Στην κοινοβουλευτική μάχη για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στρέφεται το ενδιαφέρον μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση. Η Αθήνα έχει πλέον στα χέρια της τη ρηματική διακοίνωση από τη γειτονική χώρα και οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν, όπως αναφέρει το Μαξίμου, με τρόπο ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για κάθε πτυχή της συμφωνίας. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την πρόσκληση για debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόταση που απορρίπτει η ΝΔ. Debate μπορεί να μην γίνει όμως έχει δημοσιοποιηθεί ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.
Για ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα της χώρας από τη Βουλή κάνει λόγο το Μαξίμου και ξεκαθαρίζει σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν θα επιλέξει διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ η κατά των εθνικών μας συμφερόντων.
- Στη Βουλή εντός των ημερών η συμφωνία των Πρεσπών-Μαξίμου: Όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια (video)
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση:
«Θα σας δώσουμε όσο χρόνο θέλετε Πόσο χρόνο θέλετε;»
Η Αθήνα έχει πλέον στα χέρια της την ρηματική διακοίνωση από τη γειτονική χώρα, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, φέρνοντας την συμφωνία προς έγκριση στην Ελληνική Βουλή.
Με την ρηματική διακοίνωση διευκρινίζονται τέσσερα ζητήματα σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ:
α) Ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της πΓΔΜ.
β) Ο όρος «εθνικότητα» αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια.
γ) Η ιθαγένεια (ως Μακεδονική) δεν καθορίζει εθνότητα.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού στην γειτονική χώρα ζουν δύο έθνη.
δ) Η γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των «Νοτιοσλαβικών γλωσσών»
αλλά πλέον με την Συνταγματική αναθεώρηση το κράτος είναι δίγλωσσο παντού.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε: Είναι λογικό άνθρωποι με αναφορά στο κέντρο ή την κεντροαριστερά να ξαναδιαβάζουν τις εξελίξεις με κριτήριο τη μετατόπιση της ΝΔ προς τα δεξιά και την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που είναι η απαρχή μιας μεγάλης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού». » Η απάντηση στη συγχώνευση δεξιάς και ακροδεξιάς είναι το προοδευτικό μέτωπο» είπε χαρακτηριστικά.
- Απορρίπτει η ΝΔ την πρόταση Τσίπρα για debate-Mαξίμου: Κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης
Συνέχεια στη χθεσινή πρόκληση – πρόσκληση από τον πρωθυπουργό προς τον πρόεδρο της ΝΔ για τη διεξαγωγή DEBATE με θέμα της Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε σήμερα το Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός είπε χτες στη Βουλή απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ: «Σάς προσκαλώ για debate κ. Μητσοτάκη όπου εσείς θέλετε».
Η ΝΔ απορρίπτει την πρόταση του πρωθυπουργού για μια διακαναλική μονομαχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στη βουλή γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί.
«Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού απάντησε: «Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα. Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019».
Επίσης κυβερνητικές πηγές έλεγαν απόψε ότι μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Αφού κατέρρευσε το παραμύθι περί εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, θα αρχίσει τώρα νέο τροπάρι ότι δήθεν εκχωρούμε λαό… Μπορεί στα επιχειρήματα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά η ΝΔ, αλλά από φαντασία σκίζει, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.
Η Ρηματική Διακοίνωση
Πλέον όλα τα κείμενα είναι δημόσια και μεταφρασμένα και έτσι όλοι οι πολίτες αλλά και πολιτικοί μπορούν να ενημερωθούν επακριβώς για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Παρότι νομικό κείμενο είναι απλό και κατανοητό.
Η Ρηματική Διακοίνωση με την οποία κοινοποιείται στην Ελληνική πλευρά η ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών περιλαμβάνει ως συνημμένο όλες τις τροπολογίες που έγιναν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αλλά και τον συνταγματικό εφαρμοστικό νόμο.
Κάνει όμως ειδική αναφορά με τις αναγκαίες διευκρινήσεις για δυο θέματα που είναι στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης: Την εθνικότητα και την γλώσσα και αυτό γίνεται σε ένα διπλωματικό έγγραφο ώστε να έχει και τυπική ισχύ.
Έτσι διευκρινίζεται αυτό που περιλαμβάνει ο συνταγματικός νόμος στο άρθρο 2, ότι η Εθνικότητα που στην Συμφωνία δεν ορίζεται απλώς ως «της Βόρειας Μακεδονίας» αλλά προστίθεται και το «Μακεδονική», αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνικό δεσμό η εθνότητα. Διευκρίνηση που ενδιαφέρει φυσικά την Ελλάδα αλλά και τους Αλβανούς βουλευτές που είχαν εκφράσει ανησυχία ότι η αναφορά της εθνικότητας και σε «μακεδονική» και όχι μόνο «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» ουσιαστικά αφομοίωνε την δική τους αλβανική εθνική ταυτότητα.
Όσο για την γλώσσα επαναλαμβάνει πάλι η Ρηματική Διακοίνωση την (αναφορά του άρθρου 1 παρ 3 εδάφιο γ και του άρθρου 7) της Συμφωνίας ότι η γλώσσα είναι «μακεδονική» όπως έχει αναγνωρισθεί κατά την Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα το 1977 και ανήκει στην ομάδα νοτιοσλαβικών γλωσσών. Βεβαίως θα ήταν μάλλον δύσκολο να υπάρξει ισχυρισμός ότι μια σλαβική γλώσσα με την κυριλλική γραφή έχει σχέση με την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Μακεδονία.
Αναφέρθηκε το άρθρο 7 που είναι κομβικό άρθρο της Συμφωνίας καθώς ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η χρήση του όρου Μακεδονία και Μακεδόνας από τα δυο μέρη, με την διάκριση της διαφορετικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Προστίθεται ακόμη ότι ο Συνταγματικός νόμος προβλέπει ότι όλες οι αλλαγές οι συνταγματικές αλλαγές θα ισχύσουν όταν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και όταν επικυρωθεί από την Ελλάδα το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Στούντιο: Νίκος Μελέτης