Οι εισαγγελείς δεν μιλούν για «παράκεντρα» κυρία Ράικου. Τα συλλαμβάνουν

Η ΚΥΡΙΑ ΡΑΪΚΟΥ ανακοίνωσε την παραίτηση της, μιλώντας για «παράκεντρα εξουσίας» που την εμποδίζουν να εξαρθρώσει το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis.  Το οποίο φυσικά εάν δεν μας απατά η μνήμη μας, την εξιχνίασαν οι αμερικανικές αρχές και όχι ελληνικές. Μάλιστα οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν συγκεκριμένα την δίωξη κορυφαίου τραπεζικού παράγοντα του οποίου στενό συγγενικό πρόσωπο…συμμετείχε και στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και της Novartis. Εξ’ όσων γνωρίζουμε αυτή η δίωξη δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.  Εκεί λοιπόν η κυρία Ράικου θα πρέπει να αποκαλύψει ποιοί την πίεσαν για να μην ασκήσει κατηγορίες σε αυτό το πανίσχυρο πρόσωπο.
Όπως και να ´χει, οι καταγγελίες της κυρίας Ράικου θα πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά. Από κάποιον εισαγγελέα προφανώς, που τιμά το λειτούργημα του και συλλαμβάνει τα παράκεντρα όταν γνωρίζει την ύπαρξή τους, χωρίς να φοβάται, να εκβιάζεται, να πιέζεται.
Εκτός Εισαγγελίας Διαφθοράς βρίσκεται από σήμερα η προϊσταμένη του τμήματος Ελένη Ράικου, η οποία παραιτήθηκε μετά από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Η ίδια καταγγέλλει “παράκεντρα εξουσίας” και υποστηρίζει πως “αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια””, εξαιτίας της υπόθεσης Νοvartis.
Συγκεκριμένα, στην περίπου τριών σελίδων παραίτησή της, προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η Εισαγγελέας Διαφθοράς επισημαίνει πως αιτία για την απόφασή της αυτή είναι το γεγονός ότι δεν έχει “θεσμική κάλυψη” και καταγγέλλει πως λόγω του ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν σημαντικά στοιχεία για εμβάσματα για την “κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας” – όπως χαρακτηρίζει την υπόθεση Νovartis. Μάλιστα, αναφέρει πως πρόκειται για σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που έχουν θορυβηθεί και πλήττονται από την έρευνα.

Όπως εξηγεί στην επιστολή της, Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα  και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων  (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας  από λογαριασμό της εταιρείας  Novartis Ελβετίας,με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου  να διοχετευθούν ως “δώρο” στους τελικούς αποδέκτες τους,προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκαν στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ”.

Σε άλλο σημείο, γράφει: “Όλως τυχαίως και συμπτωματικώς όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά ,αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί  σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με τίτλο < Αποκάλυψη : Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνακο>” και καταλήγει: “Ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια”  στο βωμό  των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας. Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας “έστησαν” μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου”.

Τέλος, για το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας λέει ότι “είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο” προσθέτοντας πως αυτό “προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων”.

Την παραίτηση της Ελένη Ράικου και την αντικατάστασή της θα κρίνει τελικά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Κυβέρνηση: Να κατονομάσει όσους την εμπόδισαν να παράξει έργο
«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά», σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι και υπογραμμίζουν: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

ΝΔ: Δώστε απαντήσεις για τα παράκεντρα εξουσίας
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Είναι αδιαπραγμάτευτο κι οφείλει η Πολιτεία να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού, υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο. «Κάποιοι βλέπουν τη «μάχη κατά της διαφθοράς» ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη «σκανδαλολογία» μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει. Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη», τονίζει με υπαινιγμούς η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ υπογραμμίζει ότι είναι αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα.

Το Ποτάμι από την πλευρά του αναρωτιέται ποιους ενοχλεί η κ.Ράικου και αναφέρει σε ανακοίνωση του: “Η εισαγγελέας που έπιασε μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει) έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία. Σήμερα η παραίτηση της Ελένης Ράϊκου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι βαριές καταγγελίες για “σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου”, δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράϊκου. Η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες.”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.