Την άποψη ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει το πρόβλημα» καθώς και ότι «το μείζον δεν είναι η ρηματική διακοίνωση αλλά ποιοι μιλούν την “Μακεδονική” γλώσσα», εξέφρασε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.
«Προσπαθεί η κυβέρνηση Ζάεφ και προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ να διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα στην επικύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Είναι κάτι που κάναμε και εμείς στη δική τους διαδικασία και είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται σε τέτοιου τύπου διαδικασίες, όταν υπογράφονται διεθνείς συνθήκες ο ένας να βοηθάει τον άλλον στην επικύρωσή τους», δήλωσε ο κ. Καιρίδης.
Όπως τόνισε, «ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί όσο μπορεί για να πάρει αποστάσεις από την κατηγορία ότι έχει αναγνωρίσει Μακεδονική εθνική ταυτότητα. Αυτό που θα ρωτήσει η αντιπολίτευση είναι ότι αυτή τη Μακεδονική γλώσσα ποιος την ομιλεί: οι Αλβανοί, οι Σέρβοι, οι Έλληνες;
«Η Συμφωνία αυτή βασίζεται σε αυτό που εμείς οι διεθνολόγοι αποκαλούμε δημιουργική ασάφεια. Υπάρχει ασάφεια, η Συμφωνία αποδέχεται και τα δύο εθνικά αφηγήματα, και της Ελλάδας και των Σκοπίων που είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία πετυχαίνει το μεγάλο στόχο της σύνθετης ονομασίας που είναι κάτι δύσκολο. Θα μπορούσε όλη η διαπραγμάτευση να κλείσει με το όνομα του κράτους, σύνθετη ονομασία. Η προσπάθεια της Συμφωνίας να κλείσει και ζητήματα ταυτότητας την έβαλε σε επικίνδυνα νερά, στα οποία αντιδρά όχι μόνο η ελληνική πλευρά αλλά και η αλβανική. Η ρηματική διακοίνωση είναι κατόπιν απαίτησης των Αλβανών. Δεν θα μπορούσαν ποτέ οι Αλβανοί να δεχθούν ότι η εθνότητα της Βόρειας Μακεδονίας είναι μακεδονική. Αντιδρούν και οι Βούλγαροι στην αναγνώριση του Μακεδονικού έθνους».
«Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι λύνει το πρόβλημα είναι αβάσιμος, το πρόβλημα δεν λύνεται. Θα διατηρηθούν πτυχές του προβλήματος μεταλλαγμένες καθώς και οι δύο πλευρές ερμηνεύουν την Συμφωνία με διαφορετικό τρόπο. Το μείζον δεν είναι η ρηματική διακοίνωση ούτε οι διαβεβαιώσεις. Το μείζον είναι αυτήν τη Μακεδονική γλώσσα, η οποία είναι σλαβική γιατί γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο, ποιοι την μιλούν», κατέληξε λέγοντας ο κ. Καιρίδης.
Ακούστε το ηχητικό: