Τα μέλη της οργάνωσης φέρεται να ζητούσαν και να λάμβαναν χρηματικά ποσά για «γρηγορόσημα» προκειμένου να επισπεύδουν την έκδοση πιστοποιητικών. Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη τους
Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για το χρονικό της εξάρθρωσης του κυκλώματος διαφθοράς σε κτηματολογικά γραφεία της Αττικής.
Μέσα Σεπτεμβρίου κατέφτασε στο email των «Αδιάφθορων» μια ανώνυμη καταγγελία που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάλληλοι των γραφείων χρηματίζονται προκειμένου να διεκπεραιώνουν εκκρεμείς αιτήσεις μέσω ιδιωτών.
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες καλούνταν να καταβάλουν ποσά από 500 έως 1.000 ευρώ, «ανάλογα με την περίπτωση».
Επειτα από πολύμηνη έρευνα, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων: τριών ιδιωτών, δύο υπαλλήλων του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, ενός υπαλλήλου του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά, ενός του γραφείου Καλλιθέας, ενός του γραφείου Χαλανδρίου, καθώς και της προϊσταμένης του τελευταίου.
Μηχανισμός και τακτική
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται να ζητούσαν και να λάμβαναν χρηματικά ποσά για «γρηγορόσημα» προκειμένου να επισπεύδουν την έκδοση πιστοποιητικών.
Η διεκπεραίωση ολοκληρωνόταν συνήθως μέσα σε δύο μήνες. Η πληρωμή γινόταν τμηματικά, κατά την έναρξη της διαδικασίας και μέχρι την ολοκλήρωσή της. Το κόστος για κάθε περίπτωση κυμαινόταν από 300 έως 800 ευρώ, ανάλογα με το Κτηματολογικό Γραφείο που αναλάμβανε την υπόθεση.
Σε περιπτώσεις όπου το αίτημα δεν γινόταν δεκτό, προβλεπόταν αμοιβή 100 ευρώ για τον υπάλληλο.
Ο ρόλος της «αρχηγού» και του «ενδιάμεσου»
Από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί προκύπτει ότι «αρχηγός» της ομάδας φέρεται να ήταν μια ιδιώτης, η οποία είχε την αποκλειστική επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.
Εκείνη παραλάμβανε τα αιτήματα των ενδιαφερομένων από άλλο μέλος του κυκλώματος –είτε μέσω Viber είτε σε έντυπη μορφή– και στη συνέχεια τα προωθούσε διά ζώσης στους υπαλλήλους, παραδίδοντας ταυτόχρονα και τα χρηματικά ποσά που είχαν συμφωνηθεί.
Ο δεύτερος ιδιώτης, επίσης συλληφθείς, είχε τον ρόλο του «ενδιάμεσου».
Βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνία με συμβολαιογράφους και δικηγόρους, παραλάμβανε τις αιτήσεις τους και τις διαβίβαζε στην «αρχηγό» και τους υπόλοιπους συνεργούς.
Μετά την έκδοση των εγγράφων, αναλάμβανε να ενημερώσει τους πελάτες και να εισπράξει την πληρωμή.
Ευρήματα στις κατ’ οίκον έρευνες
Κατά τις έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων εντοπίστηκαν περισσότερα από 60.000 ευρώ σε μετρητά, πλήθος εγγράφων με αριθμούς πρωτοκόλλων υποθέσεων στις οποίες διαπιστώθηκε επίσπευση των διαδικασιών, καθώς και ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.