Απλησίαστες φαίνεται πως είναι οι διακοπές για έναν στους πέντε Γερμανούς.
Όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου με τίτλο” τα Ερωτήματα του Μέλλοντος από το Αμβούργο” το 21% των Γερμανών δήλωσε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψει για παραθερισμό λόγω οικονομικής στενότητας. Πάντως σταθερά στο 29% παραμένει τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό εκείνων που προτιμάει να απολαύσει τις διακοπές του στο εσωτερικό της χώρας. Αυτές θεωρητικά τουλάχιστον φαντάζουν πιο οικονομική επιλογή.
Κάμπινγκ με τροχόσπιτα στη Γερμανία
Σύμφωνα τα ίδια στοιχεία της έρευνας, τα έξοδα που θα κάνει ένα άτομο για διακοπές:
- στη Γερμανία υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 1.060 ευρώ.
- στην Ευρώπη είναι στα στα 1.534 ευρώ .
- στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται στα 1.701 ευρώ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτών που ταξιδεύει, δεν έχει ακόμα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία, αν και φέτος αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς. Είναι και αυτό ένα αποτέλεσμα των απανωτών κρίσεων των τελευταίων χρόνων, ενώ σίγουρα πολλοί επηρεάζονται και από τα μηνύματα λιτότητας που στέλνει η νέα γερμανική κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, προτιμώντας έτσι να αποφύγουν έξοδα, που μπορεί να τους βγάλουν εκτός προϋπολογισμού.
Τι να κάνουν (με) τα παιδιά;
Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που δηλώνει «αδυναμία» να ταξιδέψει είναι το 38% που αφορά μονογονεϊκές οικογένειες και το μικρότερο (15%) εκείνο για τα ζευγάρια χωρίς παιδιά. Η έκθεση υπενθυμίζει ανάλογη μελέτη που κατέγραψε ότι το ένα στα πέντε παιδιά στη Γερμανία ζει σε συνθήκες φτώχειας και φυσικά για αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει δυνατότητα να ταξιδέψουν κάπου στις διακοπές τους. Ένα πρόβλημα που γνωρίζουμε και στην Ελλάδα.
Η καθηγήτρια Σαμπίνε Άντερσεν από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε στην Φρανκφούρτη επισημαίνει: « Αποτελεί κεντρικό δείκτη φτώχειας στη χώρα, το αν μια οικογένεια έχει τη δυνατότητα να περάσει έστω μια εβδομάδα το χρόνο εκτός του σπιτιού της, για να ανανεωθεί και να διασκεδάσει». Για τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις οι θερινές διακοπές συνδέονται με το πρόβλημα «τι θα κάνουν τα παιδιά;» όταν κλείνουν τα σχολεία, αφού πολλές δραστηριότητες αναψυχής και διασκέδασης ακόμα και κοντά στο σπίτι έχουν συχνά απαγορευτικό κόστος.
Πολλές εργαζόμενες μητέρες που μεγαλώνουν παιδιά μόνες εξαρτώνται από την πρακτική, αλλά και την οικονομική συμπαράσταση φίλων και συγγενών, προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν «μια διαφορετική εμπειρία» στα παιδιά τους. Κάποιες ελπίζουν σε φιλανθρωπικού τύπου πρωτοβουλίες από εκκλησιαστικές ή άλλες οργανώσεις.
Πρώτη επιλογή πάντα η Ισπανία
Παραλία με ομπρέλες στην ΤουρκίαΠαραλία με ομπρέλες στην Τουρκία
Η Τουρκία ξεπέρασε τις σκανδιναβικές χώρες ως δημοφιλής προορισμός τουρισμούΕικόνα: Thomas Eisenhuth/dpa/picture alliance
Πιο δημοφιλής προορισμός του εξωτερικού παραμένει (το 2024) η Ισπανία (9,1%), με βάση τα στοιχεία του 2024, μια τάση που είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, ακολουθεί η κοντινή Ιταλία (6,6%), η Τουρκία (5,8%), οι σκανδιναβικές χώρες (4,6%), η Ελλάδα (4%).
Ακολουθούν όλες οι γειτονικές χώρες η Ολλανδία, η Αυστρία, η Κροατία και η Γαλλία. Σε περίπου τα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι προβλέψεις και για το 2025.
Πηγές πληροφοριών: Tourismusanalyse, Stiftung für Zukunftsfragen και Deutsche Welle