Μετά την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Αθήνα από την πλευρά της θα κάνει τις δικές της διαδικαστικές και διπλωματικές κινήσεις που προβλέπονται για την υλοποίηση της Συμφωνίας.
Αφού στα Σκόπια η Συνταγματική Αναθεώρηση δημοσιευτεί στην εκεί Εφημερίδα της Κυβέρνησης και γίνουν οι απαραίτητες επικυρώσεις, πράγμα που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα καθυστερήσει λίγο για διαδικαστικούς λόγους, θα πρέπει να ενημερωθεί επίσημα η ελληνική πλευρά.
Το επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων. Κατά την διαδικασία αυτή θα γίνει η νομοτεχνική επεξεργασία του κειμένου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ΚΕΝΕ, μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει το πολύ πέντε ημέρες.
Στην συνέχεια θα γίνει ο τυπικός έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , όπως συνηθίζεται για όλους τους νόμους. Μετά θα πρέπει να εισαχθεί στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όπου θα συζητηθεί. Οι συζητήσεις αυτές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν διαρκούν λιγότερο από τρεις ημέρες.
Μετά την καθαρογραφή των πρακτικών των συζητήσεων , θα αναζητηθεί μία ημερομηνία κατά την οποία η συμφωνία θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται ότι όταν οι συμφωνίες γίνονται νόμοι του κράτους, συζητούνται επί της αρχής και όχι κατά άρθρο.
Εφ όσον η Συμφωνία ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές θα ακολουθήσει η τυπική προσεπικύρωσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στην συνέχεια θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην Γενική Γραματεία και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να ενημερωθούν ότι η διένεξη έλαβε τέλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες.