Η αύξηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, που καταγράφει η έκθεση της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς».
Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σημερινή ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι «η κατάταξη και “βαθμολόγηση” της χώρας αποτυπώνει υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς».
Ακόμη, σημειώνει ότι «η έκθεση αναφέρει, ως παράγοντα που διαμορφώνει την αντίληψη περί διαφθοράς στη χώρα για το έτος 2018, την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούν σε προμήθειες φαρμάκων, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων» και προσθέτει: «Τα συγκεκριμένα σκάνδαλα αφορούν προγενέστερα έτη και ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη κατά την τελευταία διετία, τουλάχιστον. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων, η οποία κατατείνει στη διερεύνηση και διαλεύκανση των υποθέσεων και άρα προωθεί τη διαφάνεια και καταπολεμά τη διαφθορά, φέρνει στο φως όσα προηγουμένως βρίσκονταν στο σκοτάδι».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς είναι στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης και πάγια υποχρέωση της πολιτείας».
Τέλος, επισημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς «συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ενδεικτικά, αναφέρονται η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν έσχες») και η θέσπιση ενός σύγχρονου και συνεκτικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».