Το ΥΠΕΝ καίει τους «μικρούς» παραγωγούς
Οι αγρότες που έβαλαν ηλιακά πάνελ σε χωράφια έκτασης 3 και 4 στρεμμάτων για να αυξήσουν το ετήσιο εισόδημά τους βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας των περικοπών ενέργειας που υλοποιεί το ΥΠΕΝ και διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ για να αποφευχθεί ένα blackout του ηλεκτρικού δικτύου.
Οι «μικροί» με πάρκα μέγιστης παραγωγής ενέργειας των 500 KW πληρώνουν το «μάρμαρο» όταν οι μεσαίοι και οι μεγάλοι προμηθευτές …ξεφεύγουν από τις περικοπές.
Ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ελλάδος (ΣΥΦΩΕλ), εκπροσωπώντας τους παραγωγούς με φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 500 kW, κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο έξι συγκεκριμένων προτάσεων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ , ζητώντας-μεταξύ άλλων την άμεση αποζημίωση την αναστολή αδειοδοτήσεων και τη θέσπιση προτεραιότητας στην κατανομή, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρών επενδύσεων.
Χάνονται χρήματα από τις περικοπές ενέργειας
Ο πρόεδρος του ΣΥΦΩΕλ. κ Γιώργος Τσιαντούλης είπε στο bankingnews ότι μέχρι σήμερα οι περικοπές από τους μικρούς παραγωγούς έχουν φτάσει στα επίπεδα του 7%. Συνολικά οι ποσότητες που χάθηκαν έφτασαν τα 2,5 GW.
Πρόκειται για οικονομική αιμορραγία η οποία μέχρι σήμερα ξεπερνά τις 170.000 ευρώ από τους μικρούς παραγωγούς που πρέπει να αποπληρώνουν τα δάνεια της αρχικής επένδυσης.
Περιμένουν επτά μήνες τον ΔΕΔΔΗΕ
Ανάμεσα στα παράπονα του ΣΥΦΩΕλ είναι ότι έχουν αγοράσει την τεχνική υποδομή για την αυτόματη διακοπή των πάρκων από το ηλεκτρικό δίκτυο αλλά η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν τους έχει δώσει έγκριση να τα τοποθετήσουν και να συνδεθούν .
Ο χρόνος αναμονής έχει ξεπεράσει τους επτά μήνες.
Οι «μικροί» παραγωγοί ενέργειας θεωρούν ότι εξοντώνονται οικονομικά από τις περικοπές των πάρκων κάτω των 500 KW που η απομάκρυνσή τους από την παραγωγή τους μειώνει τα έσοδα ενώ αυξάνει τα κόστη που καθιστά μη βιώσιμη την οικονομική τους επένδυση.
Ο ΣΥΦΩΕλ προτείνει μεταξύ άλλων την αδειοδότηση νέων έργων Φ/Β αφού σήμερα προχωρά σε περικοπές ενέργειας από τις υπάρχουσες μονάδες, απευθύνει το απλό ερώτημα γιατί να εισέλθουν νέες μονάδες παραγωγής.
Οι εξι προτάσεις προς το ΥΠΕΝ
1. Ολική αναστολή της αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι την ουσιαστική ενσωμάτωση της αποθήκευσης
και αναστολή της κατασκευής όσων έργων ΑΠΕ έχουν μέχρι σήμερα αδειοδοτηθεί.
2. Άμεση καταβολή οικονομικής αποζημίωσης για τις περικοπές που διενεργήθηκαν μέχρι και σήμερα, η οποία θα ισούται με τα καθαρά έσοδα
που θα είχε το πάρκο από την πώληση της περικοπτόμενης ενέργειας στην αγορά.
3. Δέσμευση του Υπουργείου ότι θα καταβάλλεται οικονομική αποζημίωση για κάθε περικοπή που θα διενεργείται από τώρα και στο εξής.
Σε περίπτωση αρνητικών ή μηδενικών τιμών η αποζημίωση αυτή θα πρέπει να δίνεται στο πλαίσιο της λειτουργικής ενίσχυσης, η οποία θα πρέπει να επεκταθεί ημερησίως από 2 σε 6 ώρες υπό το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
4. Καθιέρωση διαφανών κριτηρίων περικοπών κατανομής και ανακατανομής, τα οποία απαραίτητα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του πάρκου και το χρονικό σημείο κατά το οποίο έλαβαν όρους σύνδεσης ή υπέβαλαν δήλωση ετοιμότητας κατά τα προβλεπόμενα στο ν. 4951/2022.΄
5. Λήψη συμπληρωματικών και αντισταθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαν οι Φ/Β παραγωγοί εξαιτίας της καθυστέρησης της αποθήκευσης: Επιδότηση 80% μπαταριών για τα Φ/Β πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 500 kW, οι οποίες μπαταρίες τα πρώτα έτη θα φορτίζουν από την ενέργεια που περικόπτεται, ενώ μετά την πενταετία θα φορτίζουν από το δίκτυο.
6. Τέλος, τέθηκε ως βασικό αίτημα του ΣΥΦΩΕΛ στον Υπουργό, σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν μπορέσουν να υλοποιηθούν, να ληφθεί ως έκτακτο μέτρο με σκοπό την διάσωσή των κατόχων Φ/Β μέχρι 500 kw, η θέσπιση προτεραιότητας κατανομής των Φ/Β πάρκων εγκατεστημένης ισχύος έως 500 kW, ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά όπως και τα πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 400 kW.
Νίκος Θεοδωρόπουλος