Ένα νέο, πιο δίκαιο πλαίσιο για τους νέους που καλούνται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους επιχειρεί να διαμορφώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν στόχο να ενισχύσουν την αξιοκρατία στον Στρατό Ξηράς, απαλλάσσοντάς τον από φαινόμενα αδικίας, προνομίων και «βυσμάτων».
Πρώτος στόχος φέρεται να είναι οι ψεύτικες απαλλαγές από την στράτευση, με το γνωστό φαινόμενο του να χαρακτηρίζεται κάποιος ως Ι5 («γιώτα πέντε» – ακατάλληλος, δηλαδή, για στράτευση), χωρίς ουσιαστικά προβλήματα υγείας να φτάνει στο τέλος του. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού, οι εξετάσεις για την απόδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας απαλλαγής θα γίνονται, πλέον, με αυστηρά ιατρικά και διαφανή κριτήρια.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την εκμετάλλευση του συστήματος από άτομα που, μέσω γνωριμιών ή παρατυπιών, κατάφερναν να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία.
Κάτι άλλο που επίσης αναμένεται να αλλάξει, όσον αφορά στους νεοσύλλεκτους, είναι η «βυσματική» τοποθέτηση στην Πολεμική Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό – δύο Σώματα που θεωρούνται, σε γενικές γραμμές, πιο «άνετα» σε σχέση με τον Στρατό Ξηράς.
Στο εξής, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα παρουσιάζονται στον Στρατό Ξηράς, καθώς καταργείται η δυνατότητα επιλογής Σώματος μέσα από… άτυπες παρεμβάσεις ή οικογενειακές διασυνδέσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην εξάλειψη των διακρίσεων και στην ομοιομορφία της στρατιωτικής εμπειρίας.
Αλλαγές στην Εθνοφυλακή – Αξιοποίηση στρατιωτικής περιουσίας
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζει, επίσης, ένα νέο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Εθνοφυλακής, ώστε να καταστεί πιο λειτουργική και αποτελεσματική, ενώ σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται και στο πεδίο της κοινωνικής μέριμνας για τους ένστολους.
Ειδικότερα, με στόχο την ανακούφιση των στρατιωτικών από το υψηλό κόστος στέγασης, δρομολογείται η αξιοποίηση ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να κατασκευαστούν νέες κατοικίες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας «η στρατιωτική θητεία, για να είναι αποτελεσματική και αποδεκτή από τη νέα γενιά, χρειάζεται διαφάνεια, ίση μεταχείριση και αξιοκρατία».