την ‘Αγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να τεθεί χρονοδιάγραμμα ή να συμφωνηθεί το επίπεδο, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες συναντήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ