Μάχες χωρίς έλεος για τις περιαστικές συγκοινωνίες

Στο ΣτΕ συγκρούονται αύριο τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης με τις, ισπανικών συμφερόντων, Αστικές Συγκοινωνίες Κύπρου για τον διαγωνισμό των 600.000.000 ευρώ, ο οποίος καθυστερεί ● Πληροφορίες για κυβερνητικό σχέδιο εκχώρησης ηλεκτρικών λεωφορείων στα ΚΤΕΛ.

Απόστολος Λυκεσάς

Νομικές μάχες χωρίς έλεος δίνονται για τον περίφημο διαγωνισμό των 600.000.000 ευρώ για τη δεκαετή κάλυψη των 43 περιαστικών επιβατικών γραμμών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τα χρονοδιαγράμματα να πέφτουν έξω, οι καθυστερήσεις να μεγαλώνουν και ο εκνευρισμός να κάνει τους αντιπάλους σκληρότερους. Ηδη εκτός μάχης τέθηκε ένας μεγάλος παίκτης, η κοινοπραξία ΤΗΕΜΑ, γνωστή από τη διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να συγκρούονται αύριο στο ΣτΕ τα ΚΤΕΛ με τις Αστικές Συγκοινωνίες Κύπρου!

Την ίδια στιγμή πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν να έχει αποφασιστεί και να αναζητείται φόρμουλα παρουσίασης πρωτοφανούς μοντέλου: 100 από τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα αποκτήσει το Δημόσιο να δοθούν προς χρήση… στα ΚΤΕΛ!

Αύριο στο ΣτΕ με διαδικασίες-εξπρές -μόλις έναν μήνα μετά την κατάθεση των σχετικών εγγράφων- αναμένεται να εξεταστούν οι προσφυγές που κατέθεσαν ο ένας εναντίον του άλλου η κοινοπραξία των ΚΤΕΛ (Θεσσαλονίκης-Σερρών) και η ισπανικών συμφερόντων Αστικές Συγκοινωνίες Κύπρου. Πριν από λίγο καιρό η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) είχε βγάλει -μετά από προσφυγή των ΚΤΕΛ- εκτός διαγωνισμού την κοινοπραξία ΤΗΕΜΑ που διαχειρίζεται το Μετρό Θεσσαλονίκης και είχε συνεργασία με πρώην μεγαλομετόχους του ΟΑΣΘ, οι οποίοι σχεδίαζαν να επιστρέψουν στις συγκοινωνίες της πόλης από άλλη πόρτα!

Για το θέμα των νομικών προστριβών και των συνεπαγόμενων καθυστερήσεων ανακοίνωση εξέδωσε -προς έκπληξη πολλών, κυρίως στα ΚΤΕΛ- το Σωματείο των Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη με τα ΚΤΕΛ από την ίδρυσή του. Οπως λένε σε ανακοίνωσή τους, «το Σωματείο μας, εκπροσωπώντας εκατοντάδες εργαζόμενους, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τη συνέχιση του έργου και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν τόσο για την απασχόληση όσο και για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού», σημειώνουν ότι θέλουν το έργο των 600 εκατομμυρίων να το πάρει η ΚΤΕΛ, αν και «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιμέρους αστοχίες, τις οποίες έχουμε ήδη αναδείξει. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα πως, με την κατάλληλη στήριξη, μπορούν να διορθωθούν, προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και του επιβατικού κοινού».
Παράταση στα σκαριά

Πώς έχουν τα πράγματα; Σήμερα τρέχει ο χρόνος που το συγκοινωνιακό έργο για 43 περιαστικές γραμμές εκτελούν τα ΚΤΕΛ, τα οποία ήταν τα μοναδικά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) -το «μεγάλο» αφεντικό, δηλαδή, των δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης- για μια σύμβαση επτά μηνών η οποία λήγει στις 31.12. 2025 και έχει δύο μήνες προαίρεση. Υποτίθεται στη λήξη του χρόνου θα είχε ολοκληρωθεί και ο μεγάλος διαγωνισμός για τη δεκαετή ανάθεση.

Ομως ήδη υπάρχει δίμηνη καθυστέρηση και στο ερώτημα τι σχεδιάζει να κάνει ο ΟΣΕΘ για να λύσει το πρόβλημα απαντά μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιάννης Τόσκας, δηλώντας πως «αν έχουμε και άλλες καθυστερήσεις, τότε αναγκαστικά θα προκηρύξουμε και νέο διαγωνισμό-γέφυρα μέχρι να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες, να έχει βρεθεί ο μειοδότης και να έχει γίνει η ανάθεση. Πιο απλά, την 1.3.2026 θα προκηρύξουμε νέο διαγωνισμό μάλλον οκτάμηνης διάρκειας»! Βέβαια, αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι και τον διαγωνισμό αυτό θα τον πάρουν τα ΚΤΕΛ που εκτελούν τα δρομολόγια από το… 2019. Μάλιστα την τελευταία επτάμηνης διάρκειας σύμβαση τα ΚΤΕΛ την κέρδισαν αυξάνοντας το κόστος από 1,75 ευρώ -πριν από τρία χρόνια ήταν 1,43 ευρώ- σε 2,20 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο, παρότι ούτε αυξήσεις στα μεροκάματα δώσανε, ούτε αυξήσεις στα καύσιμα παρατηρήθηκαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στα κυβερνητικά σχέδια φαίνεται να βρίσκεται εδώ και καιρό η πρόθεση να παραχωρηθούν από 1.1.2026 προς χρήση στα… ΚΤΕΛ τουλάχιστον 100 από τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που πρόκειται το Δημόσιο να παραλάβει τους επόμενους μήνες! Δηλαδή θα βρεθούμε ενώπιον της πρωτοφανούς κατάστασης ιδιώτες να αμείβονται εκτελώντας συγκοινωνιακό έργο με οχήματα του Δημοσίου! Δικαίως κάποιοι θα αναρωτηθούν πώς μπορεί να συμβεί αυτό. Στην περίπτωση αυτή τους παραπέμπουμε σε δημοσίευμά μας («Εφ.Συν.» 27.11.2024 «Ο ΟΣΕΘ θα μοιράζει δουλειές σε ιδιώτες»), στο οποίο εξηγούσαμε πως με τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια(!) είχε περάσει διάταξη με την οποία επιτρέπεται στους εργολάβους να… παίρνουν υπάλληλους του δημόσιου ΟΑΣΘ όταν θα τους χρειάζονται. Με την τροπολογία ο ΟΣΕΘ «ελέγχει, εποπτεύει, ενεργεί και συντονίζει τη διαλειτουργικότητα του συγκοινωνιακού έργου που εκτελείται από τους παρόχους της περ. λα’, δυνάμενος να συμβάλλεται με παρόχους του εν λόγω συγκοινωνιακού έργου και τρίτους προς τον σκοπό της διαλειτουργικότητας»! Ο ΟΣΕΘ, που επισήμως είναι πλέον ο ένας και μοναδικός παραλήπτης των νέων λεωφορείων, δεν θα τα δώσει στον ΟΑΣΘ, αλλά στα ΚΤΕΛ, που διαθέτουν 220 οχήματα με μέσο όρο ηλικίας 18 χρόνια! Περιττό να εξηγήσουμε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι κατ’ ουσίαν της κυβέρνησης.

Εργοδοτικό σωματείο

Μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα τα ΚΤΕΛ ούτε το μήνυμα των δικαστικών αποφάσεων πήραν («Εφ.Συν.» 29.4.2025 «Επαναπρόσληψη με αποζημιώσεις για τους απολυμένους των ΚΤΕΛ»). Μπορεί το διωκόμενο συνεχώς σωματείο να έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη διοίκηση να προχωρά σε άλλο σωματείο… εργοδοτικό καλούμενο. Ισως αργήσουν στα ΚΤΕΛ, αλλά θα προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα περί τους 40 εργαζόμενους κατέθεσαν -με δικαστικό επιμελητή γιατί… είχε μπλοκάρει δήθεν το πρωτόκολλο των ΚΤΕΛ!- υπόμνημα ζητώντας να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, όπως αυτών που με δικαστική απόφαση επαναπροσλήφθηκαν. Ηδη μάλιστα σε κάποιους από αυτούς έχουν αρχίσει εκδικητικά από χθες να τους αλλάζουν τις γραμμές στις οποίες εργάζονταν. Επεται ενδιαφέρουσα συνέχεια…

ΠΗΓΗ

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.