Πάρτι εκατομμυρίων: Ο κύκλος των υπόπτων για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Απέναντι σε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα, πίσω από τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ του ΟΠΕΚΕΠΕ, φαίνεται ότι βρίσκεται η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).

Το εύρος της απάτης εκτιμάται ότι θα προκύψει από την ανάλυση των ψηφιακών αρχείων, εγγράφων και φακέλων που κατασχέθηκαν πρόσφατα από τα γραφεία του Οργανισμού αλλά και από σπίτια ιδιωτών. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για εκτεταμένη διαφθορά με τη συμμετοχή υπαλλήλων και πιθανότατα στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά καλά πληροφορημένης πηγής στη Realnews ότι «οι ψευδείς δηλώσεις και οι παράνομες επιδοτήσεις για εικονικά βοσκοτόπια αποτελούσαν συνήθη διαδικασία. Το κύκλωμα, δυστυχώς, είχε βαθιές ρίζες». Κατόπιν αυτού, δεν αποκλείεται ανάμεσα στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο, που ελέγχονται πλέον για βαριά ποινικά αδικήματα, εκτός από τους ιδιώτες που έλαβαν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν, να βρίσκονται και πρόσωπα που είχαν γνώση της λειτουργίας του Οργανισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κύκλο των ατόμων που ερευνώνται είναι υπάλληλοι σε καίριες θέσεις και πιθανότατα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, ως ύποπτα ενδέχεται να κληθούν και άλλα άτομα που λειτούργησαν ως ενδιάμεσοι. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν επαφή με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και για εκπροσώπους των συνεταιρισμών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που έχει στα «χέρια» της πολλούς φακέλους για τα έργα και τις ημέρες του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι καλά συντονισμένη και σύντομα αναμένεται να αποκαλύψει πού κατέληξαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, ειδικότερα την περίοδο 2019-2022, στην οποία εστιάζουν οι έρευνες.

Το διάστημα αυτό, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εντοπίστηκε σωρεία υποθέσεων είσπραξης παράνομων κοινοτικών επιδοτήσεων από «μαϊμού»-νέους αγρότες και κτηνοτρόφους ή άλλους που δήλωναν εικονικά βοσκοτόπια ανά την Ελλάδα. Οι αρμόδιοι δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν το ύψος της απάτης, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η Κρήτη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, βρίσκεται στο στόχαστρο της έρευνας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το 80% των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων έχει δοθεί σε κατοίκους του νησιού.

Και ενώ η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεχωρίσει αρκετές περιπτώσεις απάτης για τις οποίες έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις για παράνομες επιδοτήσεις. Οι διώξεις αφορούν περίπου εκατό άτομα που στο παρελθόν εισέπραξαν χωρίς να δικαιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια, προσκομίζοντας ψευδή στοιχεία. Οι ετυμηγορίες γι’ αυτές τις πρώτες δίκες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν μέσω και της εκτεταμένης έρευνας που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.